Rogač, ta zaboravljena slastica

Dostojna zamjena čokolade

Rogač, ta zaboravljena slastica

Za mjesto Rogač na otoku Šolti zasigurno ste čuli, no, koliko su vam poznata ljekovita i prehrambena svojstva istoimene biljke, koja uspijeva u mediteranskim krajevima, a zbog svoje prirodne slatkoće jedna je od najboljih zamjena za čokoladu i kakao? Posebnost je rogača i u tome što su njegove sjemenke osnova mjerne jedinice karat. Naime, još u antičko doba sjemenke rogača služile su kao jedinica za mjeru vaganja zlata, jer uvijek imaju jednaku masu od 0,18 grama. Taj se naziv i danas koristi za 0,18 g zlata. Rogač ima široku primjenu, pri čemu se za preradu upotrebljavaju osušeni, zreli plodovi rogača, iz kojih se dobivaju tri glavna komercijalna proizvoda: ekstrakt, brašno rogača, te karuba guma.

Upotreba u domaćinstvu

Rogač se upotrebljava kao zgušnjivač, stabilizator i zamjena za kakao, a njegov ekstrakt kao aroma u proizvodnji široke palete proizvoda (alkoholna i bezalkoholna pića, smrznuti mliječni proizvodi, bomboni, pekarski proizvodi, pudinzi, mesni proizvodi, mješavine začina, voćni proizvodi i dr.). Dodaje se i juhama, umacima za salate, sladoledima i mesnim konzervama. U domaćinstvu se često upotrebljava kao zamjena za kakao i kavu, jer se od fino mljevenog brašna mogu napraviti ukusni i zdravi topli napitci ili se njime može dati ukusna aroma raznim pudinzima i kolačima. Brašno rogača se upotrebljava na jednak način kao kakao u prahu. Praktičan je sastojak kojim ne treba koristiti samo za slastice. Lako se miješa s bilo kojim brašnom žitarica u proizvoljnom omjeru.

Karuba guma

Iza oznake aditiva E410 krije se brašno sjemenki rogača ili karuba guma. To je prirodni biljni zgušnjivač, sredstvo za želiranje, emulgator i stabilizator. Dobiva se iz sjemenki rogača. Neprobavljiva je tvar koja pospješuje probavu. Velike doze mogu djelovati laksativno. Može sadržavati tanin koji smanjuje tek. U pojedinim slučajevima može uzrokovati alergiju, primjerice u osoba koje su alergične na soju. Dopuštena je njegova upotreba u ekološkoj proizvodnji hrane.

Umjesto čokoladom zasladite se rogačem

Rogač je odlična zamjena za kakao i proizvode od kakaa, s tim da je kod pripreme slastica od rogača potrebno dodati puno manje šećera nego kad se rade slastice od kakaa. Rogač ima malo drukčiji okus od čokolade, ali je po sastavu mnogo prihvatljivija namirnica za osobe koje boluju od šećerne bolesti, migrena, tjeskobe, nervoze. Čokoladni kolačići od rogača imaju posebnu namjenu i kao desert za osobe alergične na čokoladu. S obzirom na to da rogač ima mali udio masti, njegova kalorijska vrijednost je za dvije trećine manja nego ona čokolade. Rogač je zdrava alternativa čokoladi jer sadrži samo trećinu kalorija čokolade i odličan je nealergenski izvor pektina i proteina.

Ljekovito djelovanje na probavu

Kao dobar izvor balastnih tvari brašno rogača potiče probavu. Zbog sadržaja tanina, pektina i lignina, djeluje na suzbijanje i ublažavanje probavnih tegoba i u tome ima iznimno učinkovitu primjenu. Rogač je bogat izvor vitamina i minerala, posebno kalcija. Mljeveni plodovi rogača upotrebljavaju se u preparatima protiv kašlja, ali i u preparatima za mršavljenje (kao niskokalorična hrana), energetskim pločicama, te surogatima čokolade i kave. U ljekovite svrhe se kuha kao čaj, koji je vrlo jednostavno pripremiti, a ukusan je i zdrav način da se uravnoteži crijevna flora. Zakuhajte 3 dl vode i zatim dodajte dvije žličice brašna od rogača. Prokuhajte i dobro procijedite. Nije potrebno dodavati zaslađivače, ali može se dodati vrlo malo cimeta u prahu.

Rogač u kolačima

U kulinarstvu postoji različiti recepti koji nude mnogobrojne mogućnosti pripreme kolača ili pita s rogačem. Odlučite li se napraviti kolače od rogača, šećer vam je gotovo nepotreban, jer je samo brašno od rogača dovoljno slatko, a dodate li naribanu jabuku, narančin sok ili marelice, s kojima se rogač odlično slaže, možete zaboraviti na bilo koji zaslađivač (stevija, šećer, med, ili agavin sirup).Pokazalo se da rogač u kombinaciji s raznim voćem daje još ukusnije proizvode. Tako postoje raznovrsni recepti kao kolač s rogačem i jabukama, kolač s rogačem i dunjama, uskršnja torta od rogača i začina. Predlažemo vam da kušate palačinke od rogača i jednostavan kolač od rogača i jabuka.



Palačinke od rogača

Image



Sastojci:
2 cijela jaja
2 dl mlijeka
1 dl mineralne vode
3 žlice brašna od rogača (prosijano)
20 dag oštrog brašna
na vrh noža soli
2 žlice ulja za pečenje palačinki

Priprema:
Pjenjačom promiješajte žutanjke, mlijeko, mineralnu vodu i sol. Polako dodajte brašno promiješano s brašnom od rogača. Neka odstoji pola sata da se sastojci prožmu. Ako vam se učini da je tijesto pregusto, možete dodati još mlijeka, odnosno, ako je prerijetko, možete dodati još malo brašna.U vrelu tavicu za palačinke dodajte malo ulja i ulijte tanki sloj tijesta za palačinke, pa ispecite oko minutu – dvije sa svake strane.Tople palačinke možete premazati pekmezom, topljenom čokoladom ili šlagom.


Kolač od jabuka i rogača

Image


Foto: jollyjumble.net

Sastojci:
4 jaja
1 šalica ulja
1 šalica šećera
1 šalica brašna
1 šalica mlijeka
10 dag rogača
10 dag grožđica
4 jabuke
1 vrećica praška za pecivo
po želji - čokolada za preljev

Priprema:
Pjenasto izmiješajte šećer i žumanjke. Dodajte mlijeko, brašno i prašak za pecivo, a zatim rogač i snijeg od bjelanjka. Na kraju umiješajte grožđice i naribane jabuke. Lim za pečenje prekrijte masnim papirom i u njega ulijte smjesu. Kolač pecite na 180 stupnjeva oko 25 minuta. Kolač izrežite kada se potpuno ohladi (po želji ga možete prije polijati čokoladnom glazurom).

(M.G.)