Uživajte u bogatim i raznovrsnim okusima meksičkog krastavca

Nazivamo ga još i čajot, šajot, zimska tikvica...

Uživajte u bogatim i raznovrsnim okusima meksičkog krastavca

Pečen, mariniran, punjen sirom ili mesom, kao salata ili kao varivo, na sve te načine možete pripremiti i uživati u raznolikim ukusima meksičkog krastavca. Ta egzotična biljka koja se tradicionalno uzgaja u Srednjoj i Južnoj Americi, s američkoga kontinetna stigla je i u naše krajeve, gdje je  pod nazivima čajot, šajot, zimska tikvica, osvojila mnogobrojne gurmane. Kišno vrijeme ovih dana pogoduje njezinu uzgoju. Kad je suša zahtijeva redovito polijevanje, a za one koji planiraju sadnju meksičkog krastavca u svojemu vrtu, treba napomenuti i da je to biljka penjačica koja treba potporu za penjanje.

Bodljikava „tikvica“

Iako postoji i glatka „verzija“ meksičkog krastavca, u nas, posebice u Dalmaciji, udomaćio se onaj s bodljama. Upravo zbog oštrih bodlji s meksičkim krastavcem treba pažljivo rukovati kod branja i pripreme. Plod se upotrebljava kao tikvica, pa sve uobičajne mogućnosti pripreme tikvica, od pohanja do pečenja i mariniranja, vrijede i za meksički krastavac. Ako se plod koristi sirov, može se dodati salatama ili umacima, a često je mariniran s limunom ili limeta sokom. Zbog svoje mekoće plod se koristi za dječju hranu, sokove, umake i tjestenine. No, osim ploda, jestivi su i listovi, te korijen. Listovi čajota mogu se pripremiti poput špinata ili koristiti za čaj. Ukusan je u kombinaciji s mahunarkama, sirevima, češnjakom, kimom i orašastim plodovima kao što su pistacije i bademi.

Ljekovitost

Meksički krastavac i sirov i kuhan dobar je izvor aminokiselina i vitamina C. Ima vrlo malo kalorija. Lišće i plod imaju diuretska, kardiovaskularna i protuupalna svojstva. Čaj od lišća  koristi se za razbijanje bubrežnih kamenaca, te za liječenje ateroskleroze i hipertenzije.

Salata od čajota sa zrnatim sirom

Sastojci
2 čajota
200 g zrnatog sira
sol
papar
maslinovo ulje
aceto balsamico
2 češnja češnjaka
malo peršina

Priprema
Pažljivo oguliti čajote. Zbog bodlji, pri čišćenju, čajot se može pridržavati rukavicom ili kuhinjskom krpom. Oguljeni čajot narezati na tanke kriške te ih jednom ili dva puta ovisno o veličini, prepoloviti. Čajot staviti kuhati u vrelu slanu vodu. Kuhati dok ne omekša. Ohladiti čajot i pomiješati ga sa zrnatim sirom te usitnjenim češnjakom i peršinom. Sve skupa sa soli, paprom, maslinovim uljem i acetom balsamicom. Dobro promiješati i poslužiti kao prilog ili lagano samostalno jelo.


Umak s meksičkim krastavcem

Sastojci
3-4 meksička krastavca
1 žlica brašna
1 glavica crvenog luka
vegeta, sol
list peršina
češnjak
ulje

Priprema
Na malo ulja ili masti ispržite sitno izrezani crveni luk. Dodajte na kockice izrezane meksičke krastavce. Lagano pirjajte i kad budu mekani dodajte žlicu brašna i začine. Malo podlijte vodom, kratko prokuhajte, dodajte nasjeckani list peršina i po želji narezani češnjak.

Foto: © Tony - fotolia