Purica, patka ili guska - kako ih pripremiti?

U božićne dane pečena purica ili patka najomiljenije su jelo

Purica, patka ili guska - kako ih pripremiti?

Za božićni ručak neizbježna je pečenka, bilo da se radi o bijelom ili crvenom mesu. Kod Slavonaca je tradicija pečena junetina u umaku ili piletina. Za Zagreb i okolicu tipičnija je purica, a može ju zamijeniti i pečeno pile. Puricu spremaju i u Dalmaciji te u Istri,  dok je u Međimurju božićni specijalitet patka.

Male tajne...

Kako da purica bude sočna iznutra, pitanje je koje najčešće muči one koji se odluče pripremiti pečenu puricu. Meso ne smije biti prepečeno jer je tada tvrdo i neukusno. A to svi žele izbjeći iako se baš to najčešće i dogodi.  Jedno je od ključnih pravila da nakon što meso izvadite iz otopine, dobro ga osušite. Kako biste dobili hrskavu koricu, suhu puricu možete premazati mješavinom meda i octa.Prije pečenja svakako puricu temperirajte, jer nije poželjno da je pečete hladnu.

Puricu možemo natrljati solju i suhim začinima (začinimo unutrašnjost, kožicu i površinu mesa ispod kožice), te stavljamo da odleži na isti način.

Pečena purica s mlincima

Sastojci:
1 purica (3- 5 kg)
1 jabuka
1/2 limuna
2-3 žlice Vegete
malo soli, papra
150 gr sušene slanine
1 vrećica za pečenje

Priprema:
Dobro operite puricu izvana i iznutra i u unutrašnjost purice stavite jednu jabuku i pola limuna, ubacite jednu žlicu vegete,te malo soli i papra. Izvana utrljajte ostatak vegete, soli i papra i stavite puricu u vrećicu. Zatim poslažite slaninu po purici i zatvorite vrećicu. Stavite peći u pećnicu na 175 stupnjeva C i ne vaditi puricu iduća 3 sata. Obično se smatra kako je  za puricu potrebno oko sat vremena pečenja po 1 kg težine.

Mlinci:
brašno 1 kg
1 jaje
mast 5 g
mlake vode i soli po potrebi

Priprema mlinaca:
Od brašna, jaja, mlake vode i soli zamijesite polučvrsto tijesto. Tijesto podijelite u više loptica težine 5 dkg. Svaku lopticu razvaljati na srednje ugrijanoj ploči i rumeno osušite. Ovako osušene, tj. ispečene, mlince izdrobiti u komadiće veličine 4x5 cm, staviti ih u posudu, zaliti kipućom slanom vodom, pokriti poklopcem i pustiti oko 30 minuta da se moče. Namočene mlince ocijediti i još vruće zamastiti masnoćom soka od pečenja. Mlince postaviti na pliticu zajedno s lijepo, tanko i jednako izrezanom puricom. Ispod mesa dodati sok od pečenja i vruće poslužiti kao glavno jelo.

Zagorska purica

Sastojci:
purica veličine 3-4 kilograma
1/2 kile krupne morske soli
250 g meda, ne previše jakog
8 l vode

Priprema:
Količinu treba prilagoditi težini, ali i volumenu mesa. Dodatno, dopunimo sve s malo maslinova ulja, nekoliko češanja češnjaka te  svježim ružmarinom. Neka stoji u otopini pola dana. Pečemo li u pećnici, treba krenuti s temperaturom od 200 stupnjeva i peći 20 minuta pa spustiti na 120 stupnjeva i peći nekoliko sati. Pretkraj  zapecite na 220 stupnjeva, oko 5-6 minuta. Kao prilog, kratko skuhati mlade krumpire.