Svečani novogodišnji ručak

Neka ručak na prvi dan Nove godine bude poseban

Svečani novogodišnji ručak

Ako ćete biti u mogućnosti, potrudite se da novogodišnji ručak bude zaista poseban! Uđite u Novu godinu sa stilom i iznenadite svoje najbliže sa odličnim menijem, a uz to, ovo će biti savršena prilika da jedni drugima čestitate i krenete zajedno u novu 2014. godinu. Mi vam donosimo prijedlog menija koji može biti savršen za bilo koju prigodu, a kamoli za novogodišnji ručak. Recepti su vrlo jednostavni za pripremu, a ukoliko želite sami možete napraviti svoje varijante i ubaciti sastojke koje želite i koliko želite.


Predjelo


Kruške sa sirom i pršutom

Sastojci:

2 kruške (svaku izrezati na 8 dijelova)
2 žličice svježeg soka od limuna
1 šalice rukole
3 šnite sira, nasjeckane na male komadiće
6 šnita pršuta, izrezati po sredini na još tanje šnite

U veliku zdjelu ubacite kruške i sok od limuna i promiješajte. Na svaku krišku kruške stavite jedan list rukole, komad sira i zamotajte šnitu pršuta. Poslužite.

Image



Glavno jelo

Lungić omotan slaninom i višnjama

Sastojci:

1 veći komad svinjetine bez kosti
1 mala žličica pimeta
crni papar
1/2 šalice suhe trešnje, sjeckane
1/2 šalice svježeg peršina, nasjeckanog
1 žlica cijelog zrna gorušice
6 kriški slanine
1 žličica crvenog vinskog octa
senf
marmelada od ribizla

Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Pomiješajte svinjetinu s pimetom i paprom i položite na pleh za pečenje. U malom zdjeli izmiješajte trešnje, peršin i senf. Ovu mješavinu rasporedite na svinjetinu. Položite kriške slanina poprečne preko svinjetine. Obavijte meso slaninom koliko god možete. Tako pecite cca. 45 minuta. U maloj zdjeli pomiješajte ocat i marmeladu i 10-15 minuta prije kraja pečenje ovu mješavinu stavite na vrh mesa, to jest direktno na slaninu. Zapecite još do kraja. Ostavite stajati barem 10 minuta prije rezanja.

Image

Pečena purica s češnjakom, kaduljom i limunom

Sastojci:

1 komad purice (veći ili manji, po odabiru)
1 vezica peršina
4 male mrkve, narezane uzdužno na četvrtine
2 stabljike celera
2 srednja luka
7 žlica maslinovog ulja
sol, papar
1 šalica pileće juhe
svježa kadulja, sitno nasjeckana
1 limun

Pećnicu zagrijte na 250 stupnjeva. Osušite puricu papirnatim ručnicima i umetnite u nju malo peršina. Stavite mrkvu, celer i luk u pleh okolo purice. Sitno nasjeckajte preostali peršin. U maloj zdjeli promiješajte peršin s češnjakom, kaduljom, 1 žlicom svježeg soka od limuna, 1 žlicom naribane korice limuna i 1 žlicom maslinovog ulja. Ovu smjesu pažljivo stavite ispod kože purećih prsa. Preostali dio purice premažite sa 6 žlica maslinovog ulja, 1 1/2 žličice soli i 1/2 žličice papra. Pecite tako dugo dok purica ne porumeni, 30-45 minuta. Zatim dodajte pileću juhu u pleh. Prekrijte folijom. Smanjite temperaturu pećnice na 200 stupnjeva i pecite tako barem 2 sata. Neka odstoji barem 30 minuta prije rezanja.

Image



Prilog


Pire krumpir sa vrhnjem

Sastojci:

8 velikih krumpira, prepolovite po dužini
sol i papar
2 šalice kiselog vrhnja
1/2 šalice mlijeka
4 žlice neslanog maslaca
1 crveni luk

Stavite krumpir u veliki lonac i dovoljno vode. Dodajte 2 žličice soli i pustite da zavrije. Tako ostavite 15-18 minuta. Ocijedite krumpir i vratite u lonac. Dodajte kiselo vrhnje, mlijeko, maslac, 1 žličicu soli i papar te miješajte do željene gustoće. Pospite s mladim lukom.

Image

Brokula s prženim češnjakom i lješnjakom

Sastojci:

1/2 šalice lješnjaka
2 veće brokule, izrezati na tanje šnite
1/2 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 žlice svježeg soka od limuna
sol i papar

Pećnicu zagrijte na 250 stupnjeva. Sitno nasjeckane lješnjake rasporedite po plehu i stavite u pećnicu na 5-6 minuta. U međuvremenu, napunite lonac vodom i stavite brokulu na paru dok ne omekša. U maloj tavi zagrijte ulje i češnjak na laganoj vatri dok češnjak ne poprimi zlatnu boju. Zatim to stavite u malu posudu, umiješajte lješnjake, sok od limuna i 1/2 žličice soli i papra. Sve to prelijte preko brokule.

Image



Salata

Zelena salata s repom i feta sirom

Sastojci:

1 komad zelene salate (po odabiru)
1 komad repe, sitno nasjeckane
4-5 žličica soka od limuna
1/2 šalice feta sira

U veliku zdjelu stavite salatu i repu. Pospite sa feta sirom.

Image



Desert

Čokoladni kolač

Sastojci:

1 šalica neslanog maslaca, izrezati na komade
1/4 šalice nezaslađenog kakaa u prahu
8 kriški gorke čokolade, sjeckane
5 velikih jaja
1 šalica šećera u prahu
1/2 šalice kiselog vrhnja

Pećnicu zagrijte na 250 stupnjeva. Maslac zagrijte u tavi, na pari otopite čokoladu. U srednjoj zdjeli umutite jaja, šećer u prahu, kakao i prašak te izmiksajte. Prebacite ovu smjesu u pleh i pecite oko 35-40 minuta. Zatim izmiksajte maslac i čokoladu te prelijte po pečenoj smjesi. Posipajte sa šećerom u prahu.

Image


Izvor: www.realsimple.com