Tradicionalna krčka poslastica - uz fašnik ide presnac

Neodoljiv okus ovog kolača pamti se i duže nego li je sam fašnik

Tradicionalna krčka poslastica - uz fašnik ide presnac

Kakav bi to bio fašnik na otoku Krku a da nije na stolu presnac, tradicionalni desert kvarnerskog kraja koji se priprema od mladog ovčjeg sira i tijesta. Recepti za taj kolač se razlikuju od mjesta do mjesta, no, uglavnom su vrlo slični po korištenim sastojcima. Neodoljiv okus ovog kolača pamti se i duže nego li je sam fašnik.


Sastojci:

za tijesto:
250 g glatkog pšeničnog brašna, tip 550
2 žlice kristal šećera
50 g maslaca
1 cijelo jaje
2-3 žlice mlijeka
prstohvat soli

za nadjev od sira:
500 g mladog ovčjeg sira
500 g svježeg kravljeg sira
250 g kristal šećera
6 žumanjaka
6 žlica brašna
1 limun, naribana korica

Priprema:
Za pripremu tijesta pomiješati brašno sa šećerom i soli. Dodati maslac sobne temperature narezan na listiće. Na kraju dodati jaje, te umijesiti čvrsto tijesto kao za tjesteninu, a po potrebi dodati malo mlijeka kako bi se svi sastojci spojili. Tijesto podijeliti na tri jednake kuglice, pa ostaviti sa strane dok pripremite nadjev. Za nadjev mladi ovčji sir samljeti kroz mašinicu za orahe (jer ga je na taj način najjednostavnije usitniti), pomiješati s kravljim sirom, šećerom, žumanjcima, brašnom i limunovom koricom. Dobro promiješati kako bi se svi sastojci spojili. Tradicionalno se kolač peče u metalnim tanjurima kao nekada, no, poslužit će kao zamjena i i suvremeni kalupi za torte ili porculanske zdjelice. Tanjure ili kalup za pečenje premazati s malo ulja. Svaku kuglicu tijesta razvaljati u krug, debljine oko 5 milimetara. Neka tijesto bude veće od kalupa u kojem će se peći jer će biti potrebno preklopiti nadjev. Tijesto premjestite u kalup, neka mu rubovi vire van kalupa. U sredini tijesta stavite 1/3 pripremljenog nadjeva pa preklopite rubovima tijesta. Tijesto na razmaku od svakih 5 centimetara uštipnite kako bi dobilo kakrakterističan oblik za presnac. Ponovite postupak s ostatkom nadjeva i tijesta. Zagrijte pećnicu na 170°C. Pecite kolač u unaprijed zagrijanoj pećnici, oko 50 minuta do 1 sat, odnosno dok ne porumeni. Pečeni kolač posuti kristal šećerom prije posluživanja. Obično se poslužuje hladan.

Fotografija: Maja Matus
dalmatiagourmande.wordpress.com
naturala.hr