Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Posebna i samozatajna

Preminula je Tatjana Patitz, najmisteriozniji supermodel 90-ih

Tatjana je bila jedan od prvih supermodela te je s Naomi Campbell, Cindy Crawford, Lindom Evangelistom i Christy Turlington tvorila najslavniju petorku u svijetu mode. Patitz je iznenada preminula u 57. godini. života, a prema posljednjim informacijama borila se s rakom dojke

profimedia-0699246220.jpg
Foto: www.profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

Modni svijet potresla je vijest da je u 57. godini iznenada preminula njemačka manekenka i glumica Tatjana Patitz, jedan od prvih supermodela osamdesetih i devedesetih. Vijest o smrti potvrdila je njezina agentica Corinne Nicolas, koja je za People rekla da je manekenka preminula nakon borbe s rakom dojke. Patitz je najpoznatija po tome što je bila dio slavne petorke koju su, uz nju, činile manekenke Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista i Christy Turlington, a koje se smatraju "originalnim supermodelima".

Image
Svi ih pmatimo

Supermodeli 90-tih: Nisu ustajale iz kreveta bez 10.000 dolara, a kako izgledaju danas

Sve one su u to vrijeme bile najpoznatije žene u svijetu mode - pojavile su se na povijesnoj naslovnici Voguea 1990. godine, a nedugo zatim i u spotu Georgea Michaela za pjesmu "Freedom", a obilježila ih je rečenica Linde Evangeliste koja je svojedobno izjavila da "ne ustaju iz kreveta za manje od 10.000 dolara dnevno". Ipak, od svih pet djevojaka, Patitz je bila najmisterioznija i često su ju opisivali kao "crnu ovcu".

Patitz je rođena u Hamburgu u Njemačkoj, a odrasla je u Skanöru u Švedskoj. Upravo je u Švedskoj započela svoju karijeru, i to kada je 1983. godine osvojila treće mjesto na natjecanju Elite Model Contest u Stockholmu sa samo 17 godina, a nagrada je bila putovanje u Pariz i ugovor s modnom agencijom. Njezina je karijera tu krenula uzlaznom putanjom, a Patitz je krasila naslovnice mnogih poznatih časopisa, poput Voguea, Harper's Bazaara i Marie Claire i postala zaštitno lice brojnih kampanja, od Chanela i Calvin Kleina pa sve do Versacea.

U knjizi "Models of Influence: 50 Women Who Reset The Course of Fashion", autor Nigel Barker osvrnuo se na njezinu karijeru tijekom vrhunca ere supermodela u osamdesetima i devedesetima, pišući da je posjedovala egzotičnost i širok emocionalni raspon koji ju je izdvajao od njezinih vršnjakinja, a čak je i glavna urednica Voguea Anna Wintour izjavila da je Patitz oduvijek bila jedan od njezinih omiljenih modela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

"Tatjana je uvijek bila europski simbol šika, poput mješavine Romy Schneider i Monice Vitti. Bila je daleko manje vidljiva od svojih vršnjakinja - misterioznija, odraslija, nedostižnija - i to ju je činilo posebno privlačnom", rekla je Wintour se i na taj se način oprostila od slavne ljepotice, za kojom tuguje cijeli modni svijet.

Iako je bila dio kultne petorke, od kojih su i Campbell i Crawford i Evangelista i Turlington nastavile žariti i paliti modnom scenom i od svog su imena stvorile brend, Patitz je bila drugačija. Njezina ljubav prema životinjama i brizi za okoliš motivirale su ju da se povuče i živi mirnijim, obiteljskim životom, daleko od poznatih svjetskih modnih metropola, pa je samozatajna Patitz za vrijeme najveće slave živjela upravo u Kaliforniji. Tamo je provela i posljednje godine svog života - na farmi u Malibuu s 19-godišnjim sinom Jonahom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

A evo i gdje je ostatak kultne petorke danas - kako izgledaju i što rade.

Naomi Campbell

S nadimkom Crna pantera, manekenka Naomi Campbell i danas osvaja svojom ljepotom, a njezina je karijera započela kada ju je uočio jedan modni agent pa je završila na naslovnici časopisa Elle - a tada još nije imala ni 16 godina. Danas 52-godišnja Naomi i dalje se bavi modelingom i jedna je od najpoznatijih manekenki svih vremena, a osim toga, upustila se i u neke druge pothvate - snimila je R&B studijski album i nekoliko se puta kao glumica pojavila u filmovima i serijama.

Cindy Crawford

Još jedno slavno ime u svijetu modelinga definitivno je Cindy Crawford, jedan od najuspješnijih modela u povijesti. Još se u srednjoj školi počela baviti manekenstvom, a često se pojavljivala na naslovnicama modnih i lifestyle časopisa, uključujući Vogue, Harper's Bazaar i Elle. Nosila je revije za Chanel, Versace, Dolce & Gabbana, Christian Dior i mnoge druge, a modeling je napustila 2000. godine. Njezina kći Kaia Gerber danas ide njezinim stopama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Linda Evangelista

Osamdesetih je godina karijeru započela i Kanađanka Linda Evangelista, koja je bila poznata kao kameleon modne industrije jer se uvijek lako mogla prilagoditi svakom brendu. Ona je jedan od najuspješnijih i najutjecajnijih modela svih vremena, te je zasjala na preko 700 naslovnica časopisa širom svijeta. Modeling je napustila 1998. godine, a ponovno mu se vratila nakon tri godine.

Christy Turlington

Christy Turlington primijetili su u Miamiju dok je jahala na konju, a nakon što je maturirala, otišla je u New York kako bi se profesionalno bavila modelingom. Nazivali su ju najljepšom ženom svijeta, a pojavila se na preko 500 naslovnica najpriznatijih modnih i drugih časopisa te ju često opisuju kao jednog od najsimpatičnijih i najprofesionalnijih modela u biznisu. Bavi se humanitarnim radom, a modelingom se prestala baviti 1994. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.