FINO I SLATKO

Znaš li napraviti crumble? Donosimo 3 odlična recepta

Brza i vrlo jednostavna poslastica, idealna za jesenske dane

Znaš li napraviti crumble? Donosimo ti 3 odlična recepta za ovaj idealan jesenski desert
Foto: Unsplash

Crumble, kod nas poznatiji i kao drobljenac, je vrlo jednostavan desert koji se sastoji od sezonskog voća i tijesta.

Recept je vrlo brz i jednostavan pa je ovo idealan desert kojeg svatko može pripremiti. Postoji puno recepata za crumble, a može se pripremiti s raznim voćem. Tijesto se može pripremiti samo od brašna, šećera i margarina, a mogu se dodati i zobene pahuljice. Najbolje ga je jesti toplog, a može se poslužiti uz kuglicu sladoleda ili pak uz običan grčki jogurt.

Image

Galette pite - mirisna i ukusna voćna poslastica


S obzirom na to da je trenutno sezona šljiva, a uskoro i jabuka, u  nastavku donosimo tri odlična recepata za jesenski crumble koje ćeš obožavati.

Crumble sa šljivama i sladoledom

Sastojci:
1/2 kg šljiva
sok od pola limuna
2 šalice brašna (bijelo ili integralno)
50 g maslaca
2 žlice šećera
1/2 šalice zobenih pahuljica
cimet i začini po želji

Priprema:
Operi i očisti šljive te ih pomiješaj sa šećerom, sokom od limuna i cimetom. Vatrostalnu posudu u kojoj ćeš peći crumble premaži s maslacem i posloži šljive. U posebnoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer, maslac i zobene pahuljice. Mijesi rukama dok ne dobiješ mrvičasto tijesto. Posipaj tijesto preko šljiva tako da budu pokrivene. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, oko pola sata. Posluži uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Crumble s jabukama

Image
Foto: Unsplash


Sastojci
Tijesto:
100 g brašna
100 g maslaca
50 g šećera
2 žlice sjeckanih oraha

Nadjev:
3 velike jabuke
1 žlica meda
1 vanilin šećer
sok od pola limuna
malo cimeta
Priprema:
Jabuke oguliti i narezati na kriške te ih uvaljati u soku od meda, limuna i vanilin šećera te posipati cimetom. Vatrostalnu posudu premazati maslacem i na to poredati jabuke. Za tijesto povezati sve sastojke i mijesiti dok ne postane mrvičasto. Posipat po jabukama. Peći na 180 stupnjeva, oko pola sata. Poslužiti vruće uz dvije žlice običnog grčkog jogurt.

Crumble od krušaka i šljiva

Sastojci
Nadjev od voća:
1/2 kg šljiva
1/2 kg krušaka
1 žlica meda ili šećera
sok od limuna
pola žlice maslaca
cimet i začini po želji
Tijesto:
150 g brašna
50 g šećera
80 g maslaca

Priprema:
Počistiti i narezati šljive i kruške te ih pomiješati s medom, sokom od limuna i začinima Poredati na vatrostalnu posudu koju si prethodno premazala maslacem. Za tijesto pomiješati sve sastojke i mijesiti dok ne postane mrvičasto. Posipati po voću i peći na 180 stupnjeva oko 30-40 minuta.

Pogledaj video: Batch cooking - Kako brzo skuhati i cijeli tjedan jesti zdravo