Sušenje lista celera

Listovi celera jako su ukusni i fantastični kao dodatak juhama i raznim varivima. Možete ih koristiti svježe u salatama ili jednostavno spremiti te koristiti kada vam zatrebaju.

Sušenje lista celera

Celer je svima nama vrlo poznato povrće. Većina ljudi baca lišće celera ne znajući da listovi celera imaju jako veliku hranjivu vrijednost i da su listovi najaromatičniji dio celera.

Listovi celera jako su ukusni i fantastični kao dodatak juhama i raznim varivima. Možete ih koristiti svježe u salatama ili jednostavno spremiti te koristiti kada vam zatrebaju.

Jeste li znali da od listova celera možete napraviti pesto umak?

Kako osušiti listove celera?

  1. Odvojite listove od stabljike celera.
  2. Operite listove i ostavite ih da se pravilno osuše. Pobrinite se da je sve potpuno suho kako biste izbjegli potencijalno kvarenje.
  3. Listove celera rasporedite po stalku za sušenje ili običnom tanjuru, ostavljajući prostora među listovima.  
  4. Nakon 2 dana sušenje, okrenite listove celera na drugu stranu kako bi se listovi ravnomjernije osušili. 
  5. Nakon 5-6 dana listovi celera trebali bi se osušiti. 
  6. Nakon što su se listovi celera osušili, razmrvite ih na što sitnije komadiće.
  7. Pohranite listove celera u plastičnu vrećicu.

Ako želite brže sušenje celera onda za to možete koristiti i pećnicu.

U protvan stavite papir za pečenje te po njemu ravnomjerno rasporedite listove celera. Stavite protvan u pećnicu. Uključite pećnicu na najnižu moguću temperaturu. Najbolje vrijeme za ovu metodu je nakon isključivanja pećnice, nakon pečenja. Ako je temperatura visoka doći će do izgaranja listova.

Listove celera sušite 2-4 sata. Listovi celera su osušeni kada vam se vrlo lako mrve među prstima.