Je li svježe? Na što morate pripaziti kod kupovanja

Namirnice koje nisu posve svježe neće izdržati nekoliko dana niti u hladnjaku, kamoli van njega.

Je li svježe? Na što morate pripaziti kod kupovanja

Nisam tako bogata da kupujem jeftine stvari – moto je koji bi se mogao primijeniti i na namirnice. Jer kad nabavljamo voće i povrće moramo znati da nećemo sve potrošiti odmah, a namirnice koje nisu posve svježe neće izdržati nekoliko dana niti u hladnjaku, kamoli van njega.

Pa kako onda prepoznati je li neka namirnica svježa? Donosimo vam kratki pregled po grupama namirnica...


Riba i meso

  • Svježa riba ima sjajne i skliske ljuske, svjetle izbočene oči i jasno vidljive boje.
  • Školjke moraju biti čvrste i pune i mirisati na more.
  • Svježe meso ne smije biti smeđe, nego crveno i svilenkasto. Masni dijelovi su bijeli, a ne  žuti.
  • Perad i divljač – noge moraju biti gipke, prsna kost mekana, a prsa punašna. Boja mora biti žućkasta, a ne sivkasta.

Povrće

  • Salata mora biti jasne zelene boje, bez smeđih rubova i trulih listova
  • Rajčice i rotkvice moraju biti crvene boje bez mrlja i nabora.
  • Avokado mora biti čvrst i elastičan na pritisak. Namjeravate li ga odmah pojesti neće smetati ni ako ja malo pocrnio.
  • Korjenasto povrće mora biti čvrsto, nikako „naborano“.
  • Zreli patlidžani moraju biti izrazito sjajne i tamne boje, te čvrsti na pritisak.
  • Gljive moraju biti čvrste i suhe. Kupujte samo one koje dobro poznajete. Izbjegavajte kupovati gljive pakirane u plastičnim vrećicama.

Voće

  • Nemojte kupovati voće na koje se uhvatilo čak i malo plijesni. Ona se brzo širi i zahvaća sve plodove.
  • Grožđe – izaberite zrele, čvrste grozdove jasnih boja
  • Voće s košticama (trešnje, marelice, šljive, breskve, nektarine...) mora biti čvrsto i napeto, ali mekano na dodir, jasnih boja neštećene kore i bez nabora.
  • Jagodičasto voće  (jagode, maline, kupine, borovnice...) mora biti izražajnih boja i tvrdo na opip. To je voće lako pokvarljivo i treba ga pojesti odmah. Ako se pojavi pljesan, bacite ga.
  • Zrele smokve moraju biti napete i mekane.
  • Kivi mora biti čvrst i napet, neoštećene kore.
  • Banane su zrele ako im je kora žuta i posuta sitnim smeđim točkicama. Nezrele su zelenkaste, a prezrele smeđe i mekane.
  • Dinje  - odaberite mirišljave i napete plodove, bez ogrebotina i omekšanja na kori.
  • Ananas mora biti čvrst, neoštećen i mirisan.
  • Ljuske oraha moraju biti sjajne i ne smiju zvučati šuplje kad ih protresemo. Svježi orasi se lakše čiste i boljeg su okusa nego stari koji su ponekad gorki.

Sušene i pakirane namirnice

  • Ove namirnice kupujte u prodavaonicama koje imaju veći promet; manja je mogućnost da budu pokvarene
  • Izaberite čvrsto i napeto zrnje graha, izbjegavajte ono naborane kože
  • Sušeno voće mora biti puno i sočno, a ne tvrdo i žilavo.