Slastice s okusom Mediterana: Imamo recepte za deserte s omiljenim začinskim biljem

Od ružmarina pa do kadulje, jadransko začinsko bilje od sada možeš jesti i u slatkim jelima

Slastice s okusom Mediterana: Imamo recepte za deserte s omiljenim začinskim biljem

Obožavamo mediteransko začinsko bilje koje aromatizira baš svaki obrok, a sada smo pronašle i genijalna tri recepta za slastice i deserte u kojima su glavni sastojci kadulja, ružmarin i bosiljak. Osvježavajuće, lagane kombinacije okusa, prozračne teksture i primamljiv izgled čine ove neobične deserte vrlo privlačnima, a mi ih jedva čekamo po prvi puta napraviti.

Image

Rabarbara - neobična namirnica idealna za ljetne kolače, sladolede i koktele


Odaberi između klasičnog kolača od jogurta i limuna s ružmarinom, kreme od bosiljka ili pak semifredda s kaduljom i ovog vikenda svojim ukućanima ponudi atipičnu verziju svima omiljenih začina. Garantiramo da ćeš se oduševiti. 

Slatka krema s bosiljkom i medom

Priprema:

Mikserom promiješaj zdrobljenu skutu s medom, šećerom i koricom limuna (samo žuti dio korice). Odvoji listove bosiljka te ih izmiksaj u blenderu sa sokom od 1 limuna tako da dobiješ zelenu pastu. Zatim pastu od bosiljka prebaci u skutu i još malo izmiksaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu. Bademe grubo zdrobi preko krpe uz pomoć čekića za meso. Serviraj kremu od skute u čašicu i na vrh pospi komadiće badema.

Sastojci:

  • 400 g skute, ovčje
  • 1 vezica bosiljka
  • 1  limun
  • 6 žlica meda
  • 2 žlica šećera, smeđi
  • 20 komada badema

Kolač s limunom i ružmarinom

Priprema:

U posudi umuti ulje, šećer, jaja i limunovu koricu, a zatim dodaj i sve ostale sastojke. Dobro sve promiješaj da dobiješ smjesu bez grudica. Tijesto presipaj u namašćeni kalup za torte i stavi peći u pećnicu na 175 stupnjeva od 30 do 40 minuta. Nakon što je kalup pečen ga ostavi da se još 15 minuta hladi u kalupu. Za glazuru izmiješaj šećer i limunov sok da dobiješ glatku i tekuću glazuru. Kada je kolač ohlađen prelij glazuru preko njega.

Sastojci:

  • 1 i pol šalica šećera
  • naribana korica 2 limuna
  • 2 jaja
  • 1 šalica ulja
  • ½ žličice soli
  • 1 šalica jogurta
  • 3 žličice limunovog soka
  • 3 žličice sitno nasjeckanog ružmarina
  • 2 šalice brašna s praškom za pecivo
  • 2 šalice šećera u prahu
  • 5 žlica  limunovog soka

Semifreddo od badema i kadulje

Priprema:

Bademe kratko prži u tavi sa šećerom da se postupno rastope, a šećer aromatizira. Pržene bademe i ostatak šećera premjesti u blender ili mlinac te ih usitni. Nekoliko komada istuci kuhinjskim batom kako bi ostali nešto veći komadići. U zdjeli kojom si poklopila lonac u kojem kuha voda miješaj 2 cijela jaja, 4 žumanjka i vanilin šećer. Miješaj sve dok ne dobiješ finu kremastu smjesu. Vrhnje istuci u čvrsti šlag. U kremu umiješaj sitnije i krupnije usitnjene bademe. Pažljivo umiješaj i tučeno vrhnje. Budi vrlo nježna da se šlag ne bi “ispuhao”. Sve izlij u željeni kalup obložen folijom te stavi u zamrzivač. Kada se posve ohladi, izvadi, ukloni foliju i reži na ploške. Ukrasi i aromatiziraj listićima kadulje.

Sastojci:

  • 1 l vrhnja za šlag
  • 6 komada jaja
  • 150 g badema
  • 150 g šećera u prahu
  • 100 g šećera kristal
  • 10 g vanilin šećer
  • Kadulja