Budi najbolja verzija sebe.
Budi najbolja verzija sebe.
Fino & lako

Stiže sezona jagoda - isprobaj ove osvježavajuće proljetne slastice

Osim što su izuzetno zdrave, jagode su i jako ukusne i omiljeni su dodatak mnogih proljetnih slastica i kolača

andrey-haimin-QEj4AWi8sjo-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Budi najbolja verzija sebe.

S dolaskom proljeća i toplijih dana, na tržnicama i u trgovinama su se pojavile i prve jagode. Ovo voće je jako ukusno i omiljen je dodatak mnogih kolača i slastica, no jagode su i izuzetno zdrave pa ih je dobro uključiti u prehranu dok traje njihova sezona.

Image
Brzo, fino i jednostavno

Ne znaš što pripremiti za ručak? Imamo za tebe tri super prijedloga

Obiluju vitaminom C i brojnim drugim nutrijentima, a sadrže i vrijedne antioksidanse. Dobre su za zdravlje kože, a sadrže i spojeve koji potiču sagorijevanje masnoća. Osim u prehrani, jagode se mogu koristiti i kao dodatak raznim kozmetičkim pripravcima. Od njih možeš napraviti osvježavajuću masku za lice ili kosu.

Jagode sadrže prirodne šećere i ugljikohidrate pa su dobar izvor energije, a odličan su izbor kao zdravi međuobrok. Možeš ih dodati u voćne salate, smoothieje, zobenu kašu i razne kolače i deserte.

Sezona jagoda tek stiže pa smo pronašle nekoliko super recepata za fine osvježavajuće slastice koje će sigurno oduševiti svakog ljubitelja ovog prefinog voća!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.

Jednostavni tart s jagodama

shimmer fallback

Sastojci za koru:

  • 160 grama višenamjenskog brašna
  • 50 grama bijelog šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 60 grama otopljenog maslaca

Za nadjev:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
  • 120 mililitara slatkog vrhnja
  • 200 grama kremastog sira
  • 100 grama bijelog šećera
  • sok od 1 limuna
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

I još:

  • Jagode za ukrašavanje

Priprema:

Upali pećnicu na 180 stupnjeva i ostavi da se grije. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer i sol. Dodaj otopljeni maslac i miješaj dok se ne formira jednolična smjesa. Prebaci smjesu u kalup za tart i dobro utisni prstima kako bi tijesto bilo glatko. Probodi vilicom i peci dok tijesto ne postane rumeno, oko 25 minuta. Ostavi da se u potpunosti ohladi. Dok se kora hladi, napravi si nadjev. U velikoj posudi pomoću ručnog miksera istuci slatko vrhnje, a u drugoj posudi izmiksaj krem sir i šećer. Dodaj sok od limuna i ribanu limonovu koricu te ekstrakt vanilije. Izmiksaj pa umiješaj šlag i promiješaj. Ravnomjerno rasporedi kremu sa šlagom po tijestu za tart, poravnaj i ukrasi rezanim jagodama. Dobro ohladi prije posluživanja.

Cupcakes s jagodama i palentom

shimmer fallback

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
  • 140 grama omekšalog maslaca
  • 140 grama smeđeg šećera
  • ½ limuna
  • 85 grama palente
  • 3 jaja
  • 140 grama bijelog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žlica mlijeka
  • 140 grama jagoda

Za ukrašavanje:

  • 140 grama šećera u prahu
  • jagode
  • sok od limuna

Priprema:

Kalupe za muffine obloži košaricama i upali pećnicu na 180 stupnjeva. U velikoj posudi mikserom istuci maslac, šećer i koricu jednog limuna. Dodaj palentu pa nastavi miksati dok se sastojci ne sjedine. Dodaj i jaja pa sve izmiksaj. U smjesu dodaj brašno pomiješano s praškom za pecivo. Umiješaj mlijeko, a zatim i nasjeckane jagode. Napuni kalupe za muffine i peci ih oko 20 minuta, odnosno dok ne porumene. Po želji, prije posluživanja cupcakese možeš ukrasiti preljevom od šećera u prahu, limunova soka i jagoda. Za pripremu preljeva pomiješaj sjeckane jagode s 1 žličicom limunova soka pa izgnječi vilicom. Umiješaj šećer u prahu i miješaj dok ne dobiješ gustu, ali tekuću smjesu. Glazuru prelij po cupcakesima i ukrasi sjeckanim jagodama. Ostavi kratko da se smjesa stegne pa posluži.

Cheesecake s jagodama

shimmer fallback

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Budi najbolja verzija sebe.
  • 250 grama mljevenih keksa
  • 100 grama otopljenog maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • 500 grama punomasnog krem sira
  • 100 grama šećera u prahu
  • 280 mililitara slatkog vrhnja

Za ukrašavanje:

  • 400 grama jagoda
  • 25 grama šećera u prahu

Priprema:

Za podlogu pomiješaj mljevene kekse s otopljenim maslacem. Prebaci mješavinu za podlogu u okrugli kalup pa dobro utisni prstima. Ostavi u hladnjaku oko sat vremena da se čvrsto stegne. U velikoj zdjeli mikserom istuci slatko vrhnje. U drugoj zdjeli pomiješaj krem sir, šećer u prahu i vanilin šećer te izmiksaj. Pomiješaj sa slatkim vrhnjem. Smjesa mora biti čvrsta i kompaktna. Ako nije dovoljno gusta, još kratko izmiksaj. Premaži podlogu od keksa kremom od sira, zagladi površinu i ostavi u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći. Polovicu jagoda odnosno oko 200 grama izmiksaj u blenderu sa šećerom u prahu pa procijedi. Cheesecake ukrasi sjeckanim jagodama i prelij pireom od jagoda pa posluži.

Budi najbolja verzija sebe.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.