ZDRAVO I UKUSNO

Zbog ovih 15 recepata s kvinojom poželjet ćeš je jesti svaki dan

Ovu zdravu namirnicu nazivaju još i super hranom, a mi smo ti pripremile 15 vrlo ukusnih recepata od kojih ćeš se osjećati poletno i puno energije

Zbog ovih 15 recepata s kvinojom poželjet ćeš je jesti svaki dan

Kvinoja je jedna od namirnica koje se popularno nazivaju još i ''superhrana'' zbog bogatog i vrijednog nutritivnog sastava. Ova namirnica sadrži sve potrebne aminokiseline i minerale te lepezu B vitamina. Iako se u kulinarstvu tretira kao žitarica, ona je zapravo pseudožitarica i srodna je špinatu.

Image
Zdrava i ukusna

Kvinoja je među najzdravijim namirnicama na svijetu. Evo što o njoj trebaš znati

Kvinoja je bogata fosforom i manganom a dobar je izvor i magnezija, željeza, cinka te vlakna. Kuhana je vrlo prozračna i mnogo lakša za probavu od žitarica, blago orašastog okusa. Može se pripremati kao sve ostale žitarice, a možeš je poslužiti kao prilog, samostalno jelo, ili u varijantama kaše za doručak.

Image
Foto: Unsplash

Pripremile smo ti 15 vrlo ukusnih recepata s kvinojom zbog kojih garantiramo da ćeš se zaljubiti u ovu namirnicu.

POGLEDAJ VIDEO: Kako brzo skuhati i cijeli tjedan jesti zdravo

Popečci od kvinoje, kelja i mladog luka

Sastojci:

  • 2 šalice kuhane kvinoje
  • 1 1/5 šalice blanširanog i sitno narezanog kelja
  • 3 stabljike mladog luka
  • 1 žličica soli
  • 1/5 šalice krušnih mrvica
  • 1 veliko jaje (ili 2 mala)

Priprema:

Kvinoju skuhaj prema uputama na vrećici, i pusti da se malo ohladi. Kelj nasjeckaj na sitnije komadiće i kratko ga blanširaj u vrućoj vodi. Nasjeckaj mladi luk pa pomiješaj sve sastojke.Po želji u smjesu možeš dodati i pola šalice parmezana ili feta sira. Smjesu je dobro ostaviti u hladnjaku pola sata prije pečenja da se dodatno stisne i bude jednostavnija za oblikovanje popečaka. Popečke možeš peći u tavi na malo ulja, ili u pećnici kako bi u potpunosti izbjegla ulje.

Uz ove popečke možeš poslužiti i umak od vrhnja i jogurta u koji si dodala malo ribanog češnjaka i sitno sjeckani vlasac.

Gusto varivo od kvinoje i povrća

Sastojci:

  • 1 luk
  • 3 mrkve
  • 2 stabljike celera
  • 5 režnjeva češnjaka
  • 3 šalice nazezanog kelja (možeš koristiti i blitvu ili bilo koje drugo sezonsko povrće)
  • 400 grama konzerve sjeckanih rajčica
  • 250 grama crvene leće
  • 200 grama kvinoje
  • 2 lovorova lista
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • svežanj peršina
  • sol, papar

Priprema

Luk nasjeckaj pa gapirjaj na 2 žlice maslinovog ulja 5 minuta. Luku dodaj narezanu mrkvu, celer, lovorov list i češnjak pa sve pirjaj još 2 minute. U lonac dodaj kvinoju i leću i začine poput kurkume, kumina i korijandera te nakon pola minute zalij sa sjeckanim rajčicama i litrom vode, te pusti da se kuha poklopljeno na srednjem plamenu 15 minta. Dodaj kelj te kuhaj još 15 minuta ili do dok ne primijetiš da je kvinoja mekana i počinje se raspadati. Na kraju dodaj sjeckani peršin i začini po želji. 

Rajčice punjene kvinojom i mljevenim purećim mesom

  • Sastojci:
  • 6 srednjih rajčica
  • 300 g mljevenog purećeg mesa
  • 1 šalica kvinoje
  • 1 srednji luk
  • 1 crvena paprika
  • 1 žličica mljevene paprike
  • šaka sjeckanog bosiljka
  • malo ribanog sira
  • sol, papar

Priprema:

Kvinoju isperi te je skuhaj prema uputama za kuhanje na pakiranju. Na malo ulja pirjaj luk, dodaj mu sitno sjeckanu papriku te pirjaj dok paprika ne omekša. U tavu dodaj mljeveno meso i kuhaj sve skupa dok meso nije gotovo. Rajčicama odreži vrh te ih izdubi. Blago ih posoli s unutarnje strane, a s vanjske premaži s malo maslinovog ulja. Kvinoju, bosiljak i začine dodaj u tavu s mesom, sve dobro pomiješaj te smjesom puni rajčice. Na vrh rajčica dodaj malo ribanog sira, a možeš ih poklopiti i vrhovima koje si prethodno odrezala kako bi izgledale ljepše. Posloži rajčice u posudu za pečenje te je prekrij aluminijskom folijom. Peci ih na 180°C 15 minuta, a zatim makni foliju i peci još 15 minuta.

Osvježavajuća salata s kvinojom, cherry rajčicama i slanutkom

Sastojci:

  • 2 šalice kuhane kvinoje
  • 2 šalice narezanih cherry rajčica
  • 1 šalica slanutka
  • 3 stabljike mladog luka
  • 1 svježi krastavac
  • šaka sjeckanog vlasca
  • sok od pola linuma
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol

Priprema:

Nareži cherry rajčice na četvrtine (ili na polovica ako su manje), krastavac na kockice, nasjeckaj luk i vlasac. pomiješaj sve sastojke i uživaj u ovo zdravoj i osvježavajućoj salati.


Klasična pizza s tijestom od kvinoje

Sastojci:

  • 3/4 šalice kvinoje namočene 6-8 sati
  • 1/4 šalice vode
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • umak od rajčice
  • paprika
  • gljive
  • ribani sir

Priprema:

Kvinoju namoči tako da voda doseže centimetar iznad razine kvinoje, te je ostavi najmanje 6-8 sati ili preko noći. Isperi je i dodaj u blender zajedno s vodom, praškom za pecivo, soli i uljem. Miješaj u blenderu dok smiješa ne postane kremasta, trebala bi nalikovati gustoj smjesi za palačinke. Smjesu ulij u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje, koji si prethodno namazala maslinovim uljem. Peci je 15 minuta na 220°C, okreni tijesto na drugu stranu i peci još 10 minuta. Tijestu dodaj sve ostale sastojke i peci ih još 12 minuta, ili dok se sir ne otopi a ostali sastojci ne omekšaju.

Voćna kaša od kvinoje za doručak

Sastojci:

  • 1 Šalica kuhane kvinoje
  • 1/2 šalice jogurta
  • 1 žlica meda
  • malo cimeta
  • voće po želji

Priprema:

Kvinoju skuhaj prema uputama za kuhanje s pakiranja. Dodaj joj ostale sastojke i promiješaj. Probaj birati svježe sezonsko voće, a dobro će ti doći i smrznuto bobičasto voće. U kašu po želji možeš dodati i žlicu orašastog voća ili sjemenki poput lanenih, chia ili konopljinih.

''Rižoto'' s piletinom, kvinojom i butternut tikvom

Sastojci:

300 g pilećeg mesa bez kostiju
2 šalice kvinoje
1/2 butternut tikve
1 manji luk
malo sira za posluživanje
sol, papar

Priprema:

Meso nareži na kockice pa ispeci na malo ulja. Izvadi ga iz tave, dodaj još malo ulja, te pirjaj luk 5 minuta. Luku dodaj tikvu narezanu na manje kockice i kuhaj dok ne omekša. Dodaj piletinu i kuhanu kvinoju, te posluži u tanjuru s malo feta sira ili gorgonzole razmrvljene po vrhu.


Burgeri od kvinoje

Sastojci (za 4 burgera):

  • 1/2 šalice kvinoje
  • 1/2 šalice crvene leće
  • 1/5 šalice vode
  • 1 žličica kumina
  • 1 žličica mljevene paprike (ako imaš dodaj dimljenu)
  • 1 žličica soli
  • 1 zreli avokado
  • 4 hambi ili brioche peciva
  • ''jaje'' od lanenih ili chia sjemenki
  • žlica kiselog vrhnja
  • 1 režanj češnjaka
  • Zelena salata, rikola (ako možeš probaj nabaviti klice i mikrozelenje)

Priprema:

Kvinoju i začine stavi u lonac, prelij vodom i kuhaj na jakom plamenu dok ne zavrije. Smanji plamen i kuhaj poklopljeno 12-15 minuta. U manju posudu stavi dvije žlice mljevenih lanenih ili chia sjemenki, prelij ih s 2 žlice vode i miješaj dok ne dobiješ gušću tekućinu (ako ti se ne stvori odmah, ostavi smjesu da stoji 5-10 minuta).. ''Jaje'', to jest vezivnu smjesu od sjemenki, dodaj u ohlađenu kvinoju i leću te pomiješaj tako da dobiješ kompaktnu smjesu. Oblikuj 4 pljeskavice te ih peci u dobro zagrijanoj tavi na malo ulja 3-5 minuta sa svake strane. Napravi umak od avokada tako da zgnječiš vilicom i pomiješaš s ribanim češnjakom i vrhnjem. Umak začini po želji. U hambi peciva slaži prvo malo umaka, pa pljeskavicu, pa još malo umaka i na kraju salatu. Ako možeš kupi mikrozelenje ili klice rotkvice ili brokule. One će burgeru dati dodatnu oštrinu i zanimljivi okus koji blago podsjeća na mješavinu hrena i senfa, a i vrlo su zdrave.

Salata s kvinojom, baby špinatom, mišancom i feta sirom

Sastojci:

  • 2 šalice kuhane kvinoje
  • 2 šalice baby špinata 
  • 1 šalica mišance
  • 1 šalica feta sira rezanog na kockice
  • sok od pola limuna
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol

Priprema:

Operi špinat i mišancu, te pomiješaj sve sastojke u velikoj zdjeli. Mišancu potraži na placu, a ako je ne možeš naći upotrijebi matovilac i rikolu.

Zelena pizza s pestom, avokadom, brokulom i baby špinatom

Sastojci:

  • 3/4 šalice kvinoje namočene 6-8 sati
  • 1/4 šalice vode
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice pesta od bosiljka
  • 1/2 šalice narezane brokule
  • 1 šaka baby špinata
  • 1/2 avokada
  • malo tanko rezanih tikvica

Priprema:

Kvinoju namoči tako da voda doseže centimetar iznad razine kvinoje, te je ostavi najmanje 6-8 sati ili preko noći. Isperi je i dodaj pola količine u blender zajedno s vodom, praškom za pecivo, soli i uljem. Miješaj u blenderu dok ne dobiješ kremastu smjesu koja nalikuje gustoj smjesi za palačinke. Dodaj joj drugu polovicu kvinoje i dobro promiješaj. Smjesu ulij u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje, koji si prethodno namazala maslinovim uljem. Peci je 15 minuta na 220°C, okreni tijesto na drugu stranu i peci još 10 minuta. Na tijesto namaži pesto od bosiljka, poslaži tikvice, te peci još desetak minuta. Na pizzu dodaj špinat, narezani avokado i brokulu koja može ostati sirova a možeš je i vrlo kratko blanširati u vrućoj vodi.

Batati punjeni kvinojom, špinatom, brusnicama i feta sirom

Sastojci:

  • 2 batata
  • 2 šalice kuhane kvinoje
  • 400 g špinata
  • šaka brusnica
  • šaka grubo sjeckanih oraha
  • pola šalice feta sira
  • 1 žličica korijandera
  • sol, papar 

Priprema:

Cijeli batat premaži maslinovim uljem, soli i paprom te napravi male rupice vilicom. Peci ga u pećnici dok ne postane djelomično mekan (pazi da ne bude potpuno mekan jer češ ga još jednom peći s punjenjem. Pomiješaj kvinoju s kuhanim špinatom, brusnicama, orasima, korijanderom i feta sirom te posoli i popapri po želji. Batate prereži na pola, izdubi i napuni pripremljenom smjesom. Peci ih 15 minuta na 200°C.

Paprike punjene ''rižotom'' od kvinoje

Sastojci:

  • 6 srednjih paprika
  • 4 šalice kuhane kvinoje
  • 1 rajčica
  • 1 rog paprika
  • 1 poriluk
  • 1 šalica parmezana
  • 2 žlice kukuruza

Priprema:

Na malo ulja pirjaj narezanu rog papriku i poriluk. Dok malo omekša dodaj rajčicu narezanu na male kockice i pirjaj još 2-3- minute. Dodaj kvinoju, kukuruz i parmezan te promiješaj. Paprikama odreži vrh, izdubi ih, blago posoli unutrašnjost i premaži ih s malo ulja s vanjske strane. Puni ih smjesom do vrha te ih poklopi s odrezanim vrhovima. Peci ih u pećnici koju si prethodno zagrijala na 180°C 20 minuta, povećaj temperaturu na 200°C te ih peci još 10-20 minuta. 

Gratin s brokulom i kvinojom

Sastojci:

  • 2 šalice kuhane kvinoje
  • 1 brokula
  • 1/2 šalice parmezana
  • 1/2 šalice ribane mozzarelle
  • malo vrhnja za kuhanje ili milerama

Priprema:

Kuhanu kvinoju rasporedi na dno posude za pečenje koju si prethodno premazala s malo maslaca. Na kvinoju poredaj ''stabalca'' brokule koje si kratko blanširala u vrućoj vodi. ''Stabalca'' polij s malo vrhnja za kuhanje i na sve dodaj parmezan i mozzarellu. Peci 20-30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C.

Keksići s čokoladom i kvinojom

Sastojci:

  • 120 g maslaca
  • 1/3 šalice tamnog šećera (najbolji je melasa šećer)
  • 1/4 šalice običnog šećera
  • 1 veliko jaje
  • 1 žlica vanili šećera
  • 3/4 šalice brašna
  • 3/4 šalice kuhane kvinoje
  • 1/4 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 šalice komadića čokolade

Priprema:

Mikserom miješaj omekšali maslac i šećer dok ne postanu kremasti. Zatim umiješaj jaje i vaniliju, a na kraju dodaj sve suhe sastojke. Dok je smjesa dobro povezana ručno umiješaj komadiće čokolade. Smjesu stavi u hladnjak na pola sata da se stisne. Pećnicu zagrij na 190°C. Na kalup za pečenje stavi papir za pečenje i na njega oblikuj keksiće žlicom. trebala bi dobiti 10-12 keksića. Keksiće peci 12-14 minuta.

Meksički batat

Za kraj galerije pogledaj ovaj kratki video recept za zapečeni batat punjen kvinojom, grahom i guacamole umakom.