Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Puna duboke simbolike

Djeca cvijeća: Najljepša dječja imena inspirirana mirisnim pupoljcima

Proljeće je mnogima omiljeno godišnje doba, što ne čudi s obzirom na to da se radi o razdoblju buđenja prirode, zelenila i raskošnog cvijeća. Ako želiš da i tvoje dijete nosi simboliku proljeća u sebi, daj mu neko od sljedećih imena

zachary-kadolph-nyoM-5ZgJaw-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

Proljeće se standardno smatra razdobljem novog rađanja, novog života. Nakon duge zime, priroda se budi, a s njom i ljudi počinju izlaziti iz svojevrsnog "zimskog sna" i postaju aktivniji, osjećaju novi nalet energije i vitalnosti. Naravno, među najljepšim simbolima proljeća je i cvijeće - tulipani, narcise, zumbuli, jorgovani, ruže... Nabrajanju prekrasnih pupoljaka koji krase vrtove u proljeće nikad kraja. Ako si i ti zaljubljenica u mirise i boje proljetnog cvijeća, pronašle smo za tebe ideje kako da nazoveš svoje dijete.

Image
Lijep, lijepa

Nomen est omen: Dječja imena koja znače lijep(a)

Jednostavna, staroslavenska, ali i egzotična - pronašle smo imena inspirirana proljećem, cvijećem i prirodom, a koja imaju duboku simboliku. Pronađi 10 takvih imena za djevojčice i 6 za dječake i odaberi ono koje ti se najviše sviđa. Ako se tvoje dijete treba roditi ovog proljeća ovo bi mogao biti odličan izvor ideja za imenovanje novog malog bića u tvojoj obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Imena za djevojčice

Violeta - Ime Violeta je latinskog porijekla. Značenje imena možemo tražiti u latinskoj riječi viola koja znači ljubičicu, ali i ljubičastu boju. Kod nas je nastalo od francuskog imena Violette. Drugi oblik ovog imena je Viola, Violetta, Vijoleta, a u Hrvatskoj su poznate i izvedenice Ljubica, Ljubičica.

Iris - Pretpostavlja se da ime Iris ima porijeklo iz staro-grčkog jezika te da potječe od boginje Iride. Iris znači „božja glasnica“, a njezin je simbol duga. Također, iris je i mirisan cvijet, a koji se kod nas naziva i perunika. Perunika je nacionalna biljka Hrvatske, a ženama koje se zovu Iris pridaju se epiteti ljepotica i onih „koje nose sreću“.

Dalija - Cvijet dahlia (dalija) svojom ljepotom simbolizira eleganciju i dostojanstvo, ali je također simbol vječne veze, predanosti i vjernosti, i stoga je često cvijet koji se koristi na vjenčanjima. Ova simbolika cvijeta dalija se prenosi na ime, te ime Dalija znači ona koja je lijepa, dostojanstvena, vjerna, predana.

Cvjeta (Cvita) - Ime domaćeg porijekla od osnove "cvijet (cvjetati)". U prenesenom značenju ovo ime znači "biti lijepa i svježa kao cvijet". Teško je utvrditi kada su točno nastala imena Cvita ili Cvijeta, ali znamo da se spominju još u srednjem vijeku što svjedoči o njihovoj starini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Ruža (Ružica) - Ime Ruža dolazi od imenice ruža. Ruža je ime nastalo od latinske riječi rosa što znači cvijet, ruža. Oblik ovog imena je Ružica i Ruška, a znači „kraljica cvijeća“. Iako je ime nekoć bilo vrlo popularno, trenutno je pomalo palo u zaborav, što je šteta.

Ljiljana (Lili) - Ljiljana je žensko slavensko ime, izvedeno od naziva biljke ljiljan. Izbor takvog imena predstavlja želju roditelja da dijete bude prije svega lijepo, nježno, ljupko, prefinjeno. Prema jednom tumačenju, ime je preuzeto iz engleskog jezika, odnosno predstavlja prijevod imena Lilian, što ponovo označava cvijet ljiljana kao ljupkog, delikatnog cvijeta.

Margareta - Margareta je žensko ime grčkoga porijekla. Značenje imena dolazi od grčki margarites, u prijevodu biserno zrno. Drugi oblici su Megan, Margaret, Margarita, Margit, Margita, Greta, Gita. Margarete su inače cvijet koji nazivamo i ivančica, pa se radi o simbolu proljeća.

Mirta - U davnim vremenima mirta je bila sveta biljka posvećena štovanju Venere ili Afrodite. Kao vlastito ime, u Rimu je imalo značenje "posvećena Veneri". Danas je čest odabir roditelja koji žele djevojčici dati ime inspirirano prirodom. Inače, od mirte se proizvodi i jako skupocjeno eterično, mirisno ulje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Flora - Ime latinskog porijekla izvedeno od riječi "florus, florore" -cvjetajući, cvjetati i "flos“, odnosno cvijet. U rimskoj mitologiji Flora je bila boginja cvijeća i proljeća.

Đurđica - Ime Đurđica je žensko ime grčkog porijekla. Izvorno je nastalo od grčkog termina koji je predstavljao onoga ili onu koji obrađuje zemlju, odnosno radi sa zemljom. Također, radi se i o cvijetu đurđici, mirisnom vjesniku proljeća.

shimmer fallback

Imena za dječake

Mak - S trendom kratkih imena ime Mak se pojavilo posljednjih godina na području Hrvatske i uživa sve veću popularnost. Značenje imena bi se moglo svesti na istoimeni cvijet žarko crvene boje. U južnom Sudanu makk je bila titula koja se može prevesti sa "kralj". Na mađarskom "makk" znači "žir", a zastupljeno je ovo ime kod Mađara i kao prezime.

Florijan - Ime latinskog porijekla izvedeno od riječi "florus, florore"- cvjetajući, cvjetati, "flos" - cvijet. U rimskoj mitologiji Flora je bila boginja cvijeća i proljeća, a ovo je muška izvedenica tog imena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Neven - Ime Neven je nastalo od izvedenice glagola venuti, tj. onaj koji ne vene - vječno mlad. Prema nekim teorijama ime Neven potječe i od istoimenog narančastog cvijeta. Ženska verzija ovog imena je Nevena. Pored ženske verzije tu je i verzija Nevenko.

Jasmin - Ime je perzijskog porijekla izvedeno od riječi "Yasaman", što je naziv bijelog mirišljavog ukrasnog cvijeta, a sama riječ ima značenje "čulnost ljubavi". Ime je iz perzijskog jezika preko Španjolske preneseno u Europu i dolazi iz novijeg vremena kada se u narodu razvio običaj davanja imena po nazivu cvijeća. Po narodnom običaju izbor cvjetnog imena predstavlja izraz roditeljske želje da dijete bude prije svega lijepo, nježno, milo, ljupko i prefinjeno.

Cvjetko - Ime domaćeg porijekla od osnove "cvijet (cvjetati)". U prenesenom značenju ovo ime znači "biti lijep i svjež kao cvijet".

Javor - Ime domaćeg porijekla. Izvedeno je od naziva visokog šumskog drveta. Znači da je osoba "čvrsta, snažna, otporna, karakterna". Povezuje se još s dostojanstvom i dobrotom. Javor je i simbol praktične magije i misterije, pa se nosiocu ovog imena želi da postane čudotvorac, mag. Stari Slaveni su vjerovali da njihove duše nakon smrti putuju u stabla. Naši preci su poštovali stabla prvenstveno jer su vjerovali da su drveća nastanjena dušama nekih njima bliskih pokojnika, te da ih oni štite. Zato su slavenska imena često izvedena od imena nekog drveta.

shimmer fallback
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.