Origano – začin i lijek

Klasičan začin za pizze i jela od rajčica ima i svoja ljekovita svojstva

Nezaobilazan je u talijanskoj kuhinji, kao začin za pripremu pizze i umaka za tjesteninu. Nazivaju ga čak pizza umak. Riječ je dakako o origanu, koji je porijeklom iz južnih krajeva Europe, a danas je najviše korišteni začin Italije, Amerike i Meksika. Koristi se kod pripreme mesa, te u raznim vegetarijanskim jelima. Origano je jedna od rijetkih biljaka koja ima jaču aromu osušena nego kada je svježa. Kod pripreme jela blažeg okusa origano može prevladati svojom jačinom i čak biti gorak, pa je u takvim jelima umjesto origana bolje koristiti mažuran.

U pripremi se uvijek treba koristiti samo lišće origana bez grančica. Osim svjež, koristi se i sušeni, a može se koristiti i zaleđeni. Zamrzava se tako da svježe oprane i posušene stabljike i listiće stavite u najlonsku vrećicu i istisnete zrak. Možete ga čuvati do 12 mjeseci. Origano je samonikla sredozemna, mirodijska biljka, u našim krajevima uzgaja se u Istri i na otoku Hvaru, a u svijetu je najcjenjeniji grčki origano. Možete ga i sami uzgajati i u svojemu vrtu ili na balkonu.

Origano u kulinarstvu

Origano je klasičan začin za pizze i jela od rajčica. U kulinarstvu se koristi za pojačavanje arome kod raznih pečenja, salata, kao i juha od graha i graška. Tikvice, brokule, cvjetaču i patlidžan također nadopunjuje svojom aromom, a odlično se slaže s češnjakom, lukom, timijanom, bosiljkom, peršinom i maslinovim uljem.

U talijanskoj kuhinji origano je vrlo važan začin, uz razne tjestenine, jela od školjki i neizostavne pizze.  Od mesnih jela tu je piletina s mozzarellom, janjeći i goveđi stifado i niz drugih jela. Riba pečena u soli u kojoj ima origana (u sol dodajte nasjeckane listiće origana) može imati poseban mediteranski štih.

U kućanstvu se koriste kao začin i svježi listovi origana. Francuska provansalska mješavina začina u kojoj su uz origano i mažuran, timijan, ružmarin i čubar začin je mnogih ukusnih jela. Začini su najpoznatije preventivno sredstvo pomoću kojeg možemo direktno jačati naš imunosustav kao i rad cjelokupnog metabolizma.



Tipični mediteranski začini koji se dodaju ribi, janjetini, raznim salatama, juhama, pečenju, su bosiljak, peršin, kopar, majčina dušica, mažuran, lovor, ružmarin, origano, šafran, kapari, komorač. Dodavanjem origana kao začina u dijetalnim jelima možemo mnogo poboljšati sam okus hrane pogotovo kod neslanih jela i raznih juha od povrća, kojima daje aromu.

Vrlo lako možete sami napraviti čaj od origana, koji pomaže kod bronhitisa, prehlade ili upale grla, ali i kod bolova u crijevima. Jednu čajnu žličicu usitnjenih listova origana prelijte šalicom vruće vode i pustite da odstoji desetak minuta. Pije se u gutljajima.

Ljekovito djelovanje

Osobe koje su oboljele od psorijaze i raznih kožnih bolesti trebale bi svakako uvrstiti origano kao začin u svoj jelovnik. Origano pomaže za liječenje bronhitisa, kod bolesti živaca, crijevnih komplikacija, ekcema, grčeva,  krvarenja, kašlja, komplikacije želuca, poremećaja metabolizma, reume, raznih porezotina, svrbeža, upale jednjaka, upale usta, zubobolje i želučanog katara. Koristi se za kupke, za ispiranje grla, za obloge, za stavljanje kompresa, te za izazivanje znojenja.

U kozmetici se još koristi za njegu kože lica, te za aromaterapiju. Origano u obliku praška ili svježeg lista može pridonijeti poboljšanju problema vezanih uz bolest, a svakako da redovitom primjenom čajnih napitaka i kupki možemo znatnije utjecati na sam tijek oboljenja. Od origana se izrađuje mast za reumatičare koja je dosta tražena, kao i kod raznih glavobolja i migrena.

Eterično ulje origana dobiva se vodenom destilacijom, ulje je svijetložute boje, koristi se samo za vanjsku uporabu i to za masažu kod  reumatskih bolova, mišićnih bolova, glavobolje, upalnih procesa, te za relaksaciju. Koristi se i kao biljna kupka kod kožnih bolesti, kod neuroza, kao komprese, za inhalacije kod prehlada, začepljenja nosa i bronhitisa. Svježi sok biljke liječi tegobe uha. Origano ne bi smjele uzimati trudnice, čak ni u uljima za masažu.

Piletina s origanom



Sastojci:
4 pilećih prsa ili većih zabataka
2 žličice osušenog origana
sol
svježe mljeveni papar
2 žlice maslinovog ulja
600 g krumpira narezanog na kriške
1 svežanj mladog luka
pola šalice pileće juhe
četvrt šalice soka od limuna
2 grančice origana

Priprema:
Začinite piletinu sa osušenim origanom, soli i paprom.Zagrijte ulje u dubokoj tavi za pečenje. Dodajte piletinu, krumpir i mladi luk te naglo pržite 2-3 minute.Ulijte juhu i lagano kuhajte 10-15 minuta ili dok piletina ne bude kuhana. Dodajte limunov sok i svježi origano i kuhajte još 3 minute. Odmah poslužite.

(M.G.)

Pratite nas
2021. Sva prava pridržana.