Sezona je šljiva, a mi vam otkrivamo odlične recepte

Kraljica kasnog ljeta koje biste svakako trebali uvrstiti u svoju prehranu

Sezona je šljiva, a mi vam otkrivamo odlične recepte

Sezona je šljiva, a iako su nam poznate još od davnina, one su danas u kulinarstvu često neopravdano zanemarene.

U narodu su najpoznatije kao lijek za regulaciju probave, no njihove su zdravstvene prednosti višestruke.

Naime, šljive se s pravom mogu nazvati supervoće jer u sebi kriju mnoštvo vitamina i minerala kao što su C, B, E i K vitamini, kalij, fosfor, željezo... Osim toga, šljive obiluju vlaknima pa su odlične za probavu, a sadrže i antioksidanse koji djeluju anti-upalno te štite zdravlje stanica.

Jačaju imunitet, čuvaju zdravlje kostiju, povoljno utječu na raspoloženje a imaju i malo kalorija pa su odličan izbor za međuobrok. Dakle, mnoštvo je razloga da ovu kraljicu kasnog ljeta uključite u svoju prehranu, a sa šljivama možete pripremiti i razne zanimljive recepte, pekmeze, umake i sl. Suhe šljive prava su poslastica koja se može jesti tijekom cijele godine, a odličan su izbor za vraćanje probavnog sustava u ravnotežu.

Nekoliko zanimljivih recepata sa šljivama donosimo vam u nastavku.

Foto: Unsplash



Desert sa šljivama

Sastojci (bez jaja i orašastih plodova)

Za krupne mrvice tijesta
250 g brašna tipa 405
125 g hladnog maslaca, narezanog na kocke veličine 2,5 cm
100 g smeđega ili šećera od šećerne trske

Za nadjev
1 kg očišćenih šljiva, prepolovljenih
150 g šećera
1 žličica mljevenog cimeta
prstohvat mljevenog pimenta

PRIPREMA 10 minuta
PEČENJE 45 minuta
ZA 4 - 6 osoba


Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
2. Prosijte brašno u veliku zdjelu, dodajte maslac pa prstima izradite krupne mrvice tijesta. Umiješajte šećer. 
3. Izmiješajte šljive, šećer i začine, stavite ih u vatrostalni kalup za nabujak i prekrijte mrvicama tijesta. Pecite oko 45 minuta da tijesto dobije zlatnosmeđu boju i šljive budu pečene.

Izvor: Kuharica za alergičare, Alice Sherwood

Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb

Knedle sa šljivama

Sastojci (Broj osoba: 7)

3 veća krumpira (1/2 kg)
oštro brašno
1 jaje
1 žlica soli
malo ulja
očišćene šljive

Postupak pripreme

Krumpir oguliti, narezati na kockice i skuhati za pire. Dok se krumpir kuha očistiti šljive od koštica i oprati ih.
Kuhani krumpir ohladiti i zgnječiti.
U krumpir dodati jaje, sol i ulje te dodavati brašno po potrebi dok se ne dobije fina glatka lopta.
Tijesto razvaljati i narezati na jednake komadiće u koje se stavlja šljiva. Rubove preklopiti i stisnuti u lijepu lopticu. Potom uvaljati u brašno da ne dođe do ljepljenja.
Knedle kuhati 15-20 minuta i prema želji poslužiti u umaku od šljiva, vrhnja ili s krušnim mrvicama.

Biskvit sa šljivama

Sastojci:

4 jaja
10 žlica šećera
20 žlica ulja
20 žlica mlijeka
24 žlice brašna
1 prašak za pecivo
1 kg šljiva

Postupak pripreme

Šljive prepoloviti i izvaditi koštice.
Jaja umutiti sa šećerom i dodati ostale sastojke.
Veliki lim za pečenje nauljiti i pobrašniti i smjesu izliti.
Na smjesu poslagati polovice šljiva.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C 40 min.

Kolač od suhih šljiva i armanjaka


Sastojci:

300 g suhih šljiva
150 ml soka od jabujke
3 žlice armanjaka ili otopljeni maslac za namašćivanje
175 g glatkog brašna
2 žličice praška za pecivo
175 g omekšanog maslaca
175 g smeđeg šećera
3 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žlica smeđeg šećera

Priprema

  1. U posudi pomiješajte suhe šljive i sok od jabuke i pustite da proključa. Smanjite temperaturu i neka se kuha lagano 10 minuta sve dok ne ishlapi tekućina. Ulijte armanjak i ostavite da se posve ohladi.
  2. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Namastite okrugli kalup promjera 23 cm i obložite ga papirom.
  3. U veliku zdjelu prosijte brašno i prašak za pecivo, dodajte brašno, šećer, jaja i ekstrakt vanilije. Miješajte dok smjesa ne postane glatka.
  4. Ulijte smjesu u pripremljen kalup i poravnajte špatulom. Dobro ocijedite suhe šljive, sačuvajte sok i posložite jedan sloj suhih šljiva preko smjese.
  5. Pecite u zagrijanoj pećnici 40-50 minuta ili dok ne naraste i ne poprimi zlatnosmeđu boju. Izvadite kolač na zagrijani tanjur za posluživanje tako da suhe šljive budu na dnu i prelijte kolač sačuvanim sokom od šljiva. Pospite šećerom i poslužite narezan na krište.

Izvor: Kolači za svaki dan (Zbirka najboljih recepata), Znanje

Tofu knedle s ukuhanim šljivama

Sastojci:

3 žemlje od prethodnog dana
75 g griza
oko 70 g mekanog tofua
75 g margarina
75 g oštrog brašna
sol
krušne mrvice
vanilin šećer

Za ukuhane šljive:

1 kg šljiva
150 g šećera
1 štapić cimeta
1/8 l vode

Priprema:

Žemlje narezati na kockice i pomiješati s grizom, tofuom, margarinom, brašnom i malo soli. Ostaviti da odstoji pola sata. Smjesa mora biti čvrsta ali ne pretvrda. Oblikovati male knedle. Zakuhati lagano posoljenu vodu i dodati knedle. Kuhati oko 10 minuta, dok ne isplivaju.
U tavi zagrijati margarin, dodati šećer u prahu i krušne mrvice. Pržite dok mrvice ne budu srednje smeđe boje. Kuhane knedle uvaljati u mrvice i posuti mješavinom vanilin šećera i šećera u prahu.

Ukuhane šljive:
Kuhati vodu sa šećerom i cimetom dok šećer ne počne bacati mjehure. Šljive prepoloviti i očistiti od koštica. Dodati u šećernu vodu i kuhati dok ne budu mekane, ali ne raskuhati. Skinuti s vatre i ostaviti nekoliko sati poklopljeno da se ohlade. Kad se šljive na ovaj način polagano hlade postanu posebno mekane. Poslužiti s knedlama. 


Izvor: Mljac, Dvostruka duga

Pita sa šljivama


Sastojci:

30 dag brašna
2 žumanjka
1 dl mlijeka
6 dag šećera
8 dag maslaca
2 dag kvasca
sol


Nadjev:

1/2 kg šljiva
8 dag šećera
 malo maslaca za namšćivanje lima

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke za tijesto i dobro izmijesite. Ostavite da se digne. Razvaljajte na debljinu pola cm i prebacite u lim za pečenje. Po tijestu rasporedite šljive i posipajte šećerom.  Gornji sloj možete ukrasiti traka od tijesta (na način da napravite mrežu). Ostavite da se ponovno digne te ispecite dok tijesto ne poprimi boju.