Zdravi desert, međuobrok ili doručak 's nogu': Imamo recept za zobene pločice s jagodama i borovnicama

Ove slasne pločice iz pećnice jednostavan su i praktičan način za uživanje u zobenim pahuljicama i voću

Zdravi desert, međuobrok ili doručak 's nogu': Imamo recept za zobene pločice s jagodama i borovnicama

Zobene pahuljice već su godinama na našem meniju u jutarnjim satima, a iako ih najčešće jedemo kao klasičnu kašu s raznoraznim dodacima, s vremena na vrijeme volimo malo začiniti svoj zobeni doručak i pronaći nešto drugačije. 

Image

Zdravi snack za vedriji ljetni dan: Isprobaj ove slatke kuglice od jagoda, kokosa i indijskih oraščića


Iz tog razloga bile smo oduševljene kad smo pronašle ovaj recept za zdrave zobene pločice s bobičastim voćem.  

Uostalom, postoji li nešto bolje od deserta za doručak? Posebno ako je taj desert istovremeno ukusan, hranjiv i zasitan poput ovih jednostavnih pločica uz koje je dnevna doza antioksidansa, vlakana i slatkog užitka uistinu zadovoljena. Evo kako ih napraviti:



Sastojci:

  • 200 g zobenih pahuljica (sitnih ili krupnih)
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • pola žličice morske soli
  • 120 ml mlijeka po izboru
  • 5 žlica javorovog ili agavinog sirupa ili meda
  • 2 žlice samljevenih lanenih sjemenki
  • 2 žličice otopljenog kokosovog ulja
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • 100 g bobičastog voća po izboru (jagode, borovnice, maline, kupine...) + 50 g za 'preljev'

*Ako koristiš smrznuto voće, izvadi ga barem sat vremena prije pripreme i obavezno ocijedi višak soka koji možeš naknadno iskoristiti u smoothieju ili odmah popiti kao vitaminski shot

Priprema:

1. Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva.

2. Sve sastojke (osim voća) stavi u veliku zdjelu. Dobro miješaj dok se sve ne poveže i lagano dodaj 100 g voća. Izlij smjesu u posudu za pečenje (20 x 20) prethodno podstavljenu papirom za pečenje. Ravnomjerno rasporedi smjesu i na vrh dodaj preostalo voće. 

3. Peci oko 30 do 35 minuta, izvadi iz pećnice, dobro ohladi i nareži na šest pločica. Uživaj! 

* Pločice možeš čuvati u hladnjaku do tjedan dana.  * Kao preljev možeš poslužiti grčki jogurt koji sjajno ide uz ovu kombinaciju sastojaka ili sladoled od vanilije kao kaloričniju opciju