Zimske poslastice okupane medom

Nove delicije s okusom meda

Zimske poslastice okupane medom

Bez meda i oraha, ali i badema te lješnjaka i drugih orašastih plodova, nezamislive su zimske slastice, a posebice one koje će se uskoro naći na našim blagdanskim stolovima. Ljekovita svojstva meda, tog kako ga se često naziva nektara bogova, gotovo da i ne treba posebno isticati, no, manje je poznato da i orašasti plodovi kriju  u sebi pravo malo bogatstvo hranjivih sastojaka, od vitamina E, B kompleksa, preko oleinske i omega - 3 masnih kiselina, do toga da su i izvor pojedinih minerala.

Gastro med
Ako želite kušati nešto novo, slijediti kulinarske trendove, onda su gastro medovi pravi izbor za vas. Pripremaju se u poznatoj pčelarskoj obitelji Petrović, kreirala ih je Snježana Petrović- Mašović, vlasnica "RP -Prerada meda", kćerka tog nadaleko poznatog pčelara. U ponudi je velik broj gastro medova, to su med s limunom, limetom, dunjom, jagodama, ili primjerice sa češnjakom, celerom, tikvicama, ljutim feferonima, mini rajčicom . Posebne su poslastice gastro medovi sa začinima, s komoračem, koprom,  metvicom, vlascem.

"Šareni gastro medovi potomci su obitelji medenih pripravaka iz radionice Radovana Petrovića. Nakon 50 godina uspješne tradicije, treća generacija obitelji Petrović želi približiti mednu kulturu modernijim naraštajima. Kao plod mašte i okusa otkrivamo vam gastro medove, birani omjeri raznovrsnog voća i povrća, začinskog bilja i sireva utopljenih u med", poručuju iz "RP Prerada meda". Gastro med je odličan u kombinaciji sa sirom, posebice tvrdim,  no, koji ćete u kojem jelu primijeniti ovisi samo o vašoj mašti i o tome želite li primjerice slatko-gorke ili slatko kisele okuse. Donosimo vam dva recepta koje predlaže obitelji Petrović, pa svakako kušajte te nove delicije s okusom meda.

Kruške sa sirom škripavcem i gastro medom sa siromSastojci:
kruške Viljam 4 komada
sir škripavac 0, 20 kg
Gastro med sa sirom škripavcem 4 čajne žlice
mix papar
viljamovka 0,0 3 l
grisini 8 komada

Priprema:
Kruške prepolovite i izdubite. Jednu polovicu narežite na ploške, a drugu posložite na tanjur, dodajte naribani sir, prelijete viljamovkom i medom, te ukrasite grisinima i usitnjenim paprom. 

Francuski kruh sa sirom i gastro medom od brusnicaPotrebne namirnice:gastro med s brusnicom
francuski kruh
sir camembert 0,20 kg
radič 0,40 kg
maslinovo ulje
aceto balsamico

Priprema:
1.francuski kruh narezati na kriške
2.svaku krišku tanko namazati maslacem, staviti plošku camemberta
3.premazati gastro medom s brusnicama
4.staviti u pećnicu na 160 stupnjeva 5-7 minuta
5.poslužiti uz sitno sjeckan radič začinjen maslinovim uljem i acetom balsamicom

Štrukle bake Vilme
Za sve one koji obožavaju štrukle, ali nemaju vremena za njihovu pripremu, rješenje je ili se počastiti tim zagorskim specijalitetom u kojem od restorana ili se odlučiti za zamrznute štrukle. Nedavno su Zagrepčani mogli uživo pratiti kako se prave štrukle po receptu starom čak 130 godina, čija je najveća tajna zapravo u izradi tijesta. Nakon 50 godina obiteljske tradicije, unuk Damir je počeo istraživati i otkrivati nove okuse. Rezultat tog dugogodišnjeg istraživanja je široka proizvodna paleta zagorskih štrukli. Izabrali smo štrukle s orasima. Pripravljaju se  od oraha kuhanih u mlijeku i meda od mente. Znalci preporučuju da se taj slatki desert  izvrsno slaže u kombinaciji sa suhim crnim vinom, Dingačem.

Štrukli s orasima i medom
Zamrznute štrukle izvadite iz vrećice, prokuhajte u blago slanoj vodi 7-8 minuta, ocijedite, te složite u maslacem namazanu dublju posudu za pečenje. Prelijete ih vrhnjem za šlag te stavite u pećnicu, zagrijanu na 200 stupnjeva, 25-30 minuta ili dok ne dobiju zlatno-žutu boju. Štrukle servirajte vruće, posipane orasima i medom. Ako se odlučite za štrukle s borovnicama ili brusnicom, prelijte ih vanilin umakom i preljevom od borovnice ili brusnice te servirajte vruće.

(M.G.)