Sušeni vrganji kao odličan dodatak tjestenini

Imate velike količine vrganja, a ne znate što biste s njima? Donosimo vam savjete kako čuvati suhe vrganje.

Sušeni vrganji kao odličan dodatak tjestenini

Vrganji su jestive gljive koje nisu samo ukusne, nego i vrlo zdrave. Za vas smo izdvojili praktične savjete kako čuvati i sušiti suhe vrganje.

Vrganj (lat. Boletus edulis) jestiva je gljiva koja prvenstveno raste u crnogoričnim šumama. Vrganji su izvori mnogih nutritivnih vrijednosti koje pozitivno djeluju na naše zdravlje. Idealno vrijeme za branje ovih zdravih namirnica jest rana jesen, točnije od rujna do studenoga. Nakon branja vrganja, često nam ostane dovoljno za zimu ili proljeće. Zbog toga je vrlo važno znati kako sušiti i sačuvati suhe vrganje da potraju još nekoliko mjeseci.

Važno je da vrganje nipošto ne perete niti močite ako ih namjeravate čuvati. U protivnom bi vam mogli vrlo brzo pocrniti te istruliti. Umjesto pranja, eventualne nečistoće na vrganjima odstranite kistom. Vrganje zatim izrežite na tanke dijelove, nek budu otprilike oko dva centimetara debljine.

Narezane vrganje posložite te ih stavite u pećnicu kako biste ih osušili. Sušite ih na temperaturi od 40 stupnjeva, nipošto ne više kako ne bi došlo do pečenja. Vrganjima će biti potrebno nešto više od 30-ak minuta da se osuše i budu spremne za skladištenje.

Nakon što ih izvadite iz pećnice, ostavite ih na sobnoj temperaturi da se ohlade nakon čega ih možete pospremiti u posebne, dobro očišćenje posude. Važno je da posude imaju poklopac kako bi vrganji bili zaštićeni od zraka.