Proljetne salate za obnovu energije

Jednostavne, ukusne, zdrave

Proljetne salate za obnovu energije

Proljeće je na vratima. Konačno smo dočekali sunčane i toplije dane. Vrijeme je da se pokrenemo i da nakon dugotrajne zime vrijeme iskoristimo za šetnje, izlazak u prirodu, vježbanje i regeneraciju organizma. Ako uz to planirate izgubiti i pokoji kilogram viška, proljeće je pravo vrijeme za promjenu prehrane koju treba temeljiti na povrću bogatom vitaminima, mineralima i prehrambenim vlaknima. Zato bi svakodnevna prehrana treba biti bogata šarenim povrćem i voćem koji su najbolji izvor ovih vrijednih i ljekovitih spojeva. Osvježavajuće, ukusne sezonske salate pravi su izbor. Mogu poslužiti kao mali obroci i predjela, te kao prilozi brojnim jelima, posebice mesu i ribama. Salate su zdrave i okrepljujuće, a s obzirom na šarenilo boja koje vlada na tržnici, pripremajući raznovrsne maštovite salate, na tanjuru najčešće ne izostane ni pravi užitak za oči.

Radič
Radič, poznat i pod imenom crvena cikorija, ima crveno-ljubičaste listove s bijelim žilama. Listovi imaju gorak okus, a najčešće se upotrebljavaju u pripremi salata, narezani na rezance ili manje komade. Tamnocrvena boja radiča upućuje na bogat antioksidativni sastav, čija je uloga u ljudskom organizmu od velike važnosti jer sprečava štetno djelovanje slobodnih radikala na stanice, što može dovesti do vrlo ozbiljnih oboljenja kardiovaskularnog sustava, dijabetesa ili raka. Antioksidansi također imaju moć da na prirodan način uspore starenje. Radič je odličan samostalno pripremljen u salati ili u kombinaciji s drugim salatama, u klasičnom octenom preljevu, te s maslinovim uljem. Ako radič začinjavate s bučinim uljem i octom s mirisnim biljem, njegov gorkasti okus gotovo će se izgubiti.

Rikula
Odličan je izvor vitamina K i vitamina A, te kalcija, magnezija i vitamina C, a sadržava i antioksidanse koji štite od brojnih bolesti. Osim specifičnog okusa, rikolu odlikuje i odlična tekstura, uzorak i boja. Odlična je napravljena samo kao salata, a sve što treba je malo soli, maslinovo ulje, malo octa i nekoliko kapi limunovog soka. Rikulu možete bez problema ubaciti i u juhe, ide uz škampe, a poseban okus daje mesnim i ribljim jelima s roštilja te jelima od divljači u kombinaciji s pinjolima i orasima.


Salata od radiča

Sastojci:
svježe ubrani radič
2 – 3 domaća jaja, tvrdo kuhana
mladi luk
sol
maslinovo ulje
ocat

Priprema:
Dobro operite mlade listove radiča, te ih pomiješajte s tvrdo kuhanim domaćim jajima i dodajte nasjeckani mladi luk. Prema želji začinite maslinovim uljem, solju i octom.


Salata od radiča i rikule

Sastojci:
500 g rajčice
400 g radiča
200 g graha
200 g rikule

Za preljev:
100 ml maslinovog ulja
4 žlice vinskog octa
50 ml vode
češnjak
1 žlica nasjeckanog peršina
1 žlica narezanog bosiljka

Priprema:
Rikulu i radič očistite, operite i prema potrebi narežite. Grah ocijedite i isperite, te pomiješajte sa salatom i rajčicom narezanom na kockice. Za preljev dodajte ocat, ulje, peršin, bosiljak i češnjak. Sve dobro pomiješajte, a zatim ovim preljevom prelijte pripremljenu salatu. Salatu poslužite kao samostalan obrok ili kao prilog uz pečeno meso.


Salata od rajčice i rikule

Sastojci:
200 g rikule
200 g cherry rajčica
20 g pinjola
100 g mozzarelle

Za salatni preljev:
50 ml vode
2 žlice octa (aceto balsamico)
2 – 3 žlice maslinovog ulja

Priprema:
Rikulu operite i dobro ocijedite. Rajčicu narežite na kriške, a mozzarellu na kockice. Pinjole kratko popecite u tavi bez masnoće. Umiješajte aceto balsamico i maslinovo ulje. U dublju zdjelu stavite rikulu i rajčicu, pokapajte ih pripremljenim salatnim preljevom, a na kraju dodajte kockice mozzarelle i popečene pinjole. Salatu s rikulom i rajčicama poslužite s ribom ili mesom s roštilja.


Krumpir salata s rikulom

Sastojci:
250 g svježe rikule
1 dl svijetlog balsamiko octa
1 dl tamnog balsamiko octa
1 mala žlica svježe mljevenog šarenog papra
100 g crvenog luka narezanog na kolutiće
1 dl maslinovog ulja
1 mala žlica soli
1 kg krumpira
1 mala žlica kima

Priprema:
Krumpir u ljusci skuhajte u zasoljenoj vodi u koju ste dodali malu žlicu kima. Kim u vodi u kojoj kuhate krumpir daje krumpiru intenzivniji okus, a da krumpir sam ne poprimi okus kima. Krumpir je kuhan, kada naboden na čačkalicu sklizne sa nje. Kuhani krumpir procijedite i zalijte hladnom vodom. Ogulite ga. U posudu dodajte narezani luk, krumpir narezan na ploške, te začinite maslinovim uljem, svijetlim i tamnim balzamiko octom, paprom i dosolite po ukusu. Sve dobro promiješajte. Rikolu operite u više voda. Na kraju u krumpir salatu lagano umiješajte svježu rikolu.

Foto: © sunnysky69 - fotolia