Veganska kuhinja: zdravstvene koristi, hrana i savjeti

Veganstvo je vrsta vegetarijanske prehrane koja isključuje meso, jaja, mliječne proizvode i sve ostale sastojke životinjskog podrijetla.

Veganska kuhinja: zdravstvene koristi, hrana i savjeti

Što jesti kada ste na veganskoj ishrani?  Veganska ishrana, a samim tim i veganski recepti postaju sve popularniji, a mi imamo prijedloge za vas.

Često se događa da se riječ vegan povezuje se s vegetarijanskim načinom ishrane i života, ali između ova dva termina zapravo postoje razlike.  Veganstvo se razlikuje od vegetarijanstva po tome što je upućeno samo na biljnu prehranu, dok vegetarijanci jedu i neke proizvode životinjskog porijekla, kada se pri dobivanju tih proizvoda životinje ne ubijaju, npr. jaja, med, mlijeko i dr.

Vegetarijanci  su ljudi koji ne žele da životinje umiru zbog njih, dok vegani ne žele da životinje pate uopće. Vegani se pridržavaju veganske ishrane – ne konzumiraju meso, jaja, med, mlijeko i mliječne proizvode. Veganska ishrana oslanja se na hranu na biljnoj bazi – voće, povrće, žitarice, mahunarke, sjemenke. Ovaj način ishrane je vrlo ljekovit i nutritivno zadovoljavajući za organizam, posebno ako se bazira na voću i povrću. U tom slučaju, imat ćete i manje problema s celulitom i masnim naslagama.

Veganska kuhinja
Za rast i razvoj organizma potreban je dovoljan unos proteina, kalcija, vitamina B12 kao i omega -3 masnih kiselina. Postavlja se pitanje je li samo unošenje  voća i povrća (veganski način ishrane) dovoljan za zdrav i pravilan život?
Istraživanja i iskustva ljudi govore da je.

Veganska kuhinja bogata proteinima i obavezno uključuje soju koja je odlična zamjena za meso, tofu, leću, badem, kikiriki, grah, razne sjemenke,…

Kalcij kao mineral je neophodan za zdravlje i rast  kostiju i zuba, a vegani ga  dobivaju iz namirnica biljnog porijekla kao npr. špinat, kelj, brokula, blitva,…
Vitamin B12  je važan (i često neophodan) faktor za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i prisutan je samo u namirnicama biljnog porijekla. Za dovoljan unos ovog vitamina, vegani konzumiraju jestivi kvasac, određene žitarice i sojino mlijeko. Mogu ga uzimati kao dodatak i u vidu tableta ili kapsula.

Omega-3 masne kiseline potrebne su za razvoj mozga i zdravlje srca. Zato je u veganskoj ishrani zastupljeno laneno sjeme, ulje repice i soje.