Počinje sezona sočnih šljiva, a mi smo istražile kako iskoristiti njihov puni potencijal

Napravi uvertiru za jesen ovim ukusnim jelima u kojima je glavna zvijezda plava šljiva

Počinje sezona sočnih šljiva, a mi smo istražile kako iskoristiti njihov puni potencijal

Kada spomenemo šljive možda ti na pamet prvo padne šljivovica, ali ova svestrana namirnica puno je više od sastojka za pripremu rakije. Odlično se nadopunjava s cimetom i muškatnim oraščićem, a kiselina koju ima svježa brzo nestaje kada ju kuhamo ili pečemo.

Image

Pink cheesecake najženstveniji je kolač ljeta koji okusom obara s nogu


Šljiva je jedna od najrasprostranjenijih voćki na svijetu. Raste u gotovo svakom kutku svijeta i poznato je preko dvije tisuće vrsta ove aromatične biljke. Kod nas je najpoznatija plava šljiva od koje se priprema rakija, ali i mnoge ukusne slastice. Počinje dozrijevati tijekom kolovoza pa je zato sada idealno vrijeme za uživanju u svježim šljivama i desertima u kojima ju obožavamo


Ako obožavaš šljive i želiš ih jesti tijekom cijele godine, pronašle smo recept za jednostavan pekmez od šljiva kojime možeš upotpuniti zimske deserte ili palačinke. Jedan od razloga zašto bi bilo dobro šljive konzumirati i tijekom zime, a ne samo ljeti, je njezin sastav vitamina i minerala. 

Izvor je vitamina C, K, E, B6 te folne kiseline i niacina, a bogata je i polifenolima poput luteina, kriptoksantina i zeaksantina kojima se pripisuju snažna antioksidativna i protuupalna svojstva. Ovaj jedinstveni sastav nutrijenata pomaže u apsorpciji željeza, očuvanju zdravlja srca, poboljšava probavu i jača korijen kose.


Kako bi uživala u okusu i pogodnostima koje ima za zdravlje, pronašle smo nekoliko ukusnih načina kako pripremiti šljivu ne samo kao desert, nego i kao prilog mesu. 

Savijača sa šljivama, cimetom i muškatnim oraščićem



Postupak:

1. Šljive dobro operi, očisti od koštica i nareži na četvrtine.
2. U loncu otopi maslac i dodaj narezane šljive, šećer, cimet i muškatni oraščić. Kuhaj oko 10-ak minuta dok šljive ne puste sok i zatim u smjesu dodaj griz.
3. Kore za savijaču raširi na radnu površinu. Uzmi jednu koru, premaži ju uljem i na nju stavi drugu koru. Rasporedi šljive po kori i zamotaj ih. Ponovi s ostalim korama.
4. Posudu za pečenje namaži uljem i u nju poslaži sve tri savijače. Premaži ih uljem i prekrij jednom korom. Peci oko 15 minuta na 180 stupnjeva, zatim ukloni koru s vrha i zapeci još 10-ak minuta dok savijače ne porumene. 
5. Savijače ostavi da se ohlade i prije posluživanja posipaj šećerom u prahu. 


Potrebno ti je:  

  • 1 kg šljiva
  • 7 kora za savijače
  • 3 žlice šećera
  • 3 žlice maslaca 
  • 3 žlice griza
  • Suncokretovo ulje
  • Cimet
  • Muškatni oraščić

Knedle sa šljivama


Postupak:

1. Skuhaj krumpir u slanoj vodi i dobro izgnječi u pire. Ostavi da se ohladi. 
2. U krumpir dodati jaja, ulje, sol i brašno i umijesi tijesto. 
3. Od tijesta formiraj male kuglice i u svaku stavi po jednu šljivu. 
4. Knedle kuhaj u vrućoj vodi dok ne isplivaju na površinu. 
5. Dok se knedle kuhaju pripremi krušne mrvice tako što ćeš ih kratko popržiti na ulju. 
6. Kuhane knedle uvaljaj u pržene krušne mrvice i posluži same ili s vrhnjem i šećerom. 


Potrebno ti je:   

  • 1 kg kuhanih krumpira
  • 2 jaja
  • 2 žlice ulja
  • malo soli
  • 400 g oštrog brašna
  • 20-ak šljiva
  • malo krušnih mrvica
  • malo ulja

Pekmez od šljiva


Postupak:

Šljive dobro operi i odstrani im koštice. Stavi ih u veliki lonac i dodaj polovicu šećera. Kuhaj dok se šljive potpuno ne raspadnu. U početku je važno smjesu često miješati kako ne bi zagorjela, a kasnije možeš ostaviti da se krčka uz povremeno miješanje. Kada su se šljive raspale polako dodaj još šećera dok ne budeš zadovoljan okusom. Pekmez je gotov kada se smjesa zgusne i potpuno izgubi tekućinu. Na kraju po želji možeš dodati cimeta i vanilin šećer. 


Potrebno ti je:   

  • 5 kg očišćenih šljiva
  • 1 kg šećera
  • 2 žlice cimeta (po želji)
  • 2 vrećice vanilin šećera

Umak od šljiva


Postupak:

1. Meso pripremi na predviđeni način. 
2. Šljive, jabuke i grožđe dobro operi i nasjeckaj na komadiće.
3. U loncu zakuhaj ocat i vino te dodaj sitno nasjeckani luk, grožđe, jabuke i šljive. Sve dobro posoliti i dodati senf.
4. Kada se voće raskuha sve prebaci u blender i dobro usitni. Po želji dodaj još začina. 
5. Posluži vruće uz meso po izboru. 


Potrebno ti je:   

  • Komad mesa po želji
  • 750 g šljiva
  • 250 g jabuka
  • 250 g grožđa
  • 2 glavice crvenog luka
  • 4-5 dcl bijelog vinskog octa razrijeđenog s malo vode
  • 2 dcl crnog vina
  • 1 žličica senfa
  • Papar
  • Sol 

Brzi kolač od šljiva


Postupak:

1. Šljive dobro operi i očisti od koštica te nareži na polovice. 
2. Odvoji bjelanjke od žumanjaka i dobro izradi mikserom. Kada su čvrsti, postepeno dodaj šećer.
3. U smjesu polako špatulom umiješaj žumanjke pa dodaj jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo.
4. U posudu za pečenje obloženu papirom poslaži polovice šljiva tako da ravna strana bude na dnu. Prelij šljive smjesom ua biskvit.
5. Kolač peci oko 40 minuta na 180 stupnjeva. Kada se ohladi, prevrni ga na tanjur za serviranje tako da šljive budu na gornjoj strani. Posipaj šećerom u prahu i posluži. 


Potrebno ti je:   

  • 5 jaja
  • 300 g šećera 
  • 1 čaša jogurta 
  • 1 čaša od jogurta ulja 
  • 2 čaše od jogurta brašna
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 500 g šljiva
  • Šećer u prahu