Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.

Za božićni ručak

Tradicionalna jela i kolači za najukusniji božićni ručak

Za božićni ručak
Budi najbolja verzija sebe.

Nakon Badnjaka kada se posti, božićni je ručak u hrvatskim krajevim tradicionalno obilat i bogat, nerijetko u slijedovima, i završava s kolačima kao neizostavnim desertom blagdanske trpeze.

Purica ili pečenka
Za božićni ručak neizbježna je pečenka, bilo da se radi o bijelom ili crvenom mesu. Kod Slavonaca je tradicija pečena junetina u umaku ili piletina. Za Zagreb i okolicu tipičnija je purica, a može ju zamijeniti i pečeno pile. Puricu spremaju i u Dalmaciji te u Istri,  dok je u Međimurju božićni specijalitet patka.

Topli prilozi uz pečenku najčešće su krumpiri i mlinci, a u Zagorju i Zagrebu se još serviraju i tople štrukle. Dalmatinski božićni ručak ne dolazi u obzir bez pašticade ili brudeta. Postoji više originalnih recepata za pašticadu, ali je ona u suštini meso preliveno umakom s tjesteninom, dok je brudet jelo od kuhane morske ribe sa začinima, koje se poslužuje s palentom.

Hladna predjela
Za početak božićnog ručka mogu poslužiti mali, slasni zalogaji. Među hladnim predjelima omiljene su ruska i francuska salata, hladetina, suhomesnati proizvodi i domaći sirevi. Također pojedini dijelovi Hrvatske njeguju tradicionalno serviranje suhog i koštunjavog voća, što označava dobru i plodnu prošlu godinu. Uz ove specijalitete, postoje i jela koja se serviraju nekoliko dana nakon samog Božića. To mogu biti sarma i hladni odojak ili ostalo pečeno meso.

Desert
Za desert mnogi će poželjeti božićni kuglof. To je jedan od tradicionalnih blagdanskih kolača i čest gost božićnog stola. Kuglof kakav poznajemo stiže iz  Austro-Ugarske, gdje je i sam car Franjo Josip uživao u kuglofima pripremljenim samo za njega. Uvrstite ga i vi u blagdansku trpezu ovoga Božića.  

Purica s mlincima

Sastojci:
1 purica (3- 5 kg)
1 jabuka
1/2 limuna
2-3 žlice Vegete
malo soli, papra
150 gr sušene slanine
1 vrećica za pečenje

Priprema:
Dobro operite puricu izvana i iznutra i u unutrašnjost purice stavite jednu jabuku i pola limuna, ubacite jednu žlicu vegete,te malo soli i papra. Izvana utrljajte ostatak vegete, soli i papra i stavite puricu u vrećicu. Zatim poslažite slaninu po purici i zatvorite vrećicu. Stavite peći u pećnicu na 175 stupnjeva C i ne vaditi puricu iduća 3 sata. Obično se smatra kako je  za puricu potrebno oko sat vremena pečenja po 1 kg.

Mlinci:
brašno 1 kg
1 jaje
mast 5 g
mlake vode i soli po potrebi

Priprema mlinaca:
Od brašna, jaja, mlake vode i soli zamijesite polučvrsto tijesto. Tijesto podijelite u više loptica težine 5 dkg. Svaku lopticu razvaljati na srednje ugrijanoj ploči i rumeno osušite. Ovako osušene, tj. ispečene, mlince izdrobiti u komadiće veličine 4x5 cm, staviti ih u posudu, zaliti kipućom slanom vodom, pokriti poklopcem i pustiti oko 30 minuta da se moče. Namočene mlince ocijediti i još vruće zamastiti masnoćom soka od pečenja. Mlince postaviti na pliticu zajedno s lijepo, tanko i jednako izrezanom puricom. Ispod mesa dodati sok od pečenja i vruće poslužiti kao glavno jelo.

Foto: Fotolia circleps

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.