Poslastice s bademima

Rafioli i mandulat

Poslastice s bademima

Ako ste se ovih dana zaželili kakvih finih, prhkih, slatkih kolačića, predlažemo vam da se osladite rafiolima ili pak mandulatom.

Rafioli su mali ukusni polumjeseci. To je tradicionalan dalmatinski kolač koji se priprema po recepturi staroj i više desetaka godina. Prave se od tankog, fino izrađenog tijesta u koji se stavljaju mljeveni bademi. Odlikuje ih poseban okus, ali i trajnost, jer se rafioli mogu jesti i nekoliko dana kasnije. Jednostavno se pripremaju, a zbog svojeg neobičnog oblika polumjeseca atraktivna su slastica koja se u Dalmaciji zna naći na stolu prilikom raznih fešti.

Tradicionalna je dalmatinska slastica i mandulat ili bademovac, koji se pravi od badema, šećera, meda i bjelanjaka. Smjesa svih tih sastojaka umotana je u oblatnu, i može osim kao desert poslužiti i kao hranjiv i zdrav međuobrok koji vraća izgubljenu energiju.



Rafioli

Image



Sastojci za tijesto:
6 jaja
75 dkg brašna
15 dkg šećera
20 dkg masti ili maslaca
po potrebi toplog mlijeka

Sastojci za nadjev:
5 jaja
50 dkg šećera
50 dkg prženih i samljevenih badema
2 žlice maslaca
2  žlice ruma
maraskino
prošek
po potrebi naribane korice limuna,
cimet
5 dkg čokolade

Priprema:
Zamijesiti brašno, jaja, šećer, sol, maslac, mlijeko po potrebi. Mlijeka dodajte toliko da tijesto ne bude pretvrdo. Ostavite stajati oko sat vrmena. Tijesto premijesiti i tanko razvaljati.Oblikovati rafiole te ih napuniti s nadjevom. Nadjev se priprema tako da jaja izmiješate pjenasto sa šećerom, dodajte mljevene bademe, limunovu koricu, maraskino, rakiju ili prošek, malo muškatnog oraščića i cimet. Tijesto razvaljajte kao za savijaču i izrežite ga čašom u krugove. U sredinu svakog kruga žličicom stavite nadjev. Preklopite i krajeve stisnite prstima. Rafiole slažite na namazani pleh i pecite na temperaturi od 180°C oko 20 minuta dok ne porumene. Kad su pečeni, gornja ploha kolačića se namaže mješavinom ruma, maraskina i prošeka te uvalja u kristalni šećer.


Mandulat

Image



Sastojci:
2 lista oblatni 
Za nadjev:
4 bjelanjka
30 dag šećera u prahu
2 vanilin šećera
30 dag meda
30 dag poprženih badema

Priprema:
Od bjelanjaka izraditi čvrsti snijeg. Stalno miješajući dodavati u snijeg šećer i vanilin šećer. Na pari otopiti med kojemu stalno miješajući dodajemo snijeg od bjelanjaka. Kad se smjesa spoji kuhati na pari 45 minuta, uz povremeno miješanje. Nakraju dodati i popržene bademe, te kuhati još 20 minuta, dok se smjesa ne počne odvajati od posude.Još toplo izliti na list oblatne i poravnati. Pokriti drugom oblatnom, te pritisnuti rukama dok se oblatne potpuno ne priljube uz nadjev. Dobro pritisnuti da se čvrsto poveže. Ostaviti stajati preko noći, dodatno opteretiti. Sutradan pokriven folijom i poklopljen težinom, mandulat ugrijanim nožem narežite na prutiće.


(M.G.)