Znate li koje je vrelište suncokretovog ulja?

Suncokretovo ulje svoje mjesto danas nalazi u gotovo svim kuhinjama diljem Hrvatske jer je zbog dokazane kvalitete prvi izbor pri pripremi svih vrsta jela.

Znate li koje je vrelište suncokretovog ulja?

Suncokretovo ulje se proizvodi hladnim ili toplim prešanjem sjemenki suncokreta. Suncokretovo ulje je zlatno-žute boje s tipičnom aromom (orašastom) prženih sjemenki suncokreta.

Budući da se kod hladno prešanog suncokretovog ulja prešaju i neoguljene sjemenke, to ulje može biti i mutno, što u svakom slučaju ne kvari okus i kvalitetu, dapače daje mu specijalnu, još orašastiju aromu.

Suncokretovo ulje sadrži izrazito veliku količinu vitamina E, visoke udjele nezasićenih masnih kiselina, puno (do 1%) lecitina i samo kod hladno prešanog suncokretovog ulja beta-karoten.

Suncokretovo ulje u kuhinji
Hladno prešano ulje nije pogodno za zagrijavanje, te s njime treba začinjavati jela kada su već gotova.
Ulje od suncokreta se koristi pri pripremi salata, juha, umaka, tijesta kao i majoneze.
Ulje je pogodno samo za kratko prženje ribe i mesa.

Vrelište rafiniranog suncokretovog ulja je:  210º C - 225º C Vrelište nerafiniranog suncokretovog ulja je: 107º C