Smokva je slatka vladarica kasnog ljeta, a evo zašto je dobra za tvoje zdravlje i seksualni život

Sočne, ukusne i pune vitamina i minerala - to su mediteranske smokve koje su sad na vrhuncu svoje sezone. Uz naše recepte ih uključi u svoju prehranu već danas

Sušene ili svježe, smokve su jedan od okusom i vitaminima najraskošnijih plodova ljeta, a trenutno ih možeš nabaviti na svim tržnicama. S obzirom na to da njihova sezona kratko traje, trebali bismo ih sada na svom meniju imati što češće i u raznim varijantama.


Bogate fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima, sočne i slatke smokve su konzumirane već stoljećima, a prvi podaci o korištenju ovih divnih plodova u gastronomiji sežu na Bliski Istok prije 11 tisuća godina. S obzirom na to, vrlo je lako moguće da su smokve ljudi počeli uzgajati prije pšenice i mahunarki. 


Zvonolikog oblika, meke i bogate slatkim mesom, smokve su oduvijek simbolizirale raskoš prirode i Mediterana, a danas ih se uzgaja diljem svijeta. To nije nikakvo čudo s obzirom na to da su njihove zdravstvene blagodati velike i nadaleko poznate.


Naime, smokva ima nisku kalorijsku vrijednost, a sadrži topiva prehrambena vlakna, minerale i vitamine neophodne za pravilno funkcioniranje našeg organizma. Svježe su smokve cijenjene zbog obilja antioksidansa kao što su karoteni, tanini, lutein i klorogenska kiselina. Povrh toga, svježe smokve sadrže visoke količine antioksidanskih vitamina kao što su vitamin A, E i K. Uz to, smokve pomažu kod mršavljenja i održavanja željene težine, a sadrže i antikancerogene spojeve koji posebno povoljno djeluju na suzbijanje raka prostate i kože.

Suhe smokve su zapravo koncentrirana superhrana, ali imaju više kalorija od onih svježih pa ih se treba konzumirati umjereno. I svježe i suhe smokve sadrže značajne količina vitamina skupine B kao što su niacin, piridoksin, pantoten i folna kiselina. Ovi vitamini sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća. B-kompleks je značajan za moždanu funkciju, osobito za dobro raspoloženje.


Osim samog ploda, i lišće smokve je ljekovito. Odavno je poznato da liječi bronhitis, bradavice, cirozu jetre, visoki tlak, kožne probleme i čireve, a najnovija istraživanja pokazuju i da je ispijanje čaja od smokvina lišća vrlo blagotvorno za liječenje dijabetesa.  
Uz sve to, dobro je znati da su smokve i afrodizijak. Osim što potiču seksualnu želju, smokve su znani lijek za ublažavanje erektilnih disfunkcija, pa itekako mogu doprinijeti seksualnom životu i zadovoljstvu.

Kako bismo te inspirirale da još danas kupiš barem jedan kilogram ukusnih zrelih smokvi, donosimo ti tri recepta s njima. 

Čokoladne kuglice sa suhim smokvama i rogačem

Priprema:

Slatko vrhnje i žličicu naribane narančine korice zagrij do vrenja. Makni s vatre, poklopi i ostavi 5 min da korica pusti aromu. U međuvremenu, čokoladu natrgaj ili nasjeckaj na što manje komadiće kako bi se kasnije lakše otopila. Slatko vrhnje ponovo ugrij do točke vrenja i prelij preko nasjeckane čokolade. Miješaj dok se potpuno ne otopi. Dodaj ranije omekšani maslac i med, 2 do 3 žlice mljevenog rogača i promiješaj da se sastojci sjedine. Dodaj i ranije na sitno nasjeckane suhe smokve i bademe i opet sjedini sve sastojke. Prekrij prozirnom folijom te stavi u hladnjak da se smjesa hladi 2 do 3 sata.Kad se smjesa ohladi dovoljno da možeš formirati kuglice, vadi žličicom malo po malo smjese, oblikuj kuglice promjera 2 cm i uvaljaj svaku u mljeveni rogač. Kuglice pohrani u kutiju s poklopcem i stavi natrag u hladnjak.

Sastojci:

  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 1 žličica naribane narančine korice
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 15 g maslaca
  • 1 žlica meda
  • 2-3 žlice mljevenog rogača
  • 120 g suhih smokvi
  • 30 g badema
  • 25 g mljevenog rogača

Kolač od jogurta sa smokvama

Sastojci: Priprema

Maslac otopi na laganoj vatri. Jogurt, jaja, vaniliju, sol, koricu i rum izmiksaj kremasto te im dodaj otopljeni maslac. Griz pomiješaj s praškom i miješajući ga dodaj ostatku smjese. Stavi grijati pećnicu na 180 stupnjeva te dobro namasti kalup i posipaj ga mrvicama kako se kolač ne bi lijepio. Prelij tijesto u kalup i poravnaj ga, a zatim na vrh poslaži polovice smokava na kolač tako da kora bude prema dolje, a sočna mesnata strana prema gore. Lagano utisni smokve u smjesu. Sve stavi peći na 40-45 minuta. Kada je kolač pečen, pusti ga da se ohladi u kalupu.

  • 6 dkg maslaca
  • 2,5 dcl jogurta
  • 2 jaja
  • 10 dkg šećera
  • prstohvat soli
  • ribana narančina korica
  • 3 žlice  (20ml) ruma
  • 20 dkg griza
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 7-8 kom svježih smokava

Crostata s pršutom, gorgonzolom i smokvama

Priprema:

U blender dodaj brašno, maslac, šećer, malo soli i sve izmiksaj dok se od smjese ne dobiju mrvice, a zatim dodaj jaja i vodu te sve ponovno dobro promiješaj dok se svi sastojci lijepo ne povežu. Tijesto istresi na pobrašnjenu radnu površinu i malo zamijesi, a zatim ga zamotaj u vrećicu i stavi u frižider da malo odstoji. Za to vrijeme zagrij pećnicu na 190 stupnjeva, te tijesto kad se ohladilo razdijeli na dva dijela i svaki razvaljaj na krug promjera 24 cm. Stavi tijesto na tepsiju prekrivenu papirom za pečenje. Na tijesto zatim poslaži razmrvljenu gorgonzolu (oko 3 cm ruba tijesta ostavi prazno), nareži smokve, popapri i prelij s malo meda. Rubove tijesta presavij prema gore i peci oko 20-25 minuta. Na pečenu crostatu poslaži pršut i sve skupa toplo posluži. 

Sastojci: 

  • 250g brašna
  • 125g hladnog maslaca
  • 1 žlićica šećera
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 40ml hladne vode
  • smokve
  • 200g gorgonzole
  • 150g pršuta
  • 2-3 žlice meda
  • malo začina
Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.