Like za Liku

Mrzlin Grad - čarolija nadomak Plitvičkih jezera

Plitvička jezera izgledaju nestvarno lijepa pod snijegom, a kad te nakon šetnje čeka topla soba u drvenoj kući i kamin uz koji ćeš ugrijati promrzle tabane, užitak se penje na sto posto. Hajde dobro, još nema snijega na Plitvicama, ali ima na vrhovima Ličke Plješevice u koju ćeš gledati dok ispijaš vino nakon finog ručka

_DSC9439.jpg

Želiš li vikend provesti u prirodi ili usred tjedna uzeti predah, zaleti se do Like. Ova regija sve je popularnija, osobito među stranim turistima koji umjesto mora biraju ličke obronke, netaknutu Gacku i svjež, reski zrak koji puni pluća i otvara apetit. Ako već stranci znaju za hrvatski dragulj, krajnje je vrijeme da i ti upoznaš rodnu grudu Nikole Tesle, pokažeš klincima po kome to slavni automobil nosi ime i zbog koga oni mogu danonoćno biti na društvenim mrežama i igrati play station, ali i upaliti svjetlo kada se usred noći preplaše mraka.

Image

Spakiraj ih i put Mrzlin Grada, obiteljskog turističkog naselja 15 kilometara udaljenog od Plitvičkih jezera. Dočekat će vas sjajni domaćini, ostrašćen tim mladih ljudi koji svoju priču grade na ličkoj tradiciji, ljubavi prema prirodi, ali i poštovanju koje imaju za svakoga gosta, a koje se ogleda u odličnoj hrani i vrhunskom smještaju. Jest ćeš toliko dobro da će ti se, kad se vratiš u svakodnevicu pa ogladniš, po mislima vrtjeti dimljena pastrva koju spremaju po recepturi gospodina Branka, lovca koji se sa suprugom Sonjom preselio iz Zagreba u toliko voljenu mu Liku, prije 17 godina kupio drvenu lovačku kuću i osnovao Mrzlin Grad.

Image

I dok ćeš drugdje dobiti file dimljene pastrve, u restoranu La Ursula, koji se nalazi u sklopu Mrzlin Grada, mladi chef Ivan Martinović pripremit će je cijelu. Bit će marinirana i 48 sati dimljena, a poslužit će ti je s domaćim krumpirom.

Image

Pravi bi grijeh bio jesti neki drugi krumpir u Lici. A gospođa Sonja, ustvari baka Sonja, tako joj tepa njezin zet Dario koji danas vodi posao, priča je za sebe. U predsoblju lijepo uređene drvene kuće u kojoj se nalaze sobe s pogledom na snijegom pokriven vrh Ličke Plješevice, na zidu je golemi medvjed. Sredila ga je upravo ova sitna, ali žilava žena, prodornih bistrih očiju još davnih dana jedne zime, dok je živjela u Zagrebu i radila u banci. Petkom bi izuvala štikle i skidala poslovni kostim pa odlazila u Liku, u lov. Medvjeda sa zida dva je dana čekala na čeki. Nije došao. Zainatila se, javila da ne stiže u ponedjeljak na posao i ostala u ličkoj vrleti čekati zvijer. Pojavila se…

Na koncu se nakon 30 godina metropole ova simpatična Makedonka zauvijek preselila sa suprugom u Liku. Pitam je kako danas gleda na taj potez. Kaže, bila je to hrabra odluka. Nisu imali ništa u Lici, osim ljubavi koja ih veže za nju. S obzirom da pišem za ženski portal, morala sam je pitati odakle žena u lovu. Kaže, svi su u njezinoj obitelji bili lovci, a lov ju je spojio i sa suprugom. U početku je snimala i promatrala, no nije htjela pucati u živu metu. Dok se naposlijetku nije trebalo dokazati muškarcima. Dodaje, mi žene se uvijek moramo dokazivati, no ipak na koncu držimo i povlačimo sve konce. "S muškarcima treba znati upravljati. Ništa na silu, sve polako i taktički. Ja pustim pa polako po svome i na kraju dobijem pohvalu", otkriva baka Sonja te zaključuje kako prepreke ne postoje u njezinom životu. "Samo treba biti uporan u svojim ciljevima, boriti se. To uvijek govorim svojoj kćeri", dodaje dok sjedimo u La Ursuli. Došla nas je samo pozdraviti jer ima posla oko kuće, ali je ipak sjela s nama i lijepo smo se napričale. Njezin zet otkriva i Sonjinu nježnu stranu. Kaže, othranila je bezbroj životinja koje su ostale bez mame pa se i dan danas po imanju znaju šetati srne kojima je topli dom upravo ona pružila.

Image

Želiš li doći u La Ursulu na ručak, obvezno se najavi jer se ne kuha na veliko. Sve je svježe i sezonsko. "Nećete znati što je na meniju jer ni mi ne znamo dan ranije. Kada se Ivan vrati iz nabavke, slažemo meni za taj dan. Namirnice nabavljamo s OPG-ova. Želimo podržati lokalnu proizvodnju i nastojimo da što više toga bude ličko, domaće. Isto je i s vinima. Kod nas ćete kušati vina koja ne možete naći u velikim trgovačkim lancima", objašnjava nam direktor Mrzlin Grada Martin Božić. Chef Ivan Martinović svakog jutra odlazi po namirnice pa nakon toga slaže meni zajedno sa suprugom Majom, slastičarkom u restoranu. Mladi par iz Slavonije svoju je sreću pronašao u Lici. Nakon što nam je pripremio ručak (koljenicu od divlje svinje neću zaboraviti još dugo baš kao ni fantastičnu, već spomenutu, pastrvu) Ivan odlazi po kći u vrtić. E da, da ne zaboravim! Iako La Ursulu vode lovci, chef Ivan majstor je i u pripremanju vegetarijanskih jela. Samo naglasi da ne jedeš meso i čekat će te ručak koji će, vrlo lako moguće, zasjeniti štrucu od divljači i prepeličjih jaja, koljenicu od divlje svinje, patku ili tjesteninu s pršutom od medvjeda.

Image
Image

Dario Pap, vlasnik obiteljskog turističkog naselja Mrzlin Grad ne krije sreću činjenicom da među zaposlenicima vlada prijateljska pa čak i obiteljska atmosfera, ali i profesionalni odnos prema poslu. Nedavno su proširili smještajni kapacitet i otvorili restoran. S obzirom da im je politika gostu ponuditi kvalitetu, ne sumnja u uspjeh.

Image

I da se vratim na početak teksta. Lika samo čeka da ju otkriješ. Čista i netaknuta. Mrzlin Grad je odlično pozicioniran za to. Na pola sata autom od rodnog sela Nikole Tesle, Kutareva - utočišta za medvjede, najvećeg zip linea u ovom dijelu Europe, doline Gacke i na 15 minuta od Plitvičkih jezera. A nakon što se sa svojima vratiš iz cjelodnevnih putešestvija, promrzle noge ugrijat ćete kraj otvorenog kamina, uz čaj i neko fino vino. Treba li još što dodati?