Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Put do zvijezda

Fantastična Matea Jelić osvojila je olimpijsko zlato i naša srca

Kninjanka Matea Jelić u teškoj i dramatičnoj borbi osvojila je olimpijsko zlato i ostvarila svoje snove

profimedia-0623444458.jpg
Foto: Profimedia.hr
Budi najbolja verzija sebe.

23-godišnja Matea Jelinić osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju i postigla najveći uspjeh u povijesti hrvatskog taekwondoa. Donijela je prvu olimpijsku medalju u svoj Knin i pokazala kako se nikada ne treba prestati boriti se za svoje snove.

Pobjedničkim veseljem nakon dramatične borbe u kojoj je pobijedila Britanku Lauren Williams osvojila je naša srca. Mlada Matea svoj san o velikim uspjesima i zlatnim pobjedama počela je sanjati u Kninu kao djevojčica, a nakon velike pobjede izjavila je: "Ja sam jedna obična cura iz Knina koja se borila za svoje snove i ako ja mogu, mogu svi."

Težak put do najljepšeg zlata

Ova uspješna mlada sportašica iza sebe ima cijeli niz pobjeda i medalja. Aktualna je europska prvakinja, sa 16 godina postala je svjetska juniorska prvakinja, pobjeđivala je na Grand Prix turnirima, a osvojila je zlato i na Mediteranskim igrama. No, ovaj put s puno sjajnih medalja nije bilo lagan za Mateu i njezinu obitelj, prošla je operacije, ali je i morala napustiti rodni grad kako bi nastavila trenirati.

Najtežu dramu na svom sportskom putu doživjela je 2013. tijekom juniorskog prvenstva u Rijeci. Zbog brojnih udaraca imala je unutarnje krvarenje te joj je pukla rodnica, a nakon dvije operacije prošla je vrlo tešku rehabilitaciju. U najtežim trenucima, tada 15-godišnja Matea, čak je mislila odustati od sporta, no njezina priča imala je drugačiji nastavak. Tijekom boravka u bolnici posjetila ju je Janica Kostelić i nadahnula da krene dalje. Taj susret za nju bio je znak da ne smije odustati od svog sna, izjavila je Matea za Gloriju. Koliko je bila snažna tinejdžerica pokazala je godinu dana kasnije kada je postala svjetska juniorska prvakinja.

shimmer fallback

No, morala se i dalje odricati kako bi nastavila trenirati. Sa samo 17 godina odselila se u Split kako bi se pridružila taekwondo klubu Marjan. Iako je odvojena od svoje obitelji, a kako sama kaže silno joj nedostaju, došla je na pravo mjesto. Ovaj sportski klub već dvadeset godina stvara uspješne sportaše, već imaju tri olimpijske medalje i čak 75 medalja s velikih svjetskih natjecanja. Matea je posebno zahvalna i svom treneru što je objavila na društvenoj mreži: "TONI TOMAS. Moj trener i najveća podrška. Hvala ti što si me doveo do ovoga iako je bilo teško uvijek si znao da sam stvorena za ovo, pomogao si meni da vjerujem. Bog nas je spojio s razlogom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Na kraju jedino možemo čestiti ovoj mladoj uspješnoj ženi i zahvaliti joj što nije odustala od svog sna nego je još jednom, kao i mnogi drugi hrvatski sportaši, pokazala koliko možemo biti ponosna zemlja zbog tolikih talenata. No, ne smijemo zaboraviti i na mladog Tonija Kanaetu, Mateinog kolegu iz kluba, koji je osvojio brončanu medalju u Tokiju i pokazao da ovaj sport čeka sjajna budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.