Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Pseće godine

Trajanje života psa ovisi o okolini, pasmini, zdravlju, higijenskim uvjetima, kretanju i hrani.

Pseće godine
Budi najbolja verzija sebe.

Pas brzo postaje od malog šteneta veliko štene, pa mladi pas. Pas će nekoliko godina ostati jednak, a tada će se pojaviti prvi znaci starenja. Trajanje života ovisi o okolici, pasmini, zdravlju, higijenskim uvjetima, kretanju i hrani. Neke pasmine dugo žive, kao špic i foxterrier te mogu doživjeti i 18 do 20 godina. Boxer i njemački ovčar su sa 12 i 13 godina već stari.

U svakom slučaju nije točno da se godine psa moraju množiti sa sedam kako bi se mogle usporediti s godinama čovjeka. Dovoljno je imati na umu da kujica, stara godinu dana, može već šteniti, dok je djevojčica od sedam godina još pravo dijete. Evo jedne prihvatljive tablice o odnosu godina čovjeka i psa.

Dob psa će se množiti s promjenljivim koeficijentom da bi se dobila starost čovjeka.

 PAS

 KOEFICIJENT 

 ČOVJEK

2 mjeseca

7

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

14 mjeseci

6 mjeseci

10

5 godina

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

8 mjeseci

12,5

9 godina

12 mjeseci

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

14

14 godina

18 mjeseci

13,3

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

20 godina

2 godine

12

24 godine

3 godine

10

30 godina

4 godine

9

36 godina

5 godina

8

40 godina

6 godina

7

42 godine

7 godina

7

49 godina

8 godina

7

56 godina

9 godina

7

63 godine

10 godina

6,5

65 godina

11 godina

6,5

71 godina

12 godina

6,3

75 godina

13 godina

6,2

80 godina

14 godina

6

84 godina

15 godina

5,8

87 godina

16 godina

5,6

89 godinaOva tablica, koja nije znanstveno potvrđena, dokazuje da pas u pravilu živi nešto više od 12 godina, a rijetko više od 15. Priroda se prema njemu škrto ponijela jer papiga, na primjer, živi 100 godina, kanarinac 20, a žaba 16.

Pas je na svom vrhuncu između treće i pete godine. Tada je njegovo tijelo potpuno razvijeno i snaga na vrhuncu. Od sedme, odnosno osme godine počinje propadanje. U toj će starosti kućni pas tražiti mir, više će spavati, zimi će potražiti mjesto kraj peći. Lovčki i ostali radni psi više neće biti tako otporni i agresivni kao u mladosti.

Pas u starim danim ogluši, dobiva mrenu na očima, zubi mu ispadaju, pa teško jede. Postat će mrzovoljan i držati će se svojih navika.

Zdravlje starog psa uvelike zavisi o načinu držanja u mladosti. Ako se mnogo kretao na otvorenom, bio čist, pravilno hranjen, redovito ga kontrolirao veterinar, stariti će bez većih poteškoća. Stari pas traži mnogo pažnje. Treba ga ostavljati na miru, hraniti s lako probavljivom hranom (više juhe, manje mesa), izbjegavati debljanje, omogućavati dovoljno kretanja, ali bez umaranja. Ako boluje od bolesti s većim bolovima, bit će potrebna eutanazija, a bezbolno će ga usmrtiti veterinar injekcijom. Nije lako odlučiti se na taj čin, ali je to dokaz ljubavi gospodara koji zna da za njegova dragog prijatelja nema spasa.

Taj dragi stari pas je ostavio prazninu, ali je tu prazninu lako ispuniti. Ima negdje štene koje ćeka na nas.

www.pasoddy.com

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.