Serviranje vina

Znate li osnove serviranja vina

Serviranje vina

Ništa bolje ne dopunjuje jelo od vina. Izbor vina, bez razlike da li je vino crno ili bijelo, slatko ili suho, prepušta se vašem ukusu i izboru. Iako postoji tradicija da se određeno vino služi s određenim jelom, ipak se često odstupa od tih pravila, kao npr. služenje crnog vina uz ribu ili služenje bijelog vina uz teška jela.

Zato je uvijek bolje služiti vino za koje ste sigurni da će vaši gosti voljeti. Ako želite služiti vina po tradiciji, možete se ravnati po sljedećoj tablici:

Image



Vrlo svečani ručkovi i večere zahtijevaju određeno oblik čaša za pojedina vina. No sve su više popularne čaše za sve svrhe. Takve čaše trebaju imati dugačku dršku, a sadržaj 2 i 1 dcl. Čaše se prema gore sušavaju i treba da budu kristalno jasne, a staklo što je moguće tanje. Ako čaše posjeduju sve uvjete koji su navedeni upotrebljive su za sve vrste vina (bijela, crna, crvena, slatka i brandy) osim pjenušavih.

Osnovna pravila kod posluživanja vina
Uvijek se prvo služi bijelo vino, a onda crveno ili crno. Laka se vina služe uvijek prije teških vina. Stara se vina služe nakon mladih vina. Preporučili bismo domaćinima da se pobliže upoznaju s vinima koja žele poslužiti (starost  vina, regija, od koje vrste grožđa  i drugo) jer će na taj način moći izabrati najbolja vina na svoje i zadovoljstvo gostiju. Zlatno je pravilo da je bolje jedna boca izvrsnog vina nego 5 boca osrednjeg ili lošeg vina.

Temperatura vina
Temperatura je važna kod služenja vina. Uglavnom bijela vina i rose vina služe se ohlađena u frižideru ili na ledu. Suha crvena vina služe se na temperaturi koja je nešto niža od sobne temperature. Šampanjac se služi jako ohlađen u frižideru ili na ledu.

Niste sigurni koje vino ide u koju čašu?


Prilikom točenja vina, čaša se puni do polovice ili manje, osim u čaše za šampanjac.




Čaša za šampanjac
To je visoka uska čaša, koja pomaže da mjehurići rashlađenog šampanjca cirkuliraju  u njoj. Njena tanka drška također vam omogućava da je držite bez podizanja temperature pića. U pravilu može sadržati 180 ml tekućine, a visoka je 22 cm.






Čaša za bijelo vino
Iako su čaše za bijelo vino sve veće, i dalje su manje od čaša za crno vino. Stariji stilovi imaju kapacitete nešto ispod 240 ml, a noviji dizajni nešto ispod 1360 ml. Tradicionalne čaše za bijela vina su mnogo manje.





Čaša za crno vino
Crna vina obično zahtijevaju malo više 'prostora' u široj čaši, kako bi se provjetrila i tako postigla svoj pravi okus. To možete lako i dokazati: ulijte isto crno vino u malu čašu, te u širu čašu i vidjet ćete razliku u okusu!
Manje čaše za crno vino imaju kapacitet oko 270 ml, dok tipične imaju oko 415 ml.