Punjene paprike na grčki način: Vegetarijansko jelo kojeg se ne možemo zasititi

Slatko pečene crvene paprike punjene ječmom, feta sirom, a na vrhu svježe cherry rajčice s limunom i bosiljkom. Savršenost ljetne večere!

Punjene paprike na grčki način: Vegetarijansko jelo kojeg se ne možemo zasititi

Kad smo nedavno nabasale na ovaj recept malo drugačijih punjenih paprika, nismo ni slutile koliko će nas oduševiti. Ne samo da su brzo, jednostavno, vegetarijansko i zdravo jelo, već su i toliko ukusne da ih svaki tjedan želimo na svom tanjuru. Uključuju sve okuse koje volimo i sve zdrave i hranjive sastojke kojih se ne možemo zasititi. 

Image

Recepti iz karantene: Nastasja s bloga Chiarin tanjurić pripremila nam je orzotto s porilukom i sušenim rajčicama


Ne samo da je ovo nevjerojatno jednostavan i zdrav receptidealan za ljetni ručak ili večeru, već može poslužiti i kao obrok za sljedeći dan, topao ili hladan. Ne može bolje od toga da dobiješ dva obroka u jednom, posebno kad se radi o omiljenim grčkim okusima na ljetnom tanjuru.



Sastojci:

  • 3 crvene paprike
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 3 grančice svježeg origana
  • sol i papar
  • 1 šalica ječma 
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • pola šalice maslina po izboru
  • 2 chili papričice (po želji)
  • 2 žlice tostiranih pinjola 
  • pola šalice nasjeckanog feta sira

Za rajčice s bosiljkom i limunom:

  • šaka svježeg bosiljka
  • 1 šalica cherry rajčica (oko 150 g)
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 2 žlice limunovog soka (+ malo korice limuna ako je domaći)
  • sol
  • chili po želji

*Ako želiš dodati malo proteina, ubaci i nasjeckanu grilanu piletinu uz ječam. 

Priprema:

1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.

2. U plehu za pečenje veličine 33 x 23 x 5 cm stavi prepolovljene paprike s maslinovim uljem, nasjeckanim češnjakom i soli i paprom. Dodaj i usitnjeni origano i peci 20-25 minuta dok paprike ne dobiju boju.

3. Za to vrijeme, zagrij lonac sa slanom vodom do vrenja. Dodaj ječam i kuhaj prema uputama na pakiranju, dok ne postane al dente. Procijedi i dodaj ječmu balzamični ocat, masline, chili papričice, pinjole i feta sir.

4. Pripremi cherry rajčice s limunom i bosiljkom tako da sve sastojke pomiješaš u zdjeli. 

5. Paprike napuni smjesom od toplog ječma. Na vrh stavi rajčice s limunom i bosiljkom i to je to! Dobar tek!