Stalno smo slušale o Savica Eatery, pa smo odlučile otići isprobati što nude

Kvartovski bistro koji nudi neobična jela i neprestano mijenja meni mjesto je u koje ćemo se bar još jednom vratiti na - tuna tartar

Stalno smo slušale o Savica Eatery, pa smo odlučile otići isprobati što nude

Prvi put sam čula da postoji kvartovski bistro s prihvatljivim cijenama i odličnim menijem koji se mijenja svaki mjesec, ovisno o sezonskim namirnicama, prije skoro dvije godine. Srela sam bivšeg kolegu u gradu koji je upravo došao s večere u restoranu na Savici. Bio je oduševljen menijem, a meni nije bilo jasno kako to da je išao na drugi kraj grada zbog bistroa. 

"Pa to si mogao naći bilo gdje ovdje u gradu", rekla sam tad. Odgovorio je: "A ne, ne. Nema smisla da ti dalje objašnjavam, moraš ići sama probati."

I tako je prošlo dosta vremena, a pošto ja ponekad znam biti lijena (čak i za dobru klopu), zaboravila sam na Savica Eatery... Dok mi ponovno nije došao na radar jer sam čula još par pohvala i sjetila se da je to taj restoran koji nikad nisam otišla posjetiti.

I tako sam se dogovorila s kolegicom Selmom da odemo isprobati što sve taj famozni Savica Eatery nudi. Moram odmah reći da mi je žao da to nisam napravila ranije.

Image


Prostor je jako ugodan, s nenametljivom glazbom koja je tu zbog dobre atmosfere, ali ne smeta razgovoru. Stolovi su dovoljno udaljeni, a konobari jako ljubazni. Selma i ja smo odlučile isprobati drugačija jela, pa ćemo napisati svaka svoje mišljenje o odabranom meniju:


SANJIN MENI

PREDJELO: JUHA OD RAJČICE


Image


U ponudi imaju dvije vrste juha: dnevnu krem juhu i pileću bistru juhu. Juha od rajčice mi je možda i najdraža od svih, a taman je bila u ponudi kao dnevna juha, tako da je za mene to bio lagan izbor. Napravili su mali twist i stavili dimljeni jogurt i pesto - koje rade sami. Dodala sam malo papra i soli i sve pomiješala i moram reći da je to juha od rajčice koja diže iz mrtvih.  Prije predjela na stol nam je došla domaća focaccia koja je oduševila i Selmu i mene. Uvijek sam se smijala svom tati kako jede kruh uz sve, pa tako i juhu, ali ovaj put sam i ja to napravila. Savršen spoj za jedno zdravo, fino predjelo.


GLAVNO JELO: WOK LOSOS

Image



Ako nešto volim - onda je to wok! Da se mene pita, po cijele dane bismo jeli wok, paštu i ramen. I tatarski biftek. (A nakon posjeta Savica Eatery i tuna tartar koji sam probala od Selme) Za wok losos nemam niti jednu zamjerku. U woku su soba rezanci, odnosno rezanci od heljdinog brašna, koji su bili savršeno skuhani (to jest ne prekuhani), odlično začinjen komad lososa s crusty kožicom i povrće savršenog okusa.  Ono što me dodatno oduševilo su komadi ljute papričice. Kako nam je kasnije objasnio chef Vedran, sva jela pokušava napraviti tako da možemo maknuti namirnicu koju ne volimo, a da ne utječe na okus. Papričice nisam izvadila jer volim ljuto. A s njima je ovaj wok dobio još bolji okus - i moje divljenje.

DESERT: PISTACCHIO CHEESECAKE

Ako netko ne voli cheesecake, molim neka se javi u komentarima jer takvu/takvog još nisam upoznala. Što se tiče raznih varijacija omiljenog mi deserta, dodatak borovnica me nikad nije oduševio. Ali je zato pistacchio uspio u tome. Okus cheescakea ja okus cheesecakea - nemam tu što puno za reći, ali mu pistacchio daje laganu kiselost koja se meni jako sviđa.



SELMIN MENI

PREDJELO: TUNA TARTAR

Nisam ljubitelj ni sirove ribe ni tatarskog bifteka pa moram priznati da sam ovo jelo izabrala samo zbog eksperimentiranja i potpuno sam se iznenadila. Tuna Tartar je jelo koje je izazvalo čisto oduševljenje (čak sam i Sanji ostavila koji zalogaj, ipak mi je urednica)! Odmah sam znala da ću se zbog tune ponovno vratiti čak i da ništa više nisam pojela u ovom restoranu. Sirova tuna s domaćim ukiseljenim povrćem i klicama korijandara je jelo u kojem je sve u savršenom omjeru. Kasnije nam je konobar potvrdio da moje oduševljenje dijele i drugi gosti.


GLAVNO JELO: MARINIRANA PAČJA PRSA

Krema od celera i tartufa, karamelizirana cikorija dobar su izbor za pačje meso koje je naravno bilo marinirano. Ova vrsta mesa traži marinadu jer je žilavija. U Savici sam pojela dobar komad pačjeg mesa s finim dodacima - bordolaise umak, čips od kadulje i klice od graška. Svakako dobar izbor za ljude koji vole tanjur pun okusa.


DESERT: ROGAČ

Image



Ovaj desert je točno ono što ste pomislili kada ste vidjeli fotografiju - "baš mi se jede slatko". Mousse od mliječne čokolade u kombinaciji s krekerom od rogača, narančom i slanom karamelom. Slatka, a opet lagana kombinacija jer se nakon dva jela puna bogatih okusa ne želite "utopiti" u desertu. Naranča i rogač dali su pravu notu ovom desertu koji je bio pravi završetak večeri, ali i potvrda da ću opet doći na Savicu. 


Uz to, u Savici se konobari trude raditi nove i zanimljive koktele, s i bez alkohola, a za evente ih pripremaju od nule. Predvodnik ideje i glavni odgovorni za okuse koktela je konobar Marko. 



On brine da se kokteli, kao što kuhari brinu za hranu, rade sa sezonskim namirnicama i da okusom oduševe goste. Za potrebe koktela i sokova, ekipa iz Savice fermentira ananas i đumbir, dehidrira voće, rade svoje sirupe i likere, a rezultati su za svaku pohvalu.


Image





I za kraj...

Zamolile da se upoznamo sa chefom koji stoji iza ovog zanimljivog menija. 23-godišnji Vedran Vidić glavni je chef posljednja dva mjeseca. Kako sam kaže, dugo mu je trebalo da shvati što je profesionalna kuhinja, ali sad odlično barata njome (po našem mišljenju). Kad radi jedno od popularnijih jela, koje mi nismo isprobale, Savica burger - većinu radi sam. Ono što izdvaja njegov meni od drugih sličnih bistroa su klasična jela na neklasičan način i neprestana izmjena jela, ovisno o sezoni. 

Image
Image
Image


Vedran Vidić



Naš sud: Savica Eatery nema previše jela na meniju, ali to je i ono što je odlično u cijeloj priči. Posvetili su se kvaliteti, a ne kvantiteti. Koriste sezonske namirnice, koliko god je to moguće, i sve rade sami - od domaćeg kruha do rezanaca. Naš apsolutni favorit je tuna tartar i jelo je koje bismo preporučile svima da probaju. Hoćemo li ići opet sljedeći mjesec? Da, da i da.