Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Prije nego krenete na putovanje

Prije nego krenete na putovanje
Budi najbolja verzija sebe.

Sastavili smo za vas listu savjeta vezanih za putovanje i sortirali ih u manje odjeljke, da se lakše snađete.  

Istraživanje

1. Informacije vam mogu uštedjeti vremena i novaca!  Jedna od najboljih stvari koje možete napraviti, prije nego krenete na put jest da dobro proučite svoje odredište. Pobrinite se da saznate na vrijeme kakvi će se događaji odvijati kada budete tamo i koje su lokacije koje obavezno morate posjetiti, te u kojim još aktivnostima možete uživati dok ste tamo.

2. Pričajte sa ljudima… Oni su riznica znanja! Ne bojte se popričati sa lokalnim stanovništvom kako bi saznali gdje možete naći dobar restoran, lijepu umjetninu ili dobru zabavu. To može samo poboljšati vaš odmor.

Podsjetnik prije puta

3. Prije nego krenete dajte nekome da se pobrine za kuću i kućne ljubimce za vrijeme vašeg odsustva. Dok ste na odmoru, neka vam netko pripazi kuću, uzima poštu, zalijeva biljke i sl., te neka se pobrine za vašeg ljubimca. Isto tako ostavite im svoj plan puta, tako da vas mogu dobiti, ako je potrebno.

Pakiranje

4. Cipele … nemojte zaboraviti ponijeti udobne cipele, da izbjegnete naotečene noge i žuljeve dok istražujete nove predjele. Osim toga, uštedjet ćete ako ne kupujete nove za put!

5. Nemoje pakirati previše stvari. Mnogi putnici na kraju ponesu sa sobom na put mnogo više stvari nego je to potrebno. Kako bi to izbjegli, ponesite stvari koje su multifunkcionalne i prikladne za različite vremenske uvjete. Pomiješajte, uskladite, trajno, lako za održavanje – ovim riječima opišite dobre stvari koje ćete nositi sa sobom.

6. Lista stvari koje trebate ponijeti će vam uštedjeti mnogo vremena. Napravite listu svega što trebate i kad ih spakirate stavite plus na listi. Pomoću ovog ćete izbjeći pakiranje nepotrebnih stvari i izostavljanje onih koje su vam nužne za put.

7. Tekućine + plastična vrećica = savršeno rješenje! Zapakirajte sve bočice sa tekućinom u plastične vrećice kako bi izbjegli prolijevanje tekućine po stvarima prije nego uopće stignete na odredište!

8.  Vrijednije stvari nosite sa sobom u ruksaku ili torbi. Ovo je odlična ideja, za slučaj da vam se u putovanju izgubi prtljaga, pa tako nećete ostati i bez dragocijenosti. Obavezno sa sobom ponesite i paketić maramica – dobro će vam doći.

9. Nemojte zaboraviti fotoaparat ili kameru! Kamere i fotoaparati postaju sve manji i manji. Nemojte zaboravti ovaj bitan predmet kako bi dokumentirali svoj odmor.

10. Prepaid telefonske kartice vam mogu uštedjeti novaca ako želite biti u doticaju sa svojima kod kuće. Međunarodni pozivi mogu biti vrlo skupi, pa srežite troškove i uzmite telefonsku karticu.
Putovanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

11. Putnički paketni aranžmani koji su predobri da bi bili istiniti? Izvrsni paketni aranžmani postoje, ali prije pročitajte sitna slova koja se između ostalog odnose na otkazivanje, putno osiguranje ili povrat novca.

12. Raspored sjedenja može biti vrlo bitan, osobito kada putujete sa grupom. Na većini mjesta za kupnju avionskih karata možete odabrati sjedala na avionu, pa pripazite što ćete odabrati.

13. Provjerite detalje vezane za let aviona i ostavite si dovoljno vremena. Mjere osiguranja mogu biti prilično brojne i dugotrajne, pa dođite dovoljno rano kako ne bi imali probleme ili još i zakasnili na let. Još jedan detalj odnosi se na težinu prtljage – kako bi izbjegli dodatne troškove, potvrdite prije puta dozvoljenu težinu.

14. Prtljaga koju nosite sa sobom na avion je vrlo bitna za svakog putnika. Ponesite sa sobom na avion čistu odjeću za presvući, osnovnu kozmetiku, nešto za čitanje i nešto za prigristi. Ovo će vam pomoći na dugim letovima. 

Aktivnosti

15. Postoje razne opcije za aktivnosti… bez obzira gdje idete! Možete šetati, planinariti; možete otići u neki shopping centar. Ako nemate ideja, na recepciji hotela će vam sigurno izaći u susret i nabrojati vam razne mogućnosti, ovisno o vašim interesima.

16. Nemojte zaboraviti ostaviti vremena da UŽIVATE u svom odmoru. Bitno je da nemate pretrpan raspored, koji vam ne dozvoljava fleksibilnost. Na taj način, možete popuniti slobodno vrijeme odmaranjem, istraživanjem ili korištenjem jedinstvenih prilika koje vam se pružaju.

Hrana

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

17. Svakom putniku vrlo su važni obroci. Kada ste u obilasku, obroci bi vam mogli biti razvučeni na dulje razmake, pa je dobro da nosite sa sobom nešto za prigristi poput krekera ili voća.

18. Voda, voda, voda! Obavezno pijte dovoljno vode. Ovo će vam pomoći da se ne iscrpite previše za vrijeme putovanja.

19. Uživajte u lokalnoj hrani, sada kada imate priliku. Ova kuhinja je gozba za vas, pa užvajte u njoj i uzmite sa sobom kroz hranu i malo nove i nepoznate kulture.

20. Nemojte zaboraviti da se trebate zdravo hraniti i kada ste na odmoru. Ne bi se trebali udebljati samo zato jer ste na odmoru, pa zato pažljivo birajte hranu i ne preskačite obroke. Isto tako, ako imate posebne prehrambene potrebe, obavezno to napomenite prilikom organiziranja putovanja.

Prijevoz

21. Ne zaboravite ponijeti svoju vozačku dozvolu! Vrlo je bitno da možete putovati u grad kad ste na odmoru, a ako ćete iznajmiti vozilo, za to će vam definitivno trebati vozačka dozvola. Također, probajte pronaći najjeftiniji način za prijevoz – kako doći do popularnih turističkih točaka, a pri tom se koristite iskustvom iz svog grada.

Novac

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

22. Vrlo je bitno da znate informaciju o tečaju valute. Provjerite trenutni tečaj, kako bi u skladu sa time isplanirali budžet.

23. Putnički čekovi su garantirana sredstva i zamjenjivi su! Putnički čekovi mogu biti izvrstan način da za vrijeme putovanja imate dobro organiziran novac, a osim toga, prihvaćaju ih gotovo svugdje. Dodatna prednost je ako se izgube ili vam ih ukradu, možete nazvati poduzeće koje vam je izdalo putničke čekove i dobit ćete nove u zamjenu.

24. Uvijek nosite sa sobom malo gotovine. Ovo je vrlo bitno, za slučaj da vam ne prihvate putnički ček. Nosite novčanice u manjim apoenima i ne velike iznose, jer možete izgubiti prilikom konverzije u kune.

25. Troškovi kreditne i debitne kartice mogli bi loše utjecati na vaš putnički budžet. Pripazite se raznih naknada. Vrlo se brzo nakupe i većina ljudi niti ne zna kolike su dok ne stignu kući.

26. Imajte za svaki slučaj u rezervi nešto novaca za neočekivane situacije. Što ako se vrijeme neočekivano promijeni i zatreba vam deblja jakna? U takvim situacijama bi vam dodatni novac dobro došao, za te neočekivane situacije koje ne možete predvidjeti.

27. Pišite dnevnik trošenja… Tako ćete znati da niste prekoračili budžet!

28. Često zanemarujemo budžet vezan za suvenire, ali to ne bi smjeli! Ne smijete zaboraviti kupiti suvenir svojim dragim ljudima koji su ostali kod kuće. Rano odlučite kome ćete sve kupiti suvenir i odredite za svakog limit i toga se pridržavajte! Čak i najmanji poklon nekome može puno značiti.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.