Pametno započni dan

Nutricionistkinja tvrdi - ovo je najgori doručak za imunitet

U sezoni virusa od ključne je važnosti imati jak imunitet, a ojačat ćeš ga ako budeš kvalitetno jela i vodila zdrav način života

pexels-roman-odintsov-4552170.jpg
Foto: Pexels

Stara poslovica kaže: Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje. I to je istina. Najbolje bi bilo pojesti kuhano jaje, no nije loša ni kajgana ili ono na oko. Ipak, pripazi da ne pretjeraš s masnoćama u doručku. Pečena slanina i jaja sastavni su dio poznatog engleskog doručka, no to ne znači da ga treba jesti svaki dan. U ovo doba godine, u sezoni virusa, posebno je bitno jačati imunitet.

Image
Neprijatelji vitke linije

Zdravo i vitko tijelo? Riješi se ovih loših navika vezanih uz doručak

Vjerojatno vodiš računa o tome da unosiš u organizam potrebne vitamine i hranjive tvari, svakodnevno se rekreiraš i nastojiš održavati higijenu spavanja, no unatoč svemu tome, ako dan započinješ doručkom koji pridonosi upalama u organizmu, ugrožavaš njegov obrambeni sustav. Nutricionistkinja Lisa Moskovitz, autorica knjige The Core 3 Healthy Eating Plan za portal Eat This, Not That otkriva koji je najgori doručak za tvoj imunitet te kojom bi hranom trebala započinjati dan.

Image
Foto: Pexels

"Svaki doručak koji obiluje kombinacijom dodanih šećera i zasićenih masnoća može dovesti do naglog energetskog skoka i razbuditi te, no vrlo brzo nakon što ga pojedeš osjetit ćeš umor. Nećeš vjerovati, ali ovakav doručak može ti utjecati čak i na raspoloženje tijekom cijelog dana. Stoga, izbjegavaj za doručak kupovna peciva, prerađene mesne proizvode, pahuljice, kroasane i slične namirnice", objašnjava Moskvitz te dodaje da je sasvim u redu s vremena na vrijeme uživati u muffinu ili pečenoj slanini, no nikako svaki dan. "Želiš li da tvoj organizam bude snažan i zdrav, za doručak mu serviraj hranu koja obiluje vlaknima, zdravi masnoćama te hranjivim tvarima. Također neka tvoj doručak sadrži u velikoj mjeri proteine", zaključuje.

Uputno je izbaciti iz prehrane rafinirane šećere jer oni uvelike oslabljuju imunitet, a to je u današnje vrijeme itekako loše. Umjesto kroasana i muffina jedi suhe smokve i datulje, namaži na krišku kruha od cjelovitih žitarica maslac i med ili maslac i domaću marmeladu. Umjesto hrenovki, jedi domaću slaninu i domaće kobasice, napravi kajganu s povrćem ili skuhaj jaja. Voliš li pahuljice, biraj obične zobene ili pirove, bez dodanih šećera. Sama im dodaj grožđice, cimet, med, što god poželiš, vodeći pritom računa da je riječ o kvalitetnim i zdravim namirnicama.

Tijelo će ti biti zahvalno na ovakvom doručku, a to će ti pokazati time što ćeš ostati zdrava kroz cijelu zimu i neokrznuta virozama dočekati proljeće.