Ukusno i osvježavajuće bobičasto voće

Izdašan je izvor vitamina, minerala i ostalih vrijednih sastojaka

Ukusno i osvježavajuće bobičasto voće

Ljetni mjeseci obiluju sezonskim voćem, među kojim se svojom aromom, bojom i sočnim okusom izdvaja bobičasto voće, od malina i kupina do borovnica  i ribizla. Ovo je vrijeme kada je bobičasto voće najdostupnije, dozrelo na ljetnom suncu upravo sada poprima onaj bogat, prepoznatljiv okus zbog kojeg ga s nestrpljenjem očekujemo na tržnici ili u vlastitom vrtu. Bobičasto voće izdašan je izvor vitamina, minerala i ostalih vrijednih sastojaka koji povoljno utječu na naše zdravlje. Ujedno je prikladno za najrazličitiju uporabu, bilo da se konzumira svježe ubrano ili u kolačima, džemovima i raznim drugim osvježavajućim slasticama.

Bogato flavonoidima

Flavonoidi se ponašaju kao antioksidansi, prihvaćajući slobodne radikale kisika koji može oštetiti DNA.Istraživanja su pokazala da je konzumacija namirnica bogatih ovim fitonutrijentima povezana s nizom pozitivnih učinaka na zdravlje, dok novije spoznaje ukazuju i na obećavajuće rezultate kod prevencije raka. Uz već poznate antioksidanse – vitamin C, vitamin E, selen i karotenoide, doprinos flavonoida na antioksidacijski obrambeni sustav može biti značajan. Antioksidansi su spojevi koji štite stanice od štetnog djelovanja reaktivnih kisikovih vrsta. Disbalans između antioksidansa i reaktivnih kisikovih vrsta rezultira oksidativnim stresom, što dovodi do oštećenja stanica. Oksidativni stres može biti povezan s rakom, starenjem, aterosklerozom,  upalama i neurodegenerativnim bolestima. Flavonoidi mogu pomoći u pružanju zaštite protiv ovih bolesti. Osim toga, djeluju povoljno i na zdravlje živčanog sustava, posebiceo mozga.

Gdje ima najviše flavonoida?

Upravo u bobičastom voću ima najviše flavonoida, u  malinama, borovnicama, kupinama, jagodama, crnom ribizu. Maline su primjerice osim vitaminom C kao moćnim antioksidansom, bogate i vitaminima B skupine, vitaminom E te brojnim mineralima. Maline blagotvorno djeluju na sluznicu želuca i crijeva jer su izvor dijetalnih vlakana. Neka istraživanja su potvrdila ljekovita svojstva malina u prevenciji, ali i liječenju zloćudnih bolesti. Kupina, kao i ostalo bobičasto voće, sadrži elaginsku kiselinu, ali u manjoj količini nego malina. Djeluje blagotvorno na probavne organe za što se koristi u obliku čaja od  lišća.Bogata je željezom, kalcijem, magnezijem te vitaminom C i A. Borovnice su bogate antioksidansom antocijaninom od kojeg i potječe njihova boja. Isto tako sadrže i pektin koji prirodno smanjuje kolesterol u krvi. Zajedničko djelovanje flavonoida, antocijanina i vitamina C kao antioksidanasa ukazuje na povoljno djelovanje borovnica u borbi protiv malignih bolesti. Brusnica spada u najzdravije voće. Otkriveno je da se u brusnici nalazi kemijski spoj koji mijenja strukturu bakterije Escherichie coli, najčešćeg uzročnika mokraćnih infekcija.Jagoda jača vezivno tkivo, štiti zglobove, čini kožu mlađom te održava elastičnost krvnih žila. Učestala konzumacija jagoda pomaže u uništavanju slobodnih radikala, ujedno, prirodni su diuretik.



Pita s bobičastim voćem

Sastojci:
Za tijesto:
400 g brašna
100 g šećera
1 vanilin šećer
malo soli
180 g maslaca
3 žumanjka
1-2 žlice kiselog vrhnja

Za nadjev:
500 g šumskog voća (maline, borovnice)
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
200 ml vode
3 žličice škrobnog brašna

Priprema:
Smjesi od brašna, šećera, vanilin šećera i malo soli dodajte maslac narežan na listiće pa promiješajte da dobijete razmrvljenu smjesu. Zatim dodajte žumanjke i vrhnja po potrebi da zamijesite glatko tijesto. Stavite ga u hladnjak oko 30 minuta. Voće prelijte sa 150 ml vode i zagrijte. Dodajte šećer, vanilin šećer i kuhajte 5 minuta. Škrobno brašno razmutite u 50 ml vode i umiješajte u voće da ga zgusnete. Tijesto tanko razvaljajte i stavite u kalup za pite tako da obložite rub. Po tijestu izlijte nadjev, preko njega napravite mrežu od tijesta izrezanog na trake. Premažite tijesto razmućenim jajetom. Pecite u pećnici zagrijanoj  na 180 stupnjeva C oko 25 minuta.

Kolač od borovnica i ribizli

Sastojci:
250 g brašna
1 žličica praška za pecivo
120 g + 200 g šećera
vanilin šećer
2 jaja + 3 bjelanjka
120 g maslaca
3 žlice marmelade
1/2 kg borovnica ili ribizla

Priprema:
U zdjeli pomiješati brašno, prašak za pecivo, 120 g šećera, vanilin šećer. dodati maslac i 2 jajeta pa umijesiti tijesto. Rasporediti ga po dnu namašćene tepsije dimenzija 30x33 cm, premazati marmeladom i peći 10 - 12 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C. Za to vrijeme istući snijeg od 3 bjelanjka, dodati 200 g šećera. kada je sve dobro umućeno umiješati borovnice, ribizle, masu razmazati po napola pečenom tijestu i peći dalje 25-30 minuta na 200°C. Ohladiti, rezati na kocke i poslužiti.

Foto: © gilitukha - fotolia