Za slatke uskrsne blagdane

Muffini i brownies su brzi, jednostavni i ukusni deserti

Za slatke uskrsne blagdane

Uz šarene pisanice i kojeg zečića na uskrsnom stolu svakako će se naći mjesta i za desert. Ukusni muffini odličan su izbor, pogotovo za najmlađe članove obitelji. Ne zaboravite ni na brownies, tradicionalni američki kolač jednostavne izvedbe, koji se razlikuje po osebujnim dodatcima kao što su orasi, indijski oraščići, bademi, jabuke. Ne zahtijeva puno vremena za pripremu, a posebnost je što mu možete dodati po želji gotovo sve, od svježega do suhog voća ili neke druge odgovarajuće začine, a uvijek dobijete savršen i ukusan kolač. Oblatne su pak zahvalne za suhe kolače zbog jednostavnosti pripreme, a fine su i posebnog okusa. Donosimo nekoliko recepata za razne kolačiće, za dobar tek i sretan Uskrs!


Čokoladni muffini

Sastojci
3 jaja
170 g čokolade
100 g maslaca
100 g brašna
100 g šećera

Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Rastopite na pari 100 g čokolade koju ste razlomili u komadiće, zajedno s maslacem. U zdjeli pomiješajte jaja, šećer i brašno. Postupno dodajte otopljenu čokoladu. Ulijte u papirnate posudice do 3/4 i stavite komadiće čokolade u smjesu. Smrvite preostalu čokoladu u male komadiće i pospite po svakom kolačiću. Pecite u pećnici oko 15 minuta.

Muffini s jabukama

Sastojci
3 – 4 veće jabuke
250 g brašna
1 prašak za pecivo
150 g šećera
1 vanilin šećer
3 žličice cimeta
1 jaje
1 dL ulja
2 dL kiselog vrhnja

Priprema
Oguliti i naribati jabuke. U posebnoj posudi pomiješati sve suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i cimet. Umiješati jaje, ulje, vrhnje pa kuhačom brzim pokretima izmiješati jednoličnu smjesu. Na kraju ubaciti naribane jabuke. Izliti u kalupe pa peći 30 minuta na 180 °C.

Muffini od mrkve

Sastojci
1 šalica grožđica
2 šalice mlake vode
2 šalice brašna
1 žličica praška za pecivo
2 žličice soda bikarbone
1 žličica soli
1 žličica cimeta
4 jaja
1 šalica ulja
3/4 šalice smeđeg šećera
3 šalice usitnjene mrkve

Priprema
Grožđice stavite grožđice u vodu i ostavite oko 15 minuta. Nakon toga iscijedite grožđice, a vodu bacite. U posudi izmiješajte ulje, jaja i šećer, a postupno dodajte suhe sastojke. Na kraju dodajte grožđice i mrkve i lagano promiješajte. Smjesu ulijte u kalupe. Zagrijte pećnicu na 180 °C i namastite 18 kalupa te ih obložite papirom. Muffine pecite od 20 do 30 minuta.


Brownies s orasima

Sastojci
100 g tamne čokolade
¾ šalice maslaca
2 šalice šećera
3 jaja
žličica ekstrakta vanilije
230 g brašna
šalica nasjeckanih oraha

Priprema
Zagrijte pećnicu na 160 °C. Otopite čokoladu i maslac na pari. Promiješajte pa dodajte  šećer i umiješajte jaja te ekstrakt vanilije. Dodajte brašno i nasjeckane orahe te sve dobro sjedinite. Namastite lim za pečenje pa ulijte smjesu. Pecite 30 minuta.

Brownies s bademima

Sastojci
200 g čokolade
100 g šećera
150 g maslaca
4 jaja
150 g pšeničnog glatkog brašna tip 550
1 žličica praška za pecivo
1 vanilin šećer
30 g badema

Priprema
Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte omekšali maslac, 150 g omekšane čokolade i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješajte nasjeckane bademe. Smjesu stavite u namašćenu tepsiju (vel. 37 × 22 cm), pospite ostatkom grubo narezane čokolade i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 25 minuta. Browniese narežite na kocke i prema želji poslužite uz tučeni šlag.

Čokoladne rolice

Sastojci
dva lista oblatnih
150 g čokolade za kuhanje
50 g Kraš Express
50 g petit keksa
2 jaja
80 g šećera
1 žlica ulja
60 g maslaca

Priprema
Listove oblatnih stavite između dvije vlažne krpe kako bi omekšale. Jaja kuhajte na pari sve dok smjesa ne postane kremasta. Dodajte maslac sobne temperature i miješajte dok se smjesa ne sjedini. Sklonite s vatre te dodajte Kraš Ekspress, sjeckane orahe, usitnjeni petit keks te 100 grama čokolade za kuhanje. Sve dobro izmiješajte. Omekšanu oblatnu premažite s pola smjese, zatim režite u dužinu te zarolajte. Tako uradite i s drugom oblatnom. Ostavite u hladnjaku da se ohladi. Režite i umačite u mješavinu otopljene čokolade i ulja.

Foto:  © Dar1930 - Fotolia