Počinje sezona mandarina, a mi smo imamo tri super recepta s 'caricom jeseni'

Nijedno voće ne govori jesen kao što to čine svima omiljene, zdrave i ukusne mandarine

Počinje sezona mandarina, a mi smo imamo tri super recepta s 'caricom jeseni'

Stigla nam je jesen i napokon možemo uživati u mandarinama. Sočne i slatko kiselkaste mandarine sa sobom nose bezbroj blagodati za zdravlje, što ih čini idealnim voćem tijekom hladnijih mjeseci. 

Image

Odlične namirnice za poboljšanje imuniteta


Mandarine pripadaju skupini citrusa, baš poput naranči i klementina, a vjeruje se da potječu iz Kine. Budući da je vrhunac njihove sezone od jeseni do proljeća, službeno možemo uživati u svim prednostima ove poznate carice jeseni. 


Image


(Foto: www.profimedia.hr)


Samo 100 grama mandarina ima 34 kalorija, 30 mg vitamina C (dvostruko više od naranče), bogate su fitonutrijentima i vitaminom A, a sadrže i folnu kiselinu, kalij, željezo, vitamine B1, B2 i B3 te vlakna koja su iznimno važna za uravnoteženu probavu, snižavanje lošeg kolesterola u krvi, ali i sprečavanje osjeta gladi.

Osim što jačaju imunitet, smanjuju apetit i pomažu u očuvanju vida, vjeruje se da mandarine sprječavaju starenje kože, štite od degenerativnih bolesti te pomažu u zacjeljivanju rana i sprječavanju artritisa

Također, bitno je spomenuti kako su mandarine, baš kao i ostalo citrusno voće, bogate antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Ipak, treba imati na umu kako se većina fitonutrijenata nalazi u, mnogima mrskoj, bijeloj pulpi voća, stoga je važno konzumirati cijelu mandarinu (izuzev kore).

S druge strane, ako si jedna od sretnica koja ima domaću neprskanu mandarinu, oguljenu koricu možeš nasjeckati na komadiće, osušiti i dodavati u čajeve, kolače, kompote, ali i kupke i mirisne DIY vrećice za ormar. Osim toga, hladnim prešanjem sirove kore ovog voća možeš dobiti i eterično ulje mandarine koje je vrlo cijenjeno u aromaterapiji jer potiče opuštanje, smiruje napetost i tjeskobu, pomaže kod nesanice te olakšava simptome reume i artritisa te poboljšava rad jetre. 

Iako ih najviše konzumiramo same kao voće, ove godine odlučile smo ih iskoristiti i u neke druge, ukusne, a ipak malo posebnije svrhe, stoga smo pronašle tri fantastična recepta s mandarinama: onaj za toplu i okrepljujuću krem juhu, osvježavajuću salatu i neodoljivi cheesecake. 

Jesenska juha od mandarina, muškatne bundeve i batata

Priprema:

1. Zagrij maslinovo ulje u velikom loncu na srednje jakoj-jakoj vatri. Dodaj luk i pirjaj 2-3 minute. Dodaj nasjeckanu bundevu, batat i češnjak. Pirjaj još par minita. 

2. Dodaj temeljac ili vodu, sok od četiri mandarina ili sitno nasjeckane mandarine (koricu ukoliko imaš domaću nešpricanu mandarinu), đumbir, sol i papar. Kada zavrije, smanji vatru i pusti da se krčka barem 20 minuta.

3. Štapnim blenderom pretvori sve sastojke u juhu. Dodaj kokosovo mlijeko, malo curryja ili muškatnog oraščića ako koristiš i još jednom sve izblendaj. Prilagodi okus svom ukusu, dodaj još začina i još mandarininog soka ako želiš.  



Sastojci

  • žlica maslinovog ulja
  • 1 luk (nasjeckan)
  • 1 muškatna bundeva (oguljena i nasjeckana)
  • 1 veći batat (oguljen i nasjeckan)
  • 4 mandarine (pretvorene u sok ili sitno nasjeckane)
  • 2 režnja češnjaka (usitnjena)
  • pola žličice đumbira u prahu
  • sol, papar
  • 900 ml povrtnog temeljca ili vode
  • 1 konzerva kokosovog mlijeka
  • po želji: muškatni oraščić, curry, chili
  • za posluživanje: nasjeckani peršin, nasjeckani orašasti plodovi po izboru

Jesenska salata s mandarinama i bademima

Sastojci za dressingPriprema:

1. U tavici na srednje jakoj vatri zagrij bademe i dvije žličice šećera, cijelo vrijeme (2-3 min) miješajući i pazeći da badem ne zagori.

2. Bademe ostavi sa strane da se ohlade. 

3. Pomiješaj sastojke za salatu u većoj zdjeli: nasjeckanu salatu, celer i luk. 

4. Na kraju dodaj mandarine, bademe i dressing te sve dobro pomiješaj. 


Sastojci za salatu

  • 35 g nasjeckanih badema
  • 2 žličice šećera
  • 100 g nasjeckanog celera
  • 3-4 nasjeckane mandarine
  • pola glavice iceberg salate (natrgane ili narezane na sitnije komade)
  • pola glavice kristalke (natrgane ili narezane na sitnije komade)
  • 2 mlada luka (nasjeckana)

:

  • pola žličice soli
  • pola žličice papra
  • 2 žlice šećera (ili alternative poput meda, agavinog sirupa ili kokosovog šećera)
  • 2 žlice jabučnog octa
  • 4 žlice ulja po izboru
  • po želji: malo tabasco umaka ili nekog drugog ljutog umaka

Jesenski cheesecake s mandarinama

Sastojci za cheesecakeSastojci za mrvičasto tijesto (opcionalno)Priprema



Sastojci za 'tijesto':

  • 200 g brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 75 g šećera po tvom izboru
  • 100 g maslaca (hladnog i narezanog na male kockice)
  • 2 žlice mlijeka po izboru

:

  • 500 g kremastog sira po izboru
  • 120 ml mlijeka po izboru (kokosovo ide odlično)
  • 80 ml otopljenog maslaca
  • 5 žlica kukuruznog škroba
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • 150 g šećera
  • 350 g mandarina

:

  • 50 g brašna
  • 2 žlice šećera
  • 25 g maslaca (hladnog i narezanog na male kockice)

:

  • Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. Lagano namasti posudu za pečenje veličine 20 x 20 cm i stavi papir za pečenje. 
  • Za 'tijesto': Pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sol, i šećer. Dodaj hladne kockice maslaca i mlijeko te pretvori sve rukama u tijesto. Izmijesi tijesto i njime obloži okruglu posudu za pečenje. Na kraju s vilicom zapikni na par mjesta nekoliko put i 'poprskaj' malo brašna.
  • Za cheesecake: Pomiješaj sir, mlijeko, maslac, kukurzni škrob, ekstrakt vanilije i šećer dok ne dobiješ kremastu smjesu. Pola mandarine posloži po tijestu, a pola dodaj u ovu kremastu smjesu i zatim izlij u posudu po tijestu i posloženim mandarinama.
  • Za mrvičasto tijesto: Izmijesi brašno, šećer i maslac u mrvičasto tijesto i izmrvi ga preko cheesecakea.
  • Peci cheesecake oko sat vremena. Nakon pečenja, najbolje je da ga pustiš da se ohladi i zatim ga smjestiš u hladnjak na nekoliko sati (ili preko noći) da se u potpunosti slegne.