Zašto bi bile samo u desertu? Imamo malo drugačije recepte s breskvama

Breskve su bogate vitaminom A i vitaminom C koji pomaže u jačanju imunološkog sustava i potiče proizvodnju kolagena, a mi smo pronašle šest ukusnih recepata s njima

Zašto bi bile samo u desertu? Imamo malo drugačije recepte s breskvama

Zrele su samo mjesec ili dva, a kada nije njihova sezona, ako ih zagrizemo imamo osjećaj kao da grizemo kamen. Radi se o mnogima omiljenom ljetnom voću, breskvama, koje su toliko slatke i sočne da ih jednostavno obožavamo.

Image

Drobljenac od breskvi - lagani ljetni desert kojeg možeš pripremati svaki dan


Kada govorimo o prehrani i zdravlju, breskve su bogate vitaminom A i vitaminom C koji pomaže u jačanju imunološkog sustava i potiče proizvodnju kolagena, a u jednoj se breskvi nalazi 19 posto dnevne preporučene doze vitamina C i 11 posto dnevne preporučene doze vitamina A, što je samo razlog više da je jedemo.


via Giphy


No, koliko god volimo ovo hidratantno ljetno voće, češće za njim posežemo kao za slatkom poslasticom i desertom, ograničavajući tako njegovu svestranost. Jer, vjerovala ili ne, breskve možeš iskoristiti u mnogim drugim receptima koji ne moraju nužno biti recepti za desert. 

Mi ti donosimo šest takvih hranjivih i ukusnih recepata koji će ti dokazati da su breskve puno više od deserta.

Piletina s breskvama i bosiljkom

Sastojci za piletinu:Priprema:


Sastojci za nadjev od breskve:

  • 2 breskve srednje veličine
  • 1 mali češanj češnjaka
  • 2 žlice bijelog balzamičnog octa
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 1/4 čajne žličice soli
  • 900 g pilećih prsa bez kostiju
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/4 čajne žličice košerne soli
  • 3 male tikvice, narezane po dužini
  • 1 veliki slatki luk, narezan na kriške
  • 180 g kuhane kvinoje
  • 120 g nasjeckanog svježeg bosiljka
  • 30 g usitnjenog feta sira
  1. Breskve izreži na velike komade i izbaci koštice. Breskve stavi u blender, zajedno s češnjakom, octom, maslinovim uljem i solju i miksaj dok ne postane glatko.
  2. 60 ml nadjeva izlij u posudu za pečenje, dodaj piletinu, poklopi i mariniraj u hladnjaku najmanje 30 minuta ili najviše 4 sata. Preostali nadjev sačuvaj kako bi ga mogla preliti preko gotovog jela.
  3. Zagrij vanjski roštilj ili unutarnju grill tavu na srednje jakoj vatri. Izvadi piletinu iz marinade, s nje ukloni višak marinade pa ju ispeci, okrenuvši ju samo jednom, i peci oko 14 minuta. Makni ju s tave ili roštilja i ostavi da odstoji 5 minuta.
  4. Kriške tikvica i luk pospi maslinovim uljem i solju, a zatim ih ispeci na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju i posmeđe, oko 5 minuta, okrenuvši ih samo jednom.
  5. Piletinu nareži na tanke trake. Dodaj kuhanu kvinoju, tikvice i luk i prelij preostalim nadjevom, a zatim pospi bosiljkom i feta sirom.

Slatko-ljuti tacosi s piletinom u umaku od avokada i breskve

Priprema:


Sastojci:

  • 1 avokado
  • 1 breskva srednje veličine
  • 1 jalapeño papričica
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žlica soka od limete
  • 3/4 čajne žličice mljevenog korijandra
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 1 žlica ljutog taco umaka
  • 2 pileća prsa bez kostiju
  • 4 kukuruzne tortilje
  1. Zagrij tavu na srednje jakoj vatri. Oguli avokado i nareži ga na kockice, kao i breskvu.
  2. U zdjeli srednje veličine pomiješaj avokado, breskvu, jalapeño papričicu, češnjak, sok od limete, korijandar i sol i ostavi sa strane.
  3. U maloj zdjeli pomiješaj taco umak s malo soli i nanesi ga na piletinu, koji ćeš zatim ispeći po 6 minuta na svakoj strani. Ostavi sa strane 5 minuta, a zatim piletinu nareži na tanke komade.
  4. Lagano prepeci tortilje prije nego ih napuniš, a zatim ih napuni piletinom, i umakom od avokada i breskve. Dio umaka možeš ostaviti sa strane.

Svinjski kotleti s breskvama, feta sirom i bosiljkom

Priprema: 


Sastojci:

  • 2 svinjska kotleta s kostima
  • košerna sol i papar
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 120 ml balzamičnog octa
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica svježe nasjeckanog origana
  • 2 breskve, narezane na komadiće
  • 30 g feta sira, narezanog na kockice
  • 60 g svježeg bosiljka
  • malo drobljene crvene paprike
  1. Zagrij pećnicu na jakoj temperaturi, a zatim zagrij veliku tavu na srednje jakoj vatri. 
  2. Svinjske kotlete začini solju i paprom, a zatim u tavu dodaj maslinovo ulje na koje, kada se zagrije, dodaj kotlete i peci na obje strane tri do četiri minute. Smanji vatru na srednju jačinu i peci 8-10 minuta, dok kotleti ne budu gotovi.
  3. U maloj zdjeli pomiješaj balzamični ocat, med i origano. Tijekom zadnje dvije minute pečenja, smjesu prelij preko kotleta. Makni s vatre i dodaj breskve, a zatim sve zajedno iz tave prebaci u pećnicu i peci 4-5 minuta. Po potrebi dodaj malo vode ako balzamični umak postane pregust.
  4. Izvadi iz pećnice i dodaj feta sir, bosiljak i malo drobljene crvene paprike.

Pečene breskve i burrata salata od lubenice

Priprema:


Sastojci:

  • 4 breskve narezane na komade
  • maslinovo ulje u spreju
  • 4 male kugle burrata sira
  • 950 g lubenice bez koštica, narezane na kockice
  • 60 g ljekovite potočarka
  • 2 žlice balzamičnog octa
  1. Grill tavu zagrij na srednje jakoj vatri, a breskve pošpricaj uljem u spreju i ispeci ih, po dvije minute na svakoj strani.
  2. Serviraj tako što ćeš kuglicu burrata sira staviti nasred tanjura i na njega staviti pečene breskve, kockice od lubenice i ljekovitu potočarku. Na kraju sve polij balzamičnim octom.

Pizza od piletine, breskve i rikote s balzamičnim octom

Priprema:


Sastojci:

  • 450 g tijesta od pizze
  • 90 g rikota sira
  • 1 1/2 žlica pesto umaka
  • 30 g mozzarella sira
  • 1 komad pilećih prsa bez kostiju, kuhanih i narezanih
  • 2 male breskve, narezane na tanko
  • papar, listovi bosiljka i balzamični ocat za nadjev na pizzu
  1. Zagrij pećnicu na 250°C, a lim za pečenje namaži sprejom za kuhanje ili maslinovim uljem. Tijesto za pizzu razvaljaj i stavi na lim za pečenje.
  2. U maloj zdjeli pomiješaj rikota sir i pesto. Ravnomjerno rasporedi smjesu na tijesto za pizzu, ostavljajući obrub od 2-3 centimetra. Preko rikote pospi mozzarellu.
  3. Na pizzu stavi piletinu, narezane breskve i preostalu rikotu. Peci 10 do 15 minuta ili dok kora ne postane zlatna i sir se ne rastopi.
  4. Izvadi iz pećnice i pospi crnim paprom, narezanim listovima bosiljka i premaži balzamičnim octom.

Jogurt s chia sjemenkama i breskvom

Priprema:


Sastojci:

  • 1 žlica chia sjemenki
  • 1 žlica maslaca od jabuka
  • 1 breskva (kuhana ili iz staklenke)
  • 120 ml jogurta
  1. Preko noći ostavi chia sjemenke u maslacu od jabuka, a iduće jutro sve to pomiješaj s jogurtom.
  2. Umiješaj breskvu i serviraj za doručak ili desert.