Znate li kako koristiti suhe šljive?

Sušene šljive su prava riznica hranjivih tvari, neodoljivog okusa i velikih zdravstvenih vrijednosti.

Znate li kako koristiti suhe šljive?

Ljekovita svojstva suhih šljiva
Sušene šljive su prava riznica hranjivih tvari, neodoljivog okusa i velikih zdravstvenih vrijednosti.
Oni koji su upoznati s njihovim nutritivnim sastavom ne mare za neobičan smežurani izgled.

Suhe šljive su bogate vitaminima.
Posebno se izdvajaju vitamini A i K. U manjim količinama sadrže i vitamine C, E te B1, B2, B3 i B6.
Odličan su izvor minerala kalija, kalcija, magnezija, željeza, fosfora, natrija, cinka, bakra i mangana.
Tu su i topiva i netopiva vlakna, fenolni spojevi te brojni fitospojevi koji djeluju kao snažni antioksidansi.
Zahvaljujući prirodnim zaslađivačima sorbitolu i fruktozi suhe šljive su idealna namirnica za utaživanje želje za slatkim.
Istovremeno ne izazivaju neželjene posljedice kao što su debljanje ili povišenje razine šećera u krvi – naravno ako se konzumiraju u razumnim količinama.

Zdravstvene dobrobiti suhih šljiva
1. Reguliraju probavu
Suhe šljive su vrlo učinkovite u održavanju zdrave i uravnotežene probave.
Sadrže topiva i netopiva vlakna koja su od koristi ne samo za probavu, već i za cjelokupno zdravlje organizma.
Jedna šalica suhih šljiva ima čak 12,4 grama vlakana.
Topiva vlakna brzo upijaju vodu i u dodiru s njom stvaraju želatinastu masu koja stvara osjećaj sitosti, a ujedno pomaže u omekšavanju sadržaja crijeva te njihovom lakšem pražnjenju.
Visoki sadržaj vlakana u suhim šljivama pomaže i u prevenciji hemoroida uzrokovanih zatvorom.
Tako je najpoznatiji narodni lijek protiv zatvora kompot od suhih šljiva.
Sušene šljive sadrže i sorbitol, prirodan šećer za koji je potvrđeno da pospješuje obnavljanje dobre crijevne flore.

2. Čuvaju zdravlje srca
Sušene šljive su bogate kalijem. Jedna porcija sušenih šljiva sadrži 36% preporučene dnevne doze ovog minerala.
Kalij osigurava ispravno funkcioniranje srca te krvožilnog i živčanog sustava.
Ovaj mineral pomaže i kod povišenog krvnog tlaka te smanjuje rizik od pojave srčanog i moždanog udara.
Niska razina kalija može izazvati slabost, grčeve u mišićima, usporene srčane otkucaje, vrtoglavicu pa čak i gubitak svijesti.

3. Snižavaju razinu šećera u krvi
Šljive su nisko pozicionirane na glikemijskoj ljestvici. To znači da mogu pomoći u kontroli razine šećera u krvi i smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2.
Sušene šljive sadrže visoki udio topivih vlakana koja pomažu u održavanju stabilnosti šećera u krvi.
Topiva vlakna smanjuju vrijeme zadržavanja hrane u želucu, što za posljedicu ima slabiju apsorpciju šećera u krvotok.
Topiva vlakna i flavonoidi, koji su također u značajnim količinama prisutni u suhim šljivama, od velike su važnosti jer doprinose povećanju osjetljivosti tijela na inzulin.

Savjeti za kraj
Iako su suhe šljive iznimno zdrave, one imaju previše kalorija, samo 6-8 komada (ovisno o veličini) sadrži čak 150 kalorija. Cijela šalica suhih šljiva ima gotovo 500 kalorija! Ograničite grickanje suhih šljiva na 100-200 kalorija.
One također sadrže puno prirodnih šećera, stoga se ne preporučuju dijabetičarima. Kombiniranje suhih šljiva s hranom niskog glikemijskog indeksa, kao što su orasi ili nemasno mlijeko, može pomoći u kontroliranju razine šećera u krvi te suzbijanju apetita.