Šalica čistog užitka: Recept za vruću čokoladu sa twistom

Uživaj u kombinaciji okusa čokolade, cimeta i naranče koja će uljepšati jesenske dane

Šalica čistog užitka: Recept za vruću čokoladu sa twistom

Došli su prvi hladni dani što znači samo jedno – vrijeme je za uživanje u toplim napitcima. Iako obožavamo čajeve, omiljeni slatki napitak ipak nam je vruća čokolada, šalica čistog užitka. Vruća čokolada ljudima je poznata tisućama godina, a danas ju najčešće naručujemo u kafićima. Kako nam se ipak ove godine preporučuje da što više vremena boravimo kod kuće, daleko od velikih skupina ljudi, vrijeme je da naučiš pripremiti odličnu vruću čokoladu u vlastitoj kuhinji.

Zanimljivo je znati da su prvu vruću čokoladu ispijale Maje još tamo prije 2500-3000 godina, a ispijanje toplog kakaovca bila je astečka tradicija. Maje su samljele zrna kakaa te prah miješali s vodom, kukuruznim brašnom i čilijem, a zatim bi to sve prokuhali. Ispijanje ovog napitka bilo je predviđeno za sve društvene klase, iako su ga najčešće pile one elitnije.


Vruća čokolada s narančom i cimetom

Sastojci:

  • 2,5 dcl mlijeka
  • 2 žličice kakaa
  • 1 prstohvat soli
  • 1 štapić cimeta
  • korica jedne naranče
  • 50 gr tamne čokolade
  • Šlag
  • mrvice čokolade
  • narančina korica

Priprema:

Stavi zagrijavati mlijeko, narančinu koricu i cimet. Kad zakipi makni s vatre i ostavi 10-ak minuta da mlijeko upije okuse. Zatim izvadi koricu i cimet pa opet vrati začinjeno mlijeko na vatru, zajedno s prstohvatom soli i kakaom. Miješaj dok se sav kakao ne otopi, a mlijeko zakipi. Makni s vatre, dodaj čokoladu i još malo miješaj da se otopi. Posluži sa šlagom, mrvicama čokolade i malo ribane korice naranče.