Gurmanski početak skijaške sezone u u Zillertalu uz 2. SkiFood Festival

Najukusnije otvorenje skijaške sezone

Gurmanski početak skijaške sezone u u Zillertalu uz 2. SkiFood Festival

U skijaškoj regiji Zillertal početak skijaške sezone obilježen je izvrsnim spojem skijanja i ukusne hrane. Posjetili smo 2. SkiFood Festival u Zillertalu koji se održavao 15. i 16.12.2018. i oduševili se ponudom hrane, skijaškim stazama i vremenom koje nas je pratilo.


Image


Sunčani dani i niske temperature izvrsne su za skijanje jer donose maksimalan užitak pri spuštanju stazama. Naša polazišna točka za otvorenje sezone bio je Hotel Elisabeth u mjestu Fügen.


Image




Ovaj mali obiteljski hotel nudi sve za savršeni skijaški odmor – izvrsnu hranu, ugodne sobe i wellness koji ima bazen i nekoliko sauna, što je savršeno za opuštanje nakon dana provedenog na skijaškim stazama. Od hotela do početne stanice gondole za skijalište  Spieljoch Fügen treba vam niti 5 minuta pješice. Isto tako gotovo odmah ispod hotela nalazi se stanica skijaškog autobusa koji vas vozi na ostala skijališta Zillertala -  Hochfügen i Hochzillertal.


Image


U subotu smo ujutro rano krenuli prema gondoli kako bismo uživali u odlično pripremljenim stazama skijališta koje je za 2018.g. osvojilo titulu svjetski vodećeg ski resorta sa do 30 km skijaških staza.


Image


Moderna gondola otvorena je u prosincu 2017.g. a na gornjoj stanici nalazi se novi restoran „Mountain Loft“ s loungeom, terasom i konferencijskom dvoranom.


Image


Izvrsni chefovi restorana Mountain Loft pripremaju za goste regionalne i međunarodne specijalitete.


Image


Gosti na gornjoj stanici gondole mogu koristiti spremište za skije, dok se za najmlađe ovdje nalazi dječji vrtić.



Skijaši željni adrenalina mogu se zabavljati na pomno dizajniranoj Funslope stazi, a svakako se probajte spustiti sanjkama po čak 5,5 km dugoj sanjkaškoj stazi koja ide od gornje do središnje stanice gondole.



Čim smo sišli s gondole dočekao nas je nizozemski štand s hranom, koji su bili jedna od 14 zemalja čiji su se specijaliteti predstavljali na SkiFood Festivalu. Na cijelom skijaškom području moglo se tako još probati hrvatske, talijanske, francuske, američke, španjolske, azijske, austrijske… delicije uz žičare, a poznati chefovi iz svake od 14 zemalja osmislili su posebne jelovnike koje ste mogli probati u skijaškim kolibama ovog područja.


Image


Ovaj festival nastao je zahvaljujući popularnosti streetfood festivala diljem svijeta, pa je ovo skijalište prošle godine odlučilo prenijeti sve na skijaške staze. Posebna dnevna skijaška karta koja se mogla kupiti tijekom festivala u cijeni od 68 EUR uključivala je i tri slijeda jela u kolibi po vašem izboru. Na skijalištu smo obišli još hrvatski i američki štand.



Nakon nekoliko spustova odlučila sam uzeti pauzu i uživati na lounge terasi  restorana Mountain Loft. Uživanje na suncu s pogledom na skijalište s jedne i planine s druge strane uz lounge glazbu, opušteni na ugodnim foteljama nešto je što morate probati ako se nađete ovdje.  


Image


Nakon skijanja podvečer smo posjetili izložbu „Zvuk Alpi“ u baroknom dvorcu Fügen. Ovdje smo otkrili kako su Tirolci odavno bili poznati diljem Austrije, ali i svijeta, kao izvrsni zabavljači. Njihovo pjevanje, ples i jodlanje nisu nikog ostavljali ravnodušnima, pa su tako pozivani na kraljevske dvore, na turneje po Velikoj Britaniji i Americi gdje su u 19. stoljeću  bili jako popularni, a najpoznatija pjesma koju su izvodili bila je božićna pjesma „Tiha noć“. Sve o povijesti tirolskih zabavljača i glazbe možete i sami vidjeti na ovoj interaktivnoj izložbi koja je otvorena do 3.2.2019.g.


Image


Nakon izložbe nastavili smo u gurmanskom tonu - u dvorištu dvorca okupili su se svi izlagači SkiFood Festivala  i svaki u svojoj kućici su predstavljali svoju zemlju, pa smo tako imali priliku isprobati specijalitete svih 14 zemalja i družiti se uz zabavni program do kasno u noć.


Foto: Schultz gruppe PR foto
Andi Frank
Petra Novosel Balaško, Žena.hr