Sezona je malina, a mi smo pronašle neodoljive recepte

Priprema, pozor, peci! Stigla je sezona malina a mi smo izdvoje najslasnije recepte

Sezona je malina, a mi smo pronašle neodoljive recepte

Maline su jednostavno fantastične! Ne samo da su preukusne, nego su i zdrave, a uz to prekrasno izgledaju. Neodoljive su i okusom i bojom, a deserti s njima mogu postati prava fantazija.

U ovom voću krije se pravo bogatstvo vitamina, minerala i antioksidansa. Zbog svoje nutritivne vrijednosti spadaju u jedno od najdragocjenijeg i najviše konzumiranog voća na svijetu. One mogu umanjiti rizike od dijabetesa, pretilosti i srčanih bolesti, a odlične su i za zdravlje mozga te probavu.

Maline u kulinarstvu nude gotovo beskonačne mogućnosti. Mogu se kombinirati u sve slastice, odlično se slažu s čokoladom, biskvitima i kremama, a neki ih ljudi vole čak i u slanim jelima. Obožavamo ovo voće, a za tebe smo izdvojile naše omiljene recepte za ljetne slastice s malinama.

Muffini s limunom i malinama

Sastojci:
¼ šalice maslaca
¼ šalice grčkog jogurta
1 šalica šećera
2 jaja
1/3 šalice mlijeka
1 žlica limunove korice
1 žlica limunovog soka
1 vanilin šećer
1 ½ šalice brašna
1 ½ žličice praška za pecivo
½ žličice soli
1 ½ šalice malina

Priprema:
Pomiješaj maslac, jogurt i šećer u velikoj zdjeli i miješaj mikserom najmanje jednu minutu. Dodaj jaja i nastavi miksati do dok se smjesa ne poveže. U posebnoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol. Postepeno dodaj mješavinu brašna, a na kraju lagano umiješaj maline. Smjesom puni kalupe za muffine koje si prethodno namastila do ¾ razine, pa peci na 180C 23-25 minuta.

Mini cheesecake s malinama i bijelom čokoladom

Sastojci:
Za koru:
1 ½ šalice mrvljenih keksa
6 žlica otopljenog maslaca
Za kremu:
170 g sjeckane bijele čokolade
¼ šalice slatkog vrhnja
240 g krem sira
¼ šalice šećera
2 velika jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
Za preljev od malina:
150 g malina
1 žlica šećera
1 ½ žlice kukuruznog škroba pomiješanog s 3 žlice vode

Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješaj kekse i maslac, pa rasporedi po jednu veliku žličicu smjese u kalupe za muffine i pritisni je na dno. Za preljev od malina pomiješaj maline, šećer i kukuruzni škrob u manjem loncu, stavi na vatru i pusti da zavrije. Kuhaj miješajući do dok se smjesa ne zgusne, pa je pusti da se malo ohladi. U posebnom loncu na laganoj vatri pomiješaj čokoladu i slatko vrhnje te miješaj do dok se čokolada ne otopi, pa stavi sa strane. Pomiješaj sir i šećer do dok ne dobiješ glatku smjesu. U smjesu umiješaj jaje, jedno po jedno, te postepenoj dodaj i čokoladu te vaniliju. Stavljaj po jednu veliku žlicu smjese na koru od keksa u kalupe za muffine, a na nju ½ žlice umaka od malina. Peci 20 minuta na 160C, pusti da se ohladi, pa pažljivo izvadi mini cheesecakeove iz kalupa i posluži hladno.

Sorbet od malina

Sastojci:
5 šalica svježih malina
1 šalica vode
1 ½ šalice šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
1-2 žlice svježeg soka od limuna

Priprema:
Maline i vodu stavi u blender i miksaj do dok ne dobiješ glatku smjesu. Smjesu procijedi kroz krpu i baci preostale sjemenke. U procijeđeni sok dodaj šećer, vaniliju i limunov sok, pa miješaj do dok se šećer ne otopi. Smjesu stavi u zamrzivač i ostavi da se stisne preko noći.

Domaći preljev od malina

Sastojci:
4 šalica malina
2/3 šalice šećera
2/3 šalice vode
1 žličica limunovog soka
2 žlice kukuruznog škroba pomiješana sa 6 žlica vode

Priprema:
Pomiješaj sve sastojke u loncu, stavi na srednju vatru i pusti da zavri. Smanji vatru i kuhaj povremeno miješajući 8—10 minuta. Makni s vatre pa procijedi kroz gazu (dobro istisni da u krpi ostanu samo sjemenke). Smjesu vrati na vatru, dodaj joj kukuruzni škrob te kuhaj na jakoj varti konstantno miješajući do dok se ne zgusne. Pusti da se ohladi pa prebaci u staklenke s poklopcem i čuvaj frižideru. Preljev koristi na sladoledima i kolačima.

Pločice s malinama

Sastojci:
¾ šalice maslaca
¼ šalice šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
¼ žličice soli
1 šalica brašna
1 ½ šalice malina
½ šalice zobenih pahuljica
1/3 šalice smeđeg šećera
¼ žličice cimeta
¼ šalice brašna

Priprema:
Pomiješaj ½ šalice maslaca, bijeli šećer, vaniliju i sol, postepeno dodaj brašno i dobro promiješaj. Smjesu utisni u kalup za pečenje srednje veličine i peci 15 minuta na 150C. Izvadi iz pećnice i na koru poslaži maline (dio zgnječi vilicom). Pomiješaj zob, smeđi šećer, cimet i brašno te na kraju umiješaj omekšali maslac, pa namrvi smjesu preko malina. Peci 30 minuta na 180C i posluži ohlađeno.

Kolač od malina

Sastojci:
Za kolač:
2 šalica brašna
2 ½ žličice praška za pecivo
¼ šalice mlijeka
¾ šalice šećera
½ šalice kiselog vrhnja
¼ šalice omekšalog maslaca
1 veliko jaje
2 žlice limunovog soka
1 žlica limunove kore
1 ½ šalice svježih malina
Za crumble:
1 šalica šećera
2/3 šalice brašna
6 žlica otopljenog maslaca
Za glazuru:
½ šalice šećera u prahu
1 žlica limunovog soka

Priprema:
U jednoj zdjeli pomiješaj brašno i prašak za pecivo a u drugoj mlijeko, šećer, kiselo vrhnje, maslac, jaje, limunov sok i koricu limuna. Postepeno umiješaj suhe sastojke u mokre tako da dobiješ jednoličnu smjesu, a na kraju lagano umiješaj maline. Smjesu ulij u kalup za pečenje koju si prethodno prekrila papirom za pečenje. Napravi crumble tako da pomiješaš sastojke za crumble, pa ga namrvi po smjesi. Peci na 180C 45-50 minuta, izvadi iz pećnice pa pusti da se ohladi. Pomiješaj sastojke za glazuru i poprskaj je preko kolača.

Zdravi keksići od malina i zobi

Sastojci:
1 šalica zobenih pahuljica
¾ šalice integralnog brašna
1 ½ žličice praška za pecivo
½ žličice cimeta
½ žličice soli
2 žlice kokosovog ulja
1 veliko jaje
1 žličice ekstrakta vanilije
½ šalice meda
6 žlica sjeckanih malina

Priprema:
Posebno pomiješaj mokre i suhe sastojke (osim malina), pa postepeno umiješaj suhe sastojke u mokre. U smjesu lagano umiješaj maline, pa pusti da smjesa hladi u hladnjaku 30 minuta. Žlicom oblikuj 15 keksića na kalup za pečenje prekriven papirom za pečenje, pa peci 13-15 minuta na 160C.

Limunada s malinama i mineralnom vodom

Sastojci:
240 g svježih malina
1 šalica svježeg limunovog soka
½ šalice hladne vode
½ šalice šećera
½ šalice meda
1 litra mineralne vode
Šaka svježe mente

Priprema:
Sve sastojke osim mineralne i mente stavi u blender i dobro usitni. Prelij u veliki vrč (ili dva manja) pa dodaj mineralnu i mentu. Po želji ukrasi kriškama limuna i ledom.