Nemaš kvasca? Nema problema! Zagrebačka pekara dijeli svoju 42 godine staru kulturu divljeg kvasca, evo kako se brinuti o njoj

Kvasac je postao jedan od najtraženijih proizvoda ovog proljeća, a ekipa iz zagrebačke Korice stiže nam u pomoć

Nemaš kvasca? Nema problema! Zagrebačka pekara dijeli svoju 42 godine staru kulturu divljeg kvasca, evo kako se brinuti o njoj

Kada smo saznali da nam se sprema višetjedna kućna izolacija, prvo što je većina ljudi napravila je kupila zalihe toaletnog papira. Kada su kupci opustošili police s papirom, na red je došao kvasac. Danas ga je gotovo nemoguće pronaći u supermarketima. No u pomoć je uskočila zagrebačka majstorska pekara Korica.


Na društvenim mrežama objavili su kako dijele svoju 42 godine staru kulturu divljeg kvasca izvorno donesenu iz San Francisca. Kako divlji kvasac ipak zahtjeva posebnu brigu i 'prehranu', možda nije za svakoga. No ekipa je mislila i na takve kupce pa je uz kupovinu ukusnih pekarskih proizvoda moguće dobiti i komercijalni kvasac

Image

Miris i okus doma: Meki domaći kruh s maslinama koji će svakoga oduševiti


Što je divlji kvasac?

Prije nego što smo imali komercijalni kvasac koji možeš pronaći u supermarketu, ljudi su koristili divlji kvasac. A on se nalazi svuda oko nas – u zraku, vrećici brašna, na površini grožđa… U industriji je divlji kvasac zamijenjen komercijalnim jer je lakši za uzgoj i zahtjeva manje brige. 


Divlji kvasac znatno je zahtjevniji od komercijalnog. Potrebno ga je svakodnevno hraniti i održavati kako bi dovoljno ojačao za proizvodnju pekarskih proizvoda. Skladištiti ga moraš na nižim temperaturama, a vrijeme koje je potrebno da 'digne' tijesto puno je duže od primjerice suhog kvasca. Sigurno se pitaš zašto ga onda uopće koristiti? Odgovor je jednostavan – okus tijesta koje dobiješ potpuno je drugačiji od komercijalnog kvasca, a tekstura, boja i kompleksnost ne mogu se usporediti s tradicionalnim okusom kruha

Kako se brinuti o divljem kvascu?

Započeti vlastiti starter od divljeg kvasca nije teško, ali je dugotrajan proces. Zato je prilika koju nudi zagrebačka pekara ona koju trebaš iskoristiti. Ako si preuzela vlastiti komadić startera od divljeg kvasca i pitaš se što sada, donosimo ti upute kako se o njemu brinuti.

Postupak:

Izmjeri masu startera koji si dobila. Prilikom mjerenja, starter treba biti sobne temperature. Sada kada znaš koliko imaš startera, pomiješaj ga s jednakom količinom brašna i jednakom količinom vode. Primjerice, ako imaš 50 g startera, pomiješaj ga s 50 g vode i 50 g brašna. Na staklenci markerom ili gumicom označi razinu smjese kako bi mogla pratiti napredak kvasca.


Ako ćeš puno peći,starter drži na sobnoj temperaturi i hrani ga svakodnevno. Ako ga pak nećeš koristiti često, drži ga u hladnjaku i hrani jednom tjedno. Ako si dobila preveliku količinu startera, s vremena na vrijeme možeš odvojiti primjerice 50 g startera i prebaciti ga u novu staklenku, a ostatak iskoristiti ili baciti. 

Uz svu potrebnu brigu i vrijeme koje zahtjeva, nije ni čudo što u današnje vrijeme divlji kvasac nazivaju Tamagotchijem za odrasle. Zato #ostanidoma i uživaj u pripremi pekarskih poslastica sa svojim novim kućnim ljubimcem