Tri tjedna recepta: Ukusni recepti za kuglof

Kako bi si zasladila ove hladne zimske dane, donosimo ti tri slatka recepta

Tri tjedna recepta: Ukusni recepti za kuglof

1. Mramorni kuglof s jogurtom


Sastojci:

  • 3 jaja
  • 170 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • korica jedne naranče
  • 2 dcl tekućeg jogurta
  • 1 dcl ulja
  • 230 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 žlice kakaa

Priprema: 

  1. Pećnicu ugrij na 170C te pjenasto umuti jaja sa šećerima. U smjesu dodaj ostale sastojke, sve skupa izmiksaj pa smjesu raspodijeli na dva dijela.
  2. Jedan dio ostavi žuti, a u drugi umiješaj kakao. U kalup za kuglof ulij prvo smeđi dio, pa žuti, i tako naizmjence.
  3. Peci otprilike 40 minuta, zavisno od pećnice i veličine kalupa. Tijekom pečenja preko kuglofa možeš staviti manji komad masnog papira kako gore ne bi izgorio.
  4. Na kraju, ukoliko voliš, prelij glazurom od čokolade ili samo posipaj šećerom u prahu.

2. Kuglof s bundevom


Sastojci:

  • 250 g maslaca 
  • 250 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 jaja
  • 350 g brašna 
  • 1 prašak za pecivo
  • 550 g pire od bundeve
  • 2 žličice cimeta
  • 100 g grožđica
  • rum
  • po želji: korica naranče ili cimet 

Priprema:

Pire:

  1. Muškatnu bundevu ili hokaido tikvu operi, prepolovi i očisti od sjemenki. Zamotaj ju u foliju (ako je bundeva veća, izreži ju na četvrtine), stavi u zagrijanu pećnicu i peci 1 sat na 170C.
  2. Izvadi iz pećnice, ostavi da se malo ohladi pa žlicom odvoji meso bundeve od kore. Uz pomoć štapnog miksera izradi glatki pire i ohladi ga.

Kuglof:

  1. Grožđice namoči u rum i ostavi da nabubre. Kalup za kuglof premaži manjim komadom maslaca i pobrašni te ostavi sa strane. Pećnicu stavi grijati na 180C.
  2. U dublju zdjelu izreži maslac sobne temperature te mu dodaj šećer i vanilin šećer i miksaj dok ne postane pjenasto. Smjesi dodaj cimet ili koricu naranče i kreni dodavati jedno po jedno jaje, a između dodavanja dobro izmiksaj.
  3. Na najmanjoj brzini dodaj dobro izrađeni pire od bundeve i miksaj dok se sve ne sjedini, polako dodaj brašno, te na kraju umiješaj prašak za pecivo. Grožđice ocijedi od viška ruma i špatulom ih dobro rasporedi po smjesi.
  4. Smjesu prebaci u pripremljen kalup za kuglof i stavi peći. Peci sat vremena ili dok se ne ispeče. Kad je pečeno, ostavi da se hladi oko pola sata i onda izvadi iz kalupa. Po želji hladni kuglof ukrasi glazurom po izboru. 

3. Blagdanski kuglof


Sastojci:

  • 100 g otopljenog maslaca
  • 100 ml svježeg mlijeka
  • korica i limunov sok
  • 230 g glatkog brašna
  • 1 1/2 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta
  • vanilija
  • 2 jabuke
  • 3 jaja
  • 180 g tamnog šećera
  • 5 žlica meda
  • za dekoraciju šećer u prahu i nar

Priprema:

  1. Jabuke oguli i naribaj pa zajedno sa medom, cimetom i limunovim sokom  i koricom dinstaj na laganoj vatri dok potpuno ne omekšaju. Jaja umuti pjenasto sa šećerom. U zdjeli za miješanje dodaj brašno i prašak za pecivo. 
  2. Maslac otopi pa mu dodaj hladno mlijeko. Kad se jabuke ohlade propasiraj ih štapnim mikserom i sjedini sve sastojke.
  3. Kalup premaži maslacem i pospi brašnom pa ravnomjerno rasporedi smjesu.
  4. Kuglof se peče na 175 stupnjeva 40-45minuta. Ohladi i izvadi iz kalupa pa ukrasi po želji.