Neka voće radi za tebe

Nutricionistkinja slavnih faca otkriva kako pravilno jesti voće

Želiš li iz voća izvući maksimum, nije dovoljno samo oprati ga i pojesti. Donosimo ti temeljna pravila kada je o konzumaciji voća riječ

pexels-jill-wellington-35545.jpg
Foto: Pexels

Oguliti koru ili ga pojesti s njom, izblendati ga u blenderu, iscijediti u sok ili ga smazati u komadu? Brojna ti se pitanja vrte po glavi dok posežeš za omiljenom ljetnom voćkom kako bi se zasladila nakon ručka. I tu već griješiš. Jedno od pravila je da se voće ne jede nakon ručka, već na prazan trbuh.

Image
Moć iz prirode

Svako bobičasto voće ima supermoć. Znaš li koje smanjuje stres, a koje briše bore?

U nastavku ti otkrivamo na koji način jesti voće kako bi iz njega izvukla sve one dobrobiti koje mu se pripisuju. Trebala bi ga jesti na određeni način i u određeno vrijeme. Naravno, svakodnevno.

"Osjećamo se cool, zdravo i puni enegrije kada pojedemo zdjelu ili tanjur voća, no stvari ne funkcioniraju tako", upozorava nutricionistkinja slavnih Rujuta Diwekar. Poslušaj njezine savjete, odnosno osnovna pravila o konzumaciji voća.

Ne miješaj različite vrste voća

Voćne salate su popularne, osobito ljeti, a i privlačnije izgleda tanjur pun šarenog voća, nego jedna zelena jabuka na njemu, no naše tijelo ipak preferira minimalizam, a razlog je taj što različito probavlja različite vrste voća, odnosno koristi različite enzime u probavi. Puno je bolje da probavi jednu po jednu voćku jer će na taj način uzeti sve što mu ona nudi.

Jedi ga kao samostalni obrok

Kako bi tijelo apsorbiralo sve nutrijente iz voća, trebaš ga jesti na prazan želudac, odnosno odvojeno od obroka. Bilo bi idealno ujutro za doručak, no i kao međuobrok, vože je sjajan izbor. Nikako ga nemoj jesti nakon ručka jer će strunuti u želucu.

Ne cijedi ga, jedi ga

Voćni sokovi su dobar izbor, no ipak je puno bolje pojesti cijelu voćku jer će te jedino takva opskrbiti svim nutrijentima koje posjeduje, a i mehanizam žvakanja je bitan u probaljanju hrane. Stoga, uzmi jabuku, bananu, komad ananasa ili dinje, strpljivo prožvači svaki komad prije, no što ga progutaš.

S korom, naravno

U kori voća nalaze se brojne hranjive tvari. Potrudi se naći nešpricane jabuke, nektarine, breskve i kruške kako bi svome organizmu osigurala maksimu nutrijenata. Naravno, postoje vrste voća koje se gule, poput banane, ananasa i manga.

Biraj sezonsko voće

Sezonsko voće obiluje nutrijentima i najzdravije je za organizam, ali i za tvoj novčanik. Osim toga, sezonsko je i najukusnije. Ljeto i jesen obiluju voćem. Iskoristi priliku i uživaj u različitim vrstama voća svaki dan.