Nutella kruh koji obožavamo: Znamo da nije najzdraviji, ali mu ne možemo odoljeti

Nutella je vjerojatno jedna od najnezdravijih slastica svijeta, ali ovom čokoladnom namazu od lješnjaka unatoč tome jako je teško odoljeti. Kada se odlučiš počastiti razmisli o ovom receptu koji Nutellu podiže na posve novu razinu

Nutella kruh koji obožavamo: Znamo da nije najzdraviji, ali mu ne možemo odoljeti

Nutella, namaz koji obožavamo unatoč tome što sadrži sve ono što našem tijelu zapravo nije potrebno. Taj slatki, kremasti namaz od lješnjaka prava je kalorijska bomba, a proizvodi ga talijanska tvrtka Ferrero.

Prvi puta je na tržište Nutella lansirana davne 1964., no imala je i preteču, namaz Supercrema koji postoji još od 1951. Danas Nutellu znamo po karakterističnom okusu kombinacije čokolade i lješnjaka, a iako je točna receptura ovog namaza strogo čuvana tajna, tijekom godina su se pojavile mnoge druge verzije sličnih slatkih namaza.


Također je bitno napomenuti kako Nutellin recept nije isti u svim zemljama, npr. u Italiji sadrži manje šećera u odnosu na Francusku . Usprkos tome što se reklamira kao zdrav i jednostavan doručak koji će svako dijete voljeti, Nutella je sve samo ne zdrava i niskokalorična.  Naime, sadrži oko 50 posto masti i nešto manje šećera, dok se prave lješnjake može pronaći tek u tragovima.

Unatoč tome što se proteklih godina pisalo upravo o tome koliko je zapravo loša za naše tijelo, Nutella je slatki grijeh mnogih, pa je se i dalje teško odričemo. Uostalom, nema ničeg lošeg u povremenom čašćenju s omiljenim nam desertom i upravo zbog toga smo ti pripremili zanimljiv recept koji će Nutellu podignuti na posve novu razinu – „Star Bread“ ili „Zvjezdani kruh“.

"Star Bread" s Nutellom Sastojci

  • 450 gr brašna + 50 gr
  • 180 ml mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 2 bjelanjka
  • 8 gr suhog kvasca
  • 30 gr maslaca
  • 70 gr šećera
  • prstohvat soli
  • 200 gr namaza Nutella

Postupak:

  • Izvadi maslac iz frižidera da omekša. Za to vrijeme u toplo mlijeko dodaj kvasac, 1 žlicu brašna i malo šećera te ostavi 15 minuta da naraste.
  • Dodaj žumanjce i ostale sastojke u kvasac i zamijesi glatko tijesto. Pokrij plastičnu posudu krpom i ostavi tijesto da naraste najmanje 40 minuta. Pred sam kraj stavi grijati pećnicu na 180 stupnjeva.
  • Na pobrašnjenu podlogu preseli tijesto i raspodijeli ga u četiri dijela. Prvi dio razvuci na debljinu od 3 mm i zatim preseli tijesto na papir za pečenje. Sa dnom od kalupa za tortu pritisni da označiš krug za pečenje.
  • Nutellu namaži na označeni krug, a potom razvuci i sva ostala tri dijela tijesta i poslaži u redovima – red tijesta, red Nutelle. Nakon toga odreži višak tijesta oko kruga nožem.
  • Sredinu tijesta pritisni s jednom čašom, ne prejako, ali dovoljno snažno da se ocrta kružić i onda oko njega odreži crte kao da radiš trokute. Svaki trokut onda prereži još jednom na pola i još jednom na pola sve dok ne dobiješ 16 trakica.
  • U svakoj ruci primi po jednu trakicu i istovremeno ih obje okreni u suprotnom pravcu prema van dva puta, a onda ih zajedno spoji na vrhu i pritisni prstima. Kada to napraviš sa svih 16 trakica koje smo dobili, premaži sve bjelanjkom i pusti da odstoji 15 minuta.
  • Peci ovaj bogati kruh s Nutellom oko 20 minuta na 180 stupnjeva i posluži toplo.