Razmišljaš o solo putovanju? Evo što moraš uzeti u obzir...

Tvoja sigurnost je najvažnija - zbog toga pamet u glavu i put pod noge

Kada pomisliš na putovanje koje ste proživjela, uz mjesta i događaje, vjerojatno se sjetiš i osoba s kojima si provela te trenutke. No, ako se odlučiš na jedan drugačiji poduhvat, a to je da putuješ sama (i pri tome ne mislimo na poslovno putovanje), to može biti jedno zaista nevjerojatno i predivno iskustvo.

Poznato je da putovanje u grupi nosi svoje prednosti i nedostatke, pa tako je i slučaj kada putuješ sama. No, ovo ti je prilika da, ako se odlučiš na tako nešto, iskusiš sve što inače ne bi učinila da putuješ s nekim.

Tvoja sigurnost i, naravno, zadovoljstvo su najvažniji, te zbog toga, pamet u glavu i put pod noge. U tome će ti pomoći ovi savjeti:

Sigurnost na prvom mjestu

 1. Kada odabereš destinaciju koju želiš posjetiti, dobro prouči zemlju i običaje, te prikupi informacije koje bi ti mogle poslužiti na tom putu. Vrlo je važno znati kakav je njihov stav prema strancima, posebno ženama.
 2. S obzirom na to da se žene uvijek čine kao lakši plijen, a vjeruj nam, turista se odmah može prepoznati, bilo bi dobro da naučiš osnove samoobrane, primjerice udarci u nos i oči, vrat, međunožje, koljena.
 3. Ako je ikako moguće, zatraži sobu koja nije u prizemlju, jer je u nju vrlo lako ući kroz prozor.
 4. Nemoj otvarati vrata od sobe ukoliko ne znaš tko je na vratima i što osoba želi. 
 5. Upoznaj se s osobljem u hotelu odnosno mjestu na kojem si odsjela i obavijesti ih o svojim dolascima i odlascima. Uzmi njihov broj telefona i upiši ga u mobitel ili na papirić, a njima daj broj od osobe koga mogu kontaktirati ako se dogodi hitni slučaj. Saznaj broj vaše ambasade i policije u toj zemlji. 
 6. Upoznaj se s područjem u kojem odsjedaš. Vjeruj instinktima i izbjegavaj mjesta koja vam izgledaju sumnjivo i opasno. 
 7. Obuci se čim sličnije običnim ljudima koji žive u tom mjestu ili barem pokušaj ne previše odudarati svojom odjećom i ponašanjem. 
 8. Hodaj sa samopouzdanjem. Ako se osjetiš nervozno, pokušaj pronaći neko javno mjesto primjerice trgovinu, restoran, kafić, crkvu (džamiju, sinagogu), muzej bilo koje mjesto gdje bi se mogla stopiti s drugim turistima ili ljudima. Tako će izgledati kao da nisi sama.  
 9. Niti ne pomišlja na to da se napiješ i pazi da ti netko ne podmetne drogu u piće. Moraš znati vlastite granice. 
 10. Dokumente nosi sa sobom. Obavezno u nekom pretincu od jakne s unutarnje strane, koji se zatvara. Poželjno je da dokumente staviš na nekoliko mjesta, primjerice dio u torbu, dio u jaknu, dio u hlače, tako da, ako te netko opljačka, ne ostaneš bez svega. Torbicu imaj uvijek zatvorenu i u vlastitom vidokrugu. Sa sobom imaj sitan novac zemlje u kojoj se nalaziš. Nemoj vaditi novčanice visokih apoena.

Osjećaj se što ugodnije

 • Iako si na putovanju, to ne znači da se moraš odreći nekih svojih navika koje te uveseljavaju. Prmjerice, ujutro popij kavu, popodne vježbaj pola sata. Važno je da se osjećaš ugodno sama sa sobom.
 • Ugodno se smjesti u vlastitoj sobi, osobito ako ćeš u njoj odsjesti nekoliko dana. Raspakiraj se, poslaži stvari baš onako kako bi to učinila kod kuće. 
 • Kada ideš u restoran ponesi sa sobom knjigu, dnevnik, vodič, prijenosno računalo. Tako se nećeš dosađivati kada ćeš čekati jelo ili piće, te ćeš kvalitetno provesti vrijeme. 
 • Ukoliko ostaješ na jednom mjestu dulje vrijeme, izgradi određenu rutinu. Svako jutro popij kavu ili pojedi doručak na istom mjestu, posjeti istu trgovinu ili slično. Ili pak baš suprotno - uoće nemaj nikakve rutine ako u tome ne uživaš. Svaki dan iskusi nešto novo! Upoznaj se s ljudima koji tamo rade, a koji ti mogu dati mnogo zanimljivih informacija o mjestima koja bi trebala posjetiti, ali isto tako mogu ti puno pomoći u hitnim slučajevima.

Još nekoliko upozorenja

 1. Kada se upoznaš s nekim, budi oprezna. Pokušaj malo bolje upoznati osobu, pitaj mnogo pitanja, osobito prije nego što ikome kažeš da putuješ sama. Sigurno ne želiš da te netko iskoristi, opljačka ili ti naudi.
 2. Ako upadneš u nevolju u nekoj stranoj zemlji, pozovi policiju ili kontaktiraj najbližu ambasadu ili konzulat.  
 3. Ako te netko maltretira, ostani smirena koliko možeš, neka samopouzdanje izvire iz tebe. Udalji se od osobe koja te maltretira što je brže moguće, te obavijesti policiju.
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.