INTERVJU

Ivana Bekavac: 'Biti žena u kuhinji znala je biti otegotna okolnost te sam se morala još više dokazivati'

Na RTL-u kreće 'Hell's Kitchen Hrvatska', novi uzbudljivi show u kojem se natjecatelji s iskustvom rada u kuhinji natječu jedni protiv drugih. Od 31. siječnja 18 kandidata borit će se za nagradu, na njihovom put pratit će ih chef kuhinje Tom Gretić i njegovi sous chefovi Ivana Bekavac i Ivan Vrbanec. A kako je raditi u kulinarstvu, kako je biti žena u muškom svijetu te što voli jesti kod kuće pitali smo sous cheficu Ivanu Bekavac

HK-chef&sous-chef-74.jpg
Foto: RTL

Novi show "Hell's Kitchen Hrvatska" kreće s emitiranjem 31. siječnja na RTL-u. Radi se o jednom najcjenjenijih i najuspješnijih reality showova u svijetu u kojem kandidati, profesionalci i perspektivni kulinarski entuzijasti prolaze sve kao da rade u pravom restoranu. Na njihovom putu kroz glavne zadatke, kazne i nagrade odlučivat će isključivo glavni chef kuhinje Tom Gretić. No neće ih pratiti sam nego će 18 kandidata nadgledati i Gretićevi sous chefovi Ivana Bekavac i Ivan Vrbanec.

Zagrepčanka Ivana Bekavac u javnosti je najviše poznata po svom bistrou "Kut" koji je uspješno djelovao u Varšavskoj ulici, ali i kao dobitnica nagrade "Andrej Barbieri" za kuharsku nadu 2020. godine. Svoje umijeće učila je i u SAD-u, s 18 godina otišla je preko bare gdje je tri godina provela na prestižnoj akademiji Culinary Institute of America u New Yorku, a zatim je iskoristila priliku i nastavila brusiti zanat u inozemstvu. Po povratku u Lijepu Našu, odlučila je izaći iz visoke gastronomije te pokrenuti svoj projekt koji je više vezan uz comfort food.

31-godišnja Ivana trenutno priprema nešto potpuno novo, projekt koji će biti fuzija dnevne kavane, noćnog bara i cvjećarnice. A dok čekamo njezin novi projekt gledat ćemo ju na malim ekranima u novom show "Hell's Kitchen" pa smo joj odlučile postaviti nekoliko zanimljivih pitanja.

Danas ste uspješna žena u svijetu kulinarstva, no kada ste znali da je kuhanje vaš život i da želite da hrana bude centar vaše svakodnevice?

Kuhanje nije moj život, ali svakako bih rekla da sam se nekolicinu puta našla u društvu ljudi koji bi pričali s takvim grčem o svojim profesijama, a ja s druge strane svoju profesiju gledam kao stil života i radit ću ovaj posao dok god ću se tako osjećati.

Što je od trenutka kada ste završili srednju školu najviše utjecalo na vaš profesionalni razvoj?

Na profesionalni je razvoj najviše utjecala upornost, hrabrost i spremnost na ogroman pritisak, bezbrojni sati volontiranja po restoranima i spremnost na stalna odricanja.

Image
Foto: RTL

Koji su chefovi najviše utjecali na vas?

Chef Dino Galvagno ima moje veliko poštovanje, puno sam naučila od njega. Chefica Ana Roš je s druge strane primjer ambiciozne, hrabre i uporne žene koja je definitivno ostavila veliki utisak na mene i inspirirala me svojom kreativnošću.

Kako ste znali u kojem se smjeru želite razvijati. Je li to ljubav prema određenoj hrani ili možda stariji kolege koji su utjecali na vaše znanje i iskustvo? Želja da radite baš s određenim kuharom?

Smjer u kojem se rastem i razvijam nikada neće stati. Moj stil kuhanja mijenja se kroz vrijeme i moja me znatiželja uvijek gura u nove projekte i stilove kuhanja. Motivira me stalna promjena, dinamika i novi okusi, kreativna sam i ispunjena kada stvaram nešto novo.

Kako je biti žena u svijetu vrhunskog kulinarstva, radi se ipak o jako zahtjevnom fizičkom poslu i svijetu u kojem vladaju muškarci. Što biste rekli mladim ženama koje žele jednog dana postati chefice i uspjeti u svijetu kulinarstva?

Kulinarstvo je težak poziv, a kulinarske emisije daju samo jedan aspekt ove profesije. Mladi se često onda uhvate za ovaj finalni produkt gledajući mene i kolege kako u divno ispeglanim kutama nešto komentiramo. Realnost kuhinje je znatno manje glamurozna i iziskuje puno odricanja. Biti žena u kuhinji u mojem slučaju znala je biti otegotna okolnost te sam se morala još više dokazivati. Iz današnje pozicije ne bih ništa promijenila, ali ću uvijek koristiti svoj glas i eksponiranost da olakšam taj put kolegama koji tek stasaju u svijet kuhinje. Kuhari zaslužuju slobodne dane, plaćene prekovremene sate i uniformirano radno vrijeme.

Image
Foto: RTL

Postoji nešto što nas sve zanima. Što kuhate kada ste kod kuće? Volite li više da netko drugi kuha ili vi sve pripremite? Poželite se odmoriti od kuhanja ili vam nije važno?

Privatno ne kuham puno. Ne zato što ne volim, već fokus volim stavljati na svoju obitelj i prijatelje i biti prisutna u njihovom društvu. Jednako tako volim kuhati s prijateljima, okupiti se oko stola i uživati u trenutku na svom obilju koje živim.

Uživate li više u kompliciranim jelima ili jednostavnim? U kojem jelu najviše uživate kod kuće? Što uvijek možete jesti?

Za mene je jednostavnost uvijek odgovor. Ako imaš kvalitetnu namirnicu, nema potrebe komplicirati. Ugljikohidrate uvijek mogu jesti, u svim oblicima.

Sada nas očekuje zanimljiv projekt. Što za vas predstavlja projekt "Hell's Kitchen"? Što će biti najuzbudljivije za naše gledatelje? Čemu se najviše veselite u ovom velikom TV projektu?

Veselim se da uskoro starta novi format koji će gledateljima pobliže dočarati realnu dinamiku jednog restorana. Najviše se veselim novim suradnjama, upoznavanju novih ljudi, prilici da gledam rast kandidata kroz emisiju.

Kuhanje pred kamerama. Jeste li posebno uzbuđeni? Imate li veliku tremu?

Lagala bih kada bi rekla da imam tremu. Kamere mi ne smetaju, imam dojam da sam se dobro snašla i uživam u svakom aspektu stvaranja emisije.