Recepti za najfinije dalmatinske peke

Jedan od najvećih hitova mediteranske kuhinje jest hrana pripremljena pod pekom. Peka je okrugla posuda za kuhanje, ali uobičajenije, to je naziv za jela pripremljena u kaminu (komin), pod željeznim zvonom (cripnja), koji je prekriven pepelom i žarom.

Recepti za najfinije dalmatinske peke

Peka je izvrsna za pripremu bilo koje vrste mesa, ali najpopularnija su svakako hobotnica, janjetina ili teletina. Ova metoda sporog kuhanja ostavlja meso prekrasno mekim. Dalmatinska peka je vrlo stari način kuhanja hrane i zahtijeva određenu razinu vještine. To je tradicionalni način pripreme hrane i ekskluzivan je za ovaj dio Mediterana.

Prvo, mora se odabrati odgovarajuće drvo, poput graba ili bukve, i pustiti da dogori u žar. Zatim se uzimaju svi sastojci: meso, mrkve, krumpir, luk, začini i stavljaju se u okruglu posudu (peku). Peka ide u komin, prekrije se cripnjom i cripnja se prekrije žarom. Sve se kuha sat vremena, kada stručno oko kuhara procjenjuje preostalo vrijeme kuhanja, dodaje malo bijelog vina i ostavlja da se svi okusi prožmu do savršenstva.

Hrana pripremljena pod pekom ne koristi dodatne masti i kuhana je u vlastitim sokovima. Gotovo isključivo sadrži neke od najboljih sastojaka koji se koriste u Dalmaciji.

Ako se zateknete u Dalmaciji, preporučujemo da probate peku! Za hrabre donosimo osnovni recept za pripremu hobotnice i janjetine ispod peke.

Hobotnica ispod peke

  • 2 kg hobotnice
  • 1 kg mladog krumpira
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 dl maslinovog ulja
  • Sol, papar, peršin 
  • Grančica ružmarina
  • Lovorov list
  • 1 dl bijelog vina

Sve sastojke osim vina staviti u okrugli protvan i staviti pod peku. Peku dobro prekriti žarom te ostaviti sat vremena. Nakon sat vremena peku otkriti, promiješati hobotnicu i krumpir, dodati decilitar bijelog vina, te ponovo poklopiti na pola sata. Dodatni savjet: svježu hobotnicu najbolje je zalediti bar na dan, kako bi nakon pripreme bila mekša.

Janjetina pod pekom

  • 2kg janjetine
  • Domaća mast
  • 1kg krumpira
  • 2 rajčice
  • 1 kapula
  • 4-5 mrkvi ili koje drugo povrće
  • 1 dl bijelog vina
  • Sol,papar
  • 2 grančice svježeg ružmarina
  • Peršin
  • Lovorov list

Meso i povrće poslagati po okruglom protvanu. Dodati mast, sol, papar, peršin, lovorov list i grančice ružmarina ravnomjerno po sastojcima. Stavite protvan pod peku i prekriti vrućim žarom. Nakon sat vremena otkriti peku i promiješati, dodati bijelo vino te pokriti 20-30 min.

Dobar tek!