Tko je ne bi volio?

Kraljica zimske trpeze: Imamo recept za sarmu s kojim ne možeš pogriješiti

Kada je u pitanju sarma, nemamo mjeru. Jedemo je dok je ima, jedemo je danima. Tražiš li savršeni recept za sarmu, provjeri naš favorit u nastavku

profimedia-0309119548.jpg
Foto: Profimedia

Nedavno smo pomaknuli sat na zimsko računanje vremena, a osim kazaljki, odnosno mraka koji padne još za vrijeme kasnog ručka, jasno obilježje zime je i svima omiljena sarma. Ljeti punimo paprike, zimi motamo sarmu. Postoji li išta slađe od triput podgrijane sarme? Teško!

Image
Izvor vitamina C i K

Kiseli kupus riznica je zdravlja, a evo kako ga ukusno pripremiti

Vjeruje se da je prva sarma, odnosno dolma (turski naziv za zamotano jelo, povrće punjeno nadjevom od mesa) smotana prije tri tisuće godina u Armeniji, a bilo je to meso zamotano u lišće vinove loze. Sarmu su proslavili, odnosno proširili po svijetu Turci, a na području Balkana toliko se udomaćila da ju sve zemlje s ovih prostora smatraju svojim tradicionalnim jelom.

Image
Foto: Profimedia

Ni Hrvatska nije iznimka. Novogodišnji ručak nezamisliv je bez sarme kao i ostale blagdanske ili svečanije zimske trpeze. U nastavku ti donosimo recept za sarmu koji te neće iznevjeriti. Ako te, pak strah, upustiti se u motanje sarme jer ne znaš tehniku, vjeruj nam - taj je strah neopravdan.

Vrlo brzo ćeš ući u štos, a tada će se sarma i češće nalaziti na tvome stolu. Osim što ju možeš podgrijavati, štoviše podgrijana je i ukusnija, možeš je i zamrznuti u porcije i odlediti kada se zaželiš finog, okrijepljujućeg jela, koje obiluje hranjivim tvarima i vitaminom C, prijeko potrebnim da te sačuva od prehlada i viroza tijekom zime. Naš omiljeni recept provjeri u nastavku.

Sastojci za veliki lonac sarme:

  • glavica kiselog kupusa (oko kilogram)
  • 700 grama miješanog mljevenog mesa
  • 80 do 100 grama riže
  • komad - dva slanine, debljine prsta
  • domaća kobasica (po želji)
  • mala glavica luka
  • dva-tri režnja češnjaka
  • žličica mljevene crvene paprike
  • lovorov list
  • sol i papar
  • svinjska mast ili ulje

Postupak:

Odvoji od glavice 12-13 listova i svakom od njih ukloni zadebljani dio kako bi ih mogla smotati. Luk usitni, češnjak također, kratko ih prodinstaj na masti. Prvo luk, a pred kraj dodaj češnjak da pusti miris, ali pazi da ne zagori. Ako želiš možeš i slaninu sitno nasjeckati i prodinstati pa dodati smjesi. Mi ćemo slaninu staviti sa strane u lonac. Pomiješaj meso i rižu, posoli, popapri, dodaj luk i češnjak, zajedno s masti na kojoj su se dinstali pa smjesom koju si dobila puni listove kupusa kako je prikazano u videu. Kupus možeš malo isprati kako ne bi bio prekiseo, ali ne pretjeruj s ispiranjem.

Sada kada si smotala sarme, ostatak kupusa nareži na trakice pa dio položi na dno većeg lonca. Potom poredaj sarme, slaninu, kobasicu, dodaj lovorov list i papar u zrnu te ostatkom narezanog kupusa prekrij sarmu. Ulij vode toliko da prekrije sarmu i kupus, možeš i malo više. Nakon što prokuha voda, sarme na laganoj vatri kuhaj dva sata. Po želji je možeš i zapržiti. Petnaestak minuta prije, no što je sarma gotova, umiješaj u nju zapršku (na tavi na žlici masti poprži slatku papriku i brašno) i ostavi da se skuha i zgusne. Sarmu možeš jesti bez priloga ili samo uz kruh. Želiš li je ipak "podebljati", skuhaj pire. Dobar tek!