Vrhunska vina i carstvo delicija - Vinocom 2016.

Nezaobilazan festival za ljubitelje dobre hrane i izvrsne kapljice

Vrhunska vina i carstvo delicija - Vinocom 2016.

Jedanaesto izdanje najvećeg hrvatskog festivala vina i hrane Vinocom u hotelu Esplanade okupilo je više od 300 izlagača, vinara, proizvođača hrane, distributera, trgovaca kao i zaista veliki broj gostiju koju su u dva dana imali priliku probati najbolja vina koja možete ili ne možete pronaći na hrvatskom tržištu.

S obzirom na zaista ogromnu ponudu, priprema za posjetu Esplanadi morala je biti pomno razrađena. Prvog smo dana posjetili dvije radionice od kojih ističemo radionicu svih berbi Bijelo Venje Ivana Enjingija dok je druga radionica bila na temu Vina & Kina – talijanske regije Marche.

Vino & Kino, radionica koja je prethodila Enjingiju, bila je zamišljena kao sljubljivanje vinske i filmske umjetnosti koju su moderirali Jelena Bulum i Tiziano Cacciani koji nas je zadivio znanjem o hrvatskim vinima.
Kako je i u pozivu bilo rečeno da nakon sljubljivanja vina i čokolade, vina i knjige ili vina i jazza, trebamo potražiti novo iskustvo, nismo dvojili sekunde te smo se prepustili ovoj radionici te spojili vino i film.


Image


Film kojeg smo sa Jelenom imali prilike upoznati je "Ime sina", talijanske redateljice Francesce Archibugi, dok nam je regiju Marche i dva najpoznatija autohtona vina Verdicchio dei Castelli di Jesi i Rosso Conero predstavio Tiziano. Uz isječke iz filma smo kušali Verdicchio vinara Marike Socci - "Martina" 2015 DOC, " Deserto" 2015 DOC i "Marika" 2015 DOC te Rosso Conero vinara Silvana Strologa. Za potpun ugođaj smo imali talijanske delicije poput namaza od tartufa, maslinovih ulja i sl.


Vinar Ivan Enjingi, zasigurno jedan od najboljih hrvatskih vinara, prvog je dana festivala, osvojio nekoliko Vinskih zvijezda, a posebno priznanje, 1. mjesto od svih najbolje ocjenjenih bijelih vina, vino šampion, osvojilo je vino Venje 2008. godine, kupaža pet bijelih vina.

Nakon dodjele nagrada, gospodin Enjingi je pripremio jedinstvenu radionicu vina Venje svih godišta gdje smo imali priliku probati i Venje 2006. za kojeg sam vinar smatra da je njegovo najbolje vino i koje nikada nije bilo niti na natjecanjima niti u prodaji.


Image


Kušali smo redom berbe 1998., 2002., 2003., 2004., 2006., 2007., 2008., 2009., i 2010. a radionica i degustacija počela je vinom dobrodošlice, graševinom berbe 2002. godine, koje je na Decanterovom ocjenjivanju postalo regionalni šampion 2004. godine. Radionicu su vodili vinski stručnjaci Mario Meštrović iz Hrvatskog sommelierskog društva, Ivo Kozarčanin, vinski kritičar te Siniša Škaberna, sommelier iz Istre koji je s pravom skrenuo pažnju da se radi povijesnom događaju za hrvatsko vinarstvo.  

Drugog smo dana festivala odlučili poprati ponudu pojedinih izlagača unutar festivala bez dodatnih radionica.
Svakako je važno napomenuti da su zainteresirani imali priliku posjetiti ekskluzivne radionice jednih od najboljih svjetskih vinskih kuća poput "Domaine de la Romanée Conti", odnosno probati vertikalu najpoznatijeg vinskog dvorca "Chateau Margaux" i to od 2008. do 2012.
Cijene ovih radionica bile se 3.750,00 kn, za Romanée Conti ili 2.500,00 kn za Chateau Margaux.
Živjeli!